Annonce:
Annonce:

Truet af lukning: - Det vil være en katastrofe

De små dagligvarebutikker er under akut pres under de tårnhøje elregninger. Allerede nu er flere blevet nødt til at dreje nøglen om, og en massiv og udbredt butiksnedlukning truer Danmark inden for de næste par måneder. Minister er 'meget påvirket'

Lars Krogs Dagli'Brugsen i Frederiks ved Karup er truet af lukning grundet tårnhøje elregninger

Annonce:
Følg Samfund

- De stigende energipriser har bragt de lokale butikker i en alvorlig situation. Flere befinder sig på afgrundens rand, hvor de er lukningstruede.

Det var fredagens dystre udmelding fra informationsdirektøren i Coop, Jens Juul Nielsen.

Og flere købmænd rundt omkring i landet kommer med samme opråb:

Uden hjælp overlever de ikke.

En af dem er Lars Krog, uddeler i Dagli'brugsen i Frederiks ved Karup.

- For mange butikker er det bare et spørgsmål om 1-2 måneder, varsler han.

- Der er en butik ikke ret langt herfra, der allerede har meldt ud, at den lukker. Og nu så jeg lige, at Spar'en i Klitmøller lagde op på sin Facebook-side i går, at de har fået en elregning, der er 172.000 højere end samme måned sidste år. Det kan man jo ikke.

Lars Krog har igangsat omfattende tiltag for at spare på strømmen. Alligevel eksploderer elregningen. Foto: Ernst van Norde
Lars Krog har igangsat omfattende tiltag for at spare på strømmen. Alligevel eksploderer elregningen. Foto: Ernst van Norde
 

I Lars Krogs butik steg elregningen med 100.000 i juli måned. Og han gruer for regningen fra august, som han er blevet informeret om er langt dyrere.

Annonce:

- Det er måske en 50 procent yderligere oveni. I hvert fald. De penge kan man godt finde lige her i starten, men det bliver jo taget af vores egenkapital lige nu. Så kan man se, hvor mange penge der er i kassen, og så kan man jo lukke, når der ikke er flere.

Katastrofalt for lokalsamfundene
Hvis en Dagli'Brugsen som Lars Krogs skulle gå hen og lukke, så vil det få alvorlige følger for lokalområdet. Mens der i større byer oftest vil være andre alternativer for kunderne, så vil butiksdød true de mindre samfunds overlevelse.

- Sådan en by som vores med 1800 indbyggere skal til at køre efter det. Der er mange, der ikke har bil. Hvad med alle de ældre? Det ville være en katastrofe.

Og Lars Krog understreger, at butiksnedlukningerne allerede nu er i gang - og at de kun bliver flere og flere.

- Der bliver massiv butiksdød nu her, siger han.

Annonce:

Kæmper for overlevelse
Mandag varslede Coop nye tiltag, som skulle gøre deres butikkers eludgifter mindre. De spejler tiltagene i Lars Krogs butik, hvor kølere er blevet fjernet eller lukket til for at spare på energien, og der er blevet skåret ned på belysningen til absolut minimum med LED-pærer, bevægelsescensorer og flere rækker slukkede lys i butikken.

Der slukkes bl.a. for kølediske til øl og vand for at holde elregningen i bund. Foto: Ernst van Norde
Der slukkes bl.a. for kølediske til øl og vand for at holde elregningen i bund. Foto: Ernst van Norde
 

- I forhold til de kilowatt, vi brugte sidste år, har vi sparet meget, men det hjælper os jo bare ikke.

For priserne stiger i en sådan grad, at butikken ikke har en chance for at sælge eller bespare sig ud af problemet. Lars Krog har også sparet tre stillinger væk, men problemerne bliver stadig større og større.

- Til sidst står der kun mig her tilbage. Så er det spørgsmålet, om man ikke bare skal vælge på et eller andet tidspunkt at lukke butikken. Og det kan jeg se, at mange købmænd vurderer lige nu. Hvis de har én million stående i deres firma, og de kan se, at der forsvinder 150.000 på elregninger hver måned, så er det måske bedre at lukke det nu.

Annonce:

Glemt af politikerne
Lars Krog føler ikke, at de små butikker bliver tilstrækkeligt hørt på Christiansborg. De 4 ører, som elafgiften sænkes med, rækker ingen vegne.

Han har haft kontaktet erhvervsminister Simon Kollerup, som efterspurgte forslag til, hvad man kunne gøre for at holde dagligvarebutikkerne i live.

Forslagene rækker vidt og bredt fra et ønske om energitilskud og en energihjælpepakke, til at reducere momsen på fødevarer og fastsætte en maxpris på el, hvor staten så hjælper til med at dække resten, indtil prisen igen er på et normalt leje. Eventuelt kunne bankerne også klare sig uden dankortsgebyret, mens krisen står på.

Først og fremmest foreslår han dog, at man fjerner momsen og afgiften til el midlertidigt i detailhandlen.

- Det, jeg synes er rigtig slemt, det er: Hvorfor skal momsen og afgiften stige i takt med elpriserne? Hvorfor kan man ikke sige, at vi skal have den samme moms, den samme afgift, som sidste år? De får jo bare en masse ekstra penge ind i statskassen på det her.

Lars Krog har forsøgt at kontakte erhvervsminister Simon Kollerup for at få ham til at reagere på butikkernes akutte krise. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Lars Krog har forsøgt at kontakte erhvervsminister Simon Kollerup for at få ham til at reagere på butikkernes akutte krise. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Annonce:

Umiddelbart har han dog ikke fået meget ud af at kontakte erhvervsministeren.

- Så skrev jeg nogle forslag til ham om, hvad man kunne gøre. Og så får jeg en tommel-op på det. Og så sker der ingenting.

Generelt synes han ikke, at politikerne har anerkendt situationens alvor.

- Under corona var vi en vigtig ting. Vi var jo en livsnerve. Men nu er vi åbenbart ikke så vigtige længere.

- Meget påvirket
Ekstra Bladet ville gerne tale med erhvervsminister Simon Kollerup om, hvad han vil gøre for de hårdt trængte butikker, og hvad han siger til forslagene fra Lars Krog.

Det har dog ikke været muligt med et mundtligt interview, hvorfor ministeren i stedet har sendt et skriftligt svar.

'Jeg er selvfølgelig meget påvirket af de historier om købmænd, der fortvivlet står med en meget stor elregning i hånden. Der er ingen tvivl om den store betydning, det har for lokalsamfundene.'

Annonce:

'Det her er selvsagt en alvorlig situation både for danske forbrugere og virksomheder, og det er vi meget bevidste om i regeringen. Derfor kigger vi løbende også på, hvilke muligheder, der kan være,' lyder svaret.

Mette Frederiksen har nu lovet at en hjælpepakke er på vej, men hun har ikke uddybet, hvad den kommer til at indeholde.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: