Troede Emma var blevet bidt af insekt - det viste sig at være meget værre

På en ferie i Egypten lagde Tracey mærke til, at hendes datter havde en bule på kinden. Den viste sig at være langt fra harmløs

Her ses Emma efter sin ni timer lange operation (Foto: Caters)
Her ses Emma efter sin ni timer lange operation (Foto: Caters)

En lille piges liv blev vendt fuldstændigt på hovedet, efter at hun blev diagnosticeret med en sjælden form for kræft, der til forveksling lignede et uskyldigt insektbid.

Pigens mor, Tracey Payton fra Stockport i England, står nu frem og fortæller hele historien til nyhedsbureauet Caters News Agency.

Tracey Payton opdagede en bule på sin dengang otte-årige datter Emmas kind, da hun skulle give hende solcreme på, da de var på ferie i Egypten.

- Man kunne ikke rigtigt se det, men det var stenhårdt, som en lille rund sten, ligesom hævede insektbid nogle gange er. Det var på størrelse med en glaskugle. Jeg troede bare, at hun var blevet bidt om natten, siger Tracey Payton.

Da bulen ikke var gået væk, da familien kom hjem til England, tog moderen Emma med til lægen.

Her lød meldingen i første omgang, at der var tale om en blokeret spytkirtel. En MRI-scanning viste dog senere noget helt andet og mere bekymrende.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Øverst til venstre kan man se den kræftknude, der sad i Emmas kind (Foto: Caters)
Øverst til venstre kan man se den kræftknude, der sad i Emmas kind (Foto: Caters)
 

Blev som gelé
Emma havde fået den sjældne kræfttype 'rhabdomyosarkom', der betyder, at man har fået en eller flere svulster i bløddelene.

- Da vi fandt ud af, at det var kræft, blev mine ben som gelé. Emma var udenfor værelset sammen med en ansat, da overlægen fortalte det til os. Jeg tænkte: Nej, det kan det ikke være. Det er vores barn. Mit hjerte gik i en million stykker, fortæller Tracey Payton.

Den ulykkelige mor kom ikke udenom at fortælle det til Emma, men det var ikke nemt for hende at fortælle datteren, at hun havde kræft.

- Da jeg fortalte nyheden til Emma, var hun strækslagen. Jeg ville ikke have, at hun skulle være bange for ordet kræft. Hun er stor Harry Potter fan, så jeg fortalte hende, at kræft bare er et ord, som folk er bange for. Ligesom Voldemort.

Måtte til USA i behandling
I januar i 2014 blev Emma opereret i ni timer for at få knuden væk og fik også kemoterapi. Hendes kind blev desuden også rekonstrueret, efter at den tre centimeter lange knude blev fjernet.

- Det efterlod et stort ar ned af siden på hendes ansigt og hun har en fordybning i sin kind, hvor de fjernede noget muskelmasse, siger Tracey.

Men det var ikke nok. For at blive rask måtte Emma også rejse hele vejen til Oklahoma i USA for at få en særlig partikelterapi.

Hun fik i alt 23 sessioner med den særlige protonstråling, og herefter måtte hun endnu engang i kemoterapi af to omgange. Behandlingerne var hårde for Emma og drænede hende for energi.

- Hun var nødt til at opgive svømning og dans, men ønskede inderligt at fortsætte med skolen. Hun opnåede 54 procent tilstedeværelse det år, fortæller Tracey.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Emma sammen med sin mor, Tracey (Foto: Dan Rowlands/Caters)
Emma sammen med sin mor, Tracey (Foto: Dan Rowlands/Caters)


Kender børn der er døde
Emmas behandling blev afsluttet i april 2014, men hun bliver stadig scannet hver fjerde måned for at se, om alt er, som det skal være. I dag er arret det eneste fysiske bevis på, hvad Emma har været igennem.

Hun er nu 10 år gammel og ser sig selv som 'en helt almindelig pige' på trods af det, hun har været igennem.

- Emma bliver flov over det nu, hvis nogle siger til hende, at hun er fantastisk eller modig. Hun ser sig selv som et normalt barn, som tilfældigvis fik kræft, fortæller moderen.

- Hun kender børn, der er døde af kræft, så hun ved, at hendes egen situation kunne have været meget anderledes. Men hun er så aktiv og elsker bare livet.

Sygdommen konstateres hos mellem seks og otte børn i Danmark om året ifølge tal fra Børnecancerfonden.

37 kommentarer
Vis kommentarer