Trump i stort kursskifte

Efter 52 år er det på tide, at USA fuldt anerkender Israels suverænitet over Golanhøjderne, siger præsident

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump lægger i en meddelelse på Twitter op til, at USA vil anerkende Israels suverænitet over Golanhøjderne.

- Efter 52 år er det tid til for USA at anerkende Israels suverænitet over Golanhøjderne, der er vigtige for Israel af strategiske og sikkerhedsmæssige årsager foruden regional stabilitet, skriver Trump i tweetet.

I Jerusalem takker premierminister Benjamin Netanyahu den amerikanske præsident for udmeldingen.

- På et tidspunkt, hvor Iran forsøger at bruge Syrien som en platform til at ødelægge Israel, er det dristigt, at præsident Trump anerkender Israels suverænitet over Golanhøjderne. Tak præsident Trump, skriver han ligeledes på Twitter.

Udmeldingen fra Trump indikerer en ændring i den amerikanske politik forud for Netanyahus besøg i Washington i næste uge.

I sidste uge omtalte det amerikanske udenrigsministerium Golanhøjderne som "israelskkontrollerede". Hidtil har ordvalget været 'israelskbesatte'.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har netop været i Israel. Han sagde i en fælles erklæring med Netanyahu i denne uge, at USA og Israel sammen vil imødegå Irans 'aggression' i Mellemøsten og i verden som helhed.

Pompeo sagde, at USA står fuldt og helt bag Israels sikkerhed og støtter landets ret til selvforsvar. Han nævnte, at trusler mod Israel kommer fra både Iran, Gaza, Libanon og Syrien.

Vigtigt
Under Seksdageskrigen i 1967 flygtede størstedelen af den arabiske befolkning. Siden da har Israel holdt Golanhøjderne besat.

Bjergområdet ligger i det sydvestlige Syrien, der ligger på grænsen til Israel, Libanon og Jordan. Området er strategisk vigtigt, da man fra højdedragene kan overskue store dele af det nordlige Israel.

Trump om sin rådgivers ægtemand: 'En stendød taber & en ægtefælle fra helvede'

I 1973 forsøgte Syrien forgæves at erobre højderne tilbage. I 1981 besluttede israelerne ensidigt at annektere området - uden international anerkendelse.