Trump løber fra atomaftale: Det skal der ske nu

USA's præsident, Donald Trump, har netop droppet atomaftalen med Iran. Iran bliver i atomaftalen, men der skal nye forhandlinger i gang for at sikre den fremtidigt

USA har valgt at trække sig fra den historiske atomaftale fra 2015 med Iran og syv andre lande.

Aftalen går ud på, at Iran indstiller deres atomvåbenprogram mod at økonomiske sanktioner mod landet bliver løftet. Irans atomkraftværker, som bliver brugt til at producere energi, bliver ydermere tjekket af internationale observatører fra International Atomic Energy Agency (IAEA)

Den seneste melding fra IAEA kom i februar og viste, at Iran overholdt alle dele af aftalen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters bliver Iran foreløbigt i atomaftalen, selvom USA har valgt at træde ud.

Ekstra Bladet har talt med Iran-analytiker Janne Christensen, der er Ph.d ved Dansk Institut for Internationale Studier, som skitserer de forskellige valgmuligheder Iran har i den nærmeste tid.

- Iran har valgt at bruge den konfliktresolution, som er indbygget i aftalen. Hvis der er en af parterne fra aftalen, der bryder den, kan de andre parter forhandle igen for at opretholde aftalen. Det vil sparke bolden hen til de europæiske parter, som skal finde økonomisk incitament for, at Iran skal blive i aftalen.

Hvis aftalen ikke kan reddes, vil fremtiden se noget mere dyster ud.

- De kan vælge at genstarte deres atomprogram. Hvis dette sker, vil de stadig blive observeret af IAEA, men kun overholde nogle dele af den oprindelige aftale.

- De kan også vælge at trække sig helt ud af aftalen og smide de internationale observatører ud af landet. Denne ordning minder meget om Nordkoreas ordning.

Irans præsident, Hassan Rouhani oplyser, ifølge AFP, at Iran vil mødes med de resterende lande i aftalen.

Alt imens aftalen med Iran falder fra hinanden, forhandler USA med Nordkorea om deres atomprogram. Ifølge lektor på Aalborg Universitet ved Institut for Kultur og Globale Studier Søren Schmidt, kan de to ting ikke ikke skilles ad.

FAKTA: Atomaftalen

Under præsidentvalgkampen i 2016 lovede Donald Trump, at han ville trække USA helt ud af en multinational atomaftale med Iran.

Tirsdag har den amerikanske præsident erklæret, at han hiver USA ud af aftalen.

Få indblik i, hvad det er for en aftale, som USA forlader:

* Atomaftalen mellem Iran og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd, USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig, samt Tyskland blev indgået 14. juli 2015 i Wien.

* Den trådte i kraft i januar 2016.

* Atomaftalen skal forhindre, at iranerne udvikler atomvåben.

* Med aftalen går Iran med til at begrænse antallet af centrifuger, der bruges til berigelse af uran.

* Med aftalen reduceres Irans lager af uran med 98 procent til 300 kilo i 15 år.

* Med aftalen forpligter Iran sig til ekstraordinær grundig overvågning, verifikation og inspektion fra Det Internationale Atomenergiagentur.

* Til gengæld for at skrue ned for blusset på landets atomanlæg ophæver Vesten sanktioner mod landet.

Kilder: Reuters, BBC og Det Hvide Hus.

Kan man stole på dem?
Søren Schmidt ser på hele situationen med tanke på de igangværende forhandlinger mellem Nordkorea og USA.

- Nu forhandler de med Nordkorea. Det begynder at blive svært at lave aftaler på den måde, som USA gør det på. Man kan ikke regne med, at hvis man indgår en aftale med USA, at de overholder den. Det er en alvorlig sag, siger han til Ekstra Bladet

Med USA's valg om at løbe fra aftalen kommer hårde, økonomiske sanktioner mod Iran. USA kan også vælge at indføre sekundære sanktioner på europæiske firmaer, der handler med Iran.

- Det kan de facto betyde, at europæiske firmaer ikke vil handle med Iran.

Janne Christensen peger på, at aftalen også har haft betydning for EU

- Det var en kæmpe sejr for Europa at få lavet den her atomaftale, og derfor skal de også finde ud af, om de også vil indføre sanktioner mod Iran.

Det kan skabe en kløft mellem EU og USA, hvis der ikke bliver fundet en løsning på atomaftalen

Samfund Netanyahu: Iran har løjet og fortsat sit atomprogram

69 kommentarer
Vis kommentarer