Trump lover mur mod Mexico: Sådan bygger andre lande mure

Tyskland, Spanien, Nordirland, Indien, Saudi-Arabien og Kina. Lande der alle har et tilfælles. De har eller har haft mure lignende den, Trump ønsker at færdiggøre mod Mexico. Måske han finder inspiration her?

Onsdag aften dansk tid afholdt Donald Trump en dundertale i sikkerhedsministeriet Homeland Security.

- Vi begynder en øjeblikkelig konstruktion af en grænsemur. Denne mur vil også hjælpe Mexico med ulovlig immigration fra USA. Vi får de kriminelle ud. Dagene, hvor de kunne blive i vores lande, er ovre, sagde Trump.

Trump kan dog ikke uden videre starte byggeriet af sin mur, som han har talt siden han for alvor fik vind i valgsejlene under sin kampagne mod det Hvide Hus, ligesom Mexico heller ikke ønske at imødekomme Trumps krav om at betale.

Trump trumfer Mexico: Vi 'aftalte' aflysning

Konceptet er fejlagtigt
Siden han første gang fortalte om muren, har flere historikere kritiseret projektet.

Blandt andet professor ved University of Dayton, Juan Santamarina.

- Konceptet mur er fejlagtigt. Det er simpelthen umuligt at begrænse kontakter mellem mennesker, lød fra professoren før resultatet af valget var kendt til US News.

Grænsen mellem Mexico og USA prydes allerede af mange, høje hegn.

Samme mål
Gennem verdenshistorien er der gentagende eksempler på, at mure har adskilt folkefærd.

Fælles for dem alle er ønsket om at forsvare sig og adskille dem og os, forhindre uønskede folkevandringer og forebygge kriminalitet.

Det skete i Berlin under Sovjetunionen, i århundrede byggede kineserne på en flere tusinde kilometer lang mur og i disse dage opføres de så flere steder i Mellemøsten.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

- Når du har en mur, er du nød til at gætte, hvorfra de kommer (dem der forsøger at forcere den, red.). Det vil i sidste ende mislykkes, forklarer historiker og professor ved Miami Universitet Steve Tuck.

- Et effektivt diplomati er det mest effektive, lyder analysen.

Du kan ikke masseimmigrere gennem en mur
Det er dog langt fra alle historikere, der er enige i den analyse.

I modsætning til de to, skrev den britiske historiker Tim Newark et læserbrev i britiske Express, hvor han forklarer, hvorfor han mener en mur er løsningen på immigrationsproblemet, som Trump vil bekæmpe.

'Kinesiske og romerske kejsere investerede ufattelige formuer i at lave forhindringer der stoppede enorme folkemængder af økonimske immigranter i at rejse med vogn og hest over murene og i stedet kanalisere dem igennem bevæbnede checkpoints', lyder det fra Tim Newark i læserprevet, der iøvrigt også blev bragt på Trumps hjemmeside.