Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Trodser politi og kommuners advarsler: Så farligt er det

Politi og kommuner advarer mod at bevæge sig ud på is, der ikke er godkendt. Overlæge forklarer om risikoen

Sådan så det ud i søndags, da folk trodsede politiets forbud. (Foto: Anthon Unger)

Store dele af januar måned har stået på frost, frost og mere frost.

Det har fået mange danskere til at bevæge sig ud på landets søer og fjorde for at teste isen, på trods af at landets kommuner og politikredse har advaret skarpt imod det.

Samfund - 18. jan. 2016 - kl. 11:18 Politi klar med bødeblokken: Hold jer nu væk fra isen!

Især på steder, hvor der er dybt, kan det være ekstremt farligt, hvis isen ikke kan bære, og skulle det uheldige ske, at man ryger igennem isen, er det vigtigt at forholde sig roligt, forklarer Michael Wanscher, der er overlæge på Hjertecenteret på Rigshospitalet.

- Jo mere rolig, man kan forholde sig, des bedre, hvis man ikke kan bunde der, hvor man falder i. Man skal faktisk røre sig så lidt som muligt, for varmetabet bliver faktisk større, hvis man begynder at svømme, siger han til Ekstra Bladet.

- Dermed ikke sagt, at man ikke skal forsøge at redde sig op, hvis ikke der er langt til land, men hvis der er langt til land er det en langt sværere situation, siger han.

Sådan ved du om isen er sikker. (Foto: Signe Breidenstein)

Usikkert hvor lang tid man har
Han fortæller, at det er svært at sætte tid på, præcis hvor lang tid der går, før det for alvor bliver farligt at befinde sig i det kolde vand, men man skal så vidt muligt holde sig i overfladen og under ingen omstændigheder ryge under isen.

- Det afhænger af mange faktorer, hvor stærkt det går, før kroppen er meget nedkølet. For det første afhænger det af mødet med det kolde vand, og det kan jo give hvem som helst hjertebanken og panik. Og nogen tackler jo den situation bedre end andre.

- Derudover afhænger det af, hvor god du er til at svømme, hvor godt påklædt du er, og hvad dit BMI er. Jo højere BMI, des mindre er varmetabet.

Samfund - 18. jan. 2016 - kl. 16:39 Sådan ved du om isen er sikker

Her er faresignalerne
Han fortæller, at der er et helt tydeligt tegn på, hvornår det for alvor er ved at være kritisk.

- Så længe du har kulderystelser, er du nogenlunde på den sikre side, for kulderystelser medvirker til at opretholde varmeproduktionen. Så snart kulderystelserne holder op er du på vej ind i et stadie, hvor du langsomt taber mere af din bevidsthed, og du bliver lidt forvirret, siger han.

Når man når dertil, er ens kropstemperatur formentlig under 32 grader, og det kan være yderst kritisk, fordi temperaturen derefter falder hurtigere, idet kroppen selv er stoppet med at producere varme.

- I en sådan situation er der en meget stor risiko for, at hjertet stopper. For under 28 grader begynder der at være meget stor risiko for, at hjertet arbejder uregelmæssigt og måske går i stå, siger overlægen.

112 - 17. jan. 2016 - kl. 13:26 Politi advarer: Livsfarligt at færdes på søerne i København

Sådan kan du hjælpe
I et sådant tilfælde vil man have svært ved at hjælpe sig selv, og der er hjælpen fra omgivelserne yderst vigtig.

- Hvis man hjælper en person, og man kan få kontakt til vedkommende, men personen ikke har nogen kulderystelser, så er det meget vigtigt, at man får indbragt vedkommende til det nærmeste sygehus, fortæller Michael Wanscher.

Under alle omstændigheder kan man også gøre en del for at hjælpe vedkommende på stedet.

- Det gælder om at få tøjet af vedkommende og i det omfang, man kan, skal man sørge for at pakke personen ind i tæpper og godt med tøj, og hvis muligt give personen noget varmt at drikke.

112 - 18. jan. 2016 - kl. 14:00 Trods advarsler: Ung dreng gik igennem isen på sø

Og selvom en tur i så koldt vand kan virke ubehageligt, er en tur på sygehuset ikke altid nødvendigt.

- Hvis vedkommende stadig kan sit telefonnummer og stadig snakker fornuftigt, så er der ikke noget problem. Men hvis man får en mistanke om, at vedkommende er ved at miste bevidstheden, så skal han altså på sygehuset hurtigst muligt. I det øjeblik, man ser, at han ikke er ved sine fulde fem, så skal han altså på sygehuset.

Det vigtigste råd er...
Ingen af landets politikredse eller redningstjenester har endnu meldt ud om nogen alvorlige tilfælde af folk, der er røget igennem isen, men de fortsætter med at advare om, at man ikke må gå ud på isen, med mindre kommunen har skiltet med, at isen er sikker.

Og selvom Michael Wanscher har mange råd til, hvad man kan gøre, hvis det ulykkelige sker, og man ryger igennem isen, har han dog et altoverskyggende råd.

- Det vigtigste råd overhovedet er: Lad være med at gå ud på isen, og lad være med at falde i vandet, siger han.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen