Trump fyrer justitsminister i strid om indrejseforbud

Sally Yates har afvist at forsvare Trumps indrejseforbud og dermed forrådt ministeriet, mener præsidenten som også vil af med indvandrere, der kommer på offentlig støtte

Foto: AP
Foto: AP

USA's præsident, Donald Trump, har mandag fyret landets fungerende justitsminister, Sally Yates.

Det sker, fordi hun har afvist at forsvare hans indrejseforbud mod flygtninge og statsborgere fra en række lande, hvor befolkningen er overvejende muslimsk.

Det oplyser Det Hvide Hus i en erklæring ifølge flere amerikanske medier.

- Den fungerende justitsminister, Sally Yates, har forrådt Justitsministeriet ved at nægte at håndhæve ordren, som er givet for at beskytte borgerne i USA, skriver Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AFP.

- I aften (mandag aften lokal tid, red.) har præsident Trump frataget frøken Yates hendes opgaver.

Ud med indvandrere på støtte
Donald Trump mener endvidere, at den nu tidligere justitsminister har udvist svaghed ved ikke at udføre en ordre, som skal sikre USA mod ulovlig indvandring.

Samtidig meddelte den øverste pressechef i Det Hvide Hus, Sean Spicer, mandag aften lokal tid, at flere lande muligvis vil blive føjet til listen. Der er således intet, der tyder på, at Donald Trump føler sig trykket af den store opstand, som hans dekret har medført.

Nyhedsbureauet AP skriver endvidere, at Donald Trump overvejer at udstede et dekret, så indvandrere, der må på offentlig støtte, kan deporteres. AP er kommet i besiddelse af papirer som antyder, at den form for indvandrere hurtigst muligt skal identificeres og fjernes.

Udnævnt af Obama
Sally Yates blev udnævnt af tidligere præsident Barack Obamas administration og skulle efter planen være blevet på posten, indtil Donald Trumps kandidat, Jeff Sessions, er blevet endeligt godkendt til at overtage.

Det Hvide Hus oplyser videre, at den føderale anklager Dana Boente bliver fungerende justitsminister, indtil Senatet har godkendt Jeff Sessions.

Tidligere mandag fortalte Sally Yates, at hun ikke vil forsvare Donald Trumps omstridte indrejseforbud.

Er det lovligt?
Hun afviste således, at det amerikanske justitsministerium vil forsvare præsidentordren, så længe hun sidder i chefstolen.

- Jeg er ansvarlig for at sikre, at den retlige position, vi indtager, er i overensstemmelse med denne institutions forpligtelse til at efterstræbe retfærdighed og stå for det, som er rigtigt, sagde hun ifølge The New York Times.

- Foreløbig er jeg ikke overbevist om, at det er i tråd med dette ansvar at forsvare præsidentordren, og jeg er heller ikke overbevist om, at ordren er lovlig, tilføjede hun.

Obama negativ
En lang række ledere verden over har fordømt Trumps pludselige indrejseforbud. Og som noget yderst opsigtsvækkende har den tidligere præsident Obama også kritiseret Trump.

Det hører absolut til sjældenhederne, at en netop afgået præsident offentligt udtaler sig negativt om sin efterfølger umiddelbart efter præsidentskiftet.

769 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere