Truet med bøder: Nu retter løbehjulsudlejer ind

Tyske Tier indrømmer, at man indtil nu ikke har overholdt dansk lov

Politiet har ikke udskrevet bøder for manglende forsikringsdokumentation. En bøde blev udstukket, fordi to personer - ligesom her på videoen - kørte på samme el-løbehjul. Det må man ikke! Video: Privat

Løbehjulsudlejeren Tier har, siden man for to måneder siden kørte sine mere end 200 el-løbehjul ind i københavnsområdet, ikke overholdt den danske færdselslov.

Det indrømmer Tiers vækstansvarlige nu over for Ekstra Bladet.

Det er der langt om længe rettet op på. Dog først efter at Ekstra Bladet begyndte at granske, om løbehjulsudlejeren overholdt loven.

Det dækker ansvarsforsikringen

Den lovpligtige ansvarsforsikring dækker, hvis en bruger af et el-løbehjul skader andre personer eller deres ting i trafikken.

For eksempel hvis man brager ind i en bil eller kører en person ned.

Den manglende forsikring kan nemlig ikke kun give løbehjulsudlejeren problemer med ordensmagten.

Bliver man stoppet af politiet på et udlejningsløbehjul skal man kunne dokumentere den lovpligtige ansvarsforsikring - kan man ikke det risikerer man at få en bøde på op mod 1000 kroner uden aktivt at have foretaget sig noget ulovligt.

Det har Færdselsstyrelsen og Rigspolitiets Nationale Færdselscenter fastslået over for Ekstra Bladet.

Tier: Vi har styr på det
Mens den svenske løbehjulsudlejer Voi tydeligt har oplyst kunderne om forsikringen på både app og hjemmeside, har oplysningen hos Tier været ikke-eksisterende, og deres kunder risikerede altså indtil for nylig en hilsen fra ordensmagtens bødeblok.

Tiers vækstansvarlige, Noah Kruse, har ellers gentagne gange hævdet over for Ekstra Bladet, at Tier overholdt alle nødvendige forsikringslove. Han har dog ikke ønsket at fremvise dokumentationen, hvad det altså viser sig, at der var en god grund til.

Udover Ekstra Bladets gentagne henvendelser har Tier også fået en løftet pegefinger fra Færdselsstyrelsen, som virksomheden har taget alvorligt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Uddrag af Færdselsstyrelsens brev til Tier.
Uddrag af Færdselsstyrelsens brev til Tier.

I et brev dateret 7. marts i år, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, påpeger myndigheden, at en løbehjulsudlejer, som ikke har styr på forsikringskravene, risikerer problemer.

'Overtrædelse af kravet om tegning af ansvarsforsikring i færdselslovens § 105, stk. 1, er strafbart og straffes efter færdselslovens § 118, stk. 1, nr. 1, med bøde', lyder det i brevet, som også er sendt til Voi.

Noah Kruse bekræfter over for Ekstra Bladet, at man først har tegnet forsikringen efter Færdselsstyrelsens henvendelse.

Ulykke på el-løbehjul: Du kan hænge på millionregning

Ifølge ham er Tiers app og hjemmeside torsdag blevet ændret, så forsikringsforholdene fremgår.

Noah Kruse skriver i en mail til Ekstra Bladet, at han er glad for at meddele, at Tiers el-løbehjul er forsikret igennem Købstedernes Forsikring og beklager det sene svar:

'Jeg undskylder forsinkelsen, men da tingene hurtigt udvikler sig, tager det noget tid at samle al information', lyder det blandt andet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Adam Ashebir er vild med at køre på el-løbehjul. Han havde ikke sat sig ind i forsikringskravene til løbehjulsudlejerne, da Ekstra Bladet mødte ham forleden. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Adam Ashebir er vild med at køre på el-løbehjul. Han havde ikke sat sig ind i forsikringskravene til løbehjulsudlejerne, da Ekstra Bladet mødte ham forleden. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Ekstra Bladet traf forleden en gruppe glade løbehjulsentusiaster, som ikke havde sat sig ind i forsikringsbetingelserne, før de susede af sted i indre København.

Adam Ashebir fra Brøndby Strand var dog ikke bekymret for at få en bøde.

- Så tager jeg dem i retten, lød hans hilsen til Tier, som han selv havde lejet el-løbehjul igennem.

Artiklen fortsætter under billedet...

Claudio Fernandez fra Brøndby Strand ville sende en eventuel bøde videre til Tier. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Claudio Fernandez fra Brøndby Strand ville sende en eventuel bøde videre til Tier. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Det var Vennen Claudio Fernandez enig i.

- Jeg ville ikke tage imod den bøde, og hvis jeg alligevel fik den, ville jeg sende den videre til Tier, fastslog manden, som også er fra Brøndby Strand.

Meget tyder på, at d'herrer, siden Ekstra Bladet talte med dem, ikke har været i klemme på grund af Tiers manglende forsikringsoplysninger.

Mindreårige kører ulovligt på el-løbehjul

Københavns Politi oplyser til Ekstra Bladet, at kredsens færdselsbetjente så vidt vides endnu ikke har udskrevet bøder manglende dokumentation for ansvarsforsikring.

Siden el-løbehjulene lovligt trillede ind i hovedstaden i midten af januar har løbehjulsbrugerne typisk fået bøder for at køre over for rødt, ligesom politiet har skrevet en enkelt bøde for at køre to på et løbehjul.

Voi har så vidt vides, siden man trillede ind på det danske løbehjulsudlejningsmarked, haft styr på den lovpligtige ansvarsforsikring.
Voi har så vidt vides, siden man trillede ind på det danske løbehjulsudlejningsmarked, haft styr på den lovpligtige ansvarsforsikring.

Forsøgsordning med el-løbehjul

I december 2018 vedtog medlemmer af transport-, bygnings- og boligudvalget en forsøgsordning fra januar 2019, der gør elektriske løbehjul, selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards lovlige på de danske cykelstier.

Københavns Kommune og en række interesseorganisationer som Cyklistforbundet og Rådet for Sikker Trafik har i høringssvar udtrykt stor skepsis og bekymring.

Siden 17. januar har man i København køre rundt på cirka 400 elektriske løbehjul, som bliver lejet ud via apps.