Trump med historisk ordre: - Han vil sikre sig overherredømmet

Mandag fortalte Donald Trump, at det amerikanske militær ville få en sjette gren i form af en rumstyrke. Dansk ekspert fortæller, hvad det betyder og hvorfor Trump vil have en rumstyrke

Det amerikanske militær skal udvides med et sjette værn. Det fortalte Trump lørdag aften, da han udstedte en historisk militærordre.

Han beordrer nemlig Pentagon til at lave en rumstyrke, af Trump kaldet Space Force.

Mandag fortæller Donald Trump, at det amerikanske militær skal have en sjette gren i rummet. Foto: AP/Evan Vucci Samfund - 18. jun. 2018 - kl. 19:15 Trump giver historisk militærordre

Forestiller man sig nu, at Trumps Space Force kommer til at være som en science fiction-film, skal man dog tro om.

-  Det bliver ikke militære astronauter à la Starship Troopers, vi kommer til at se udkæmpe krige i rummet i den nærmeste fremtid, siger Emilie Marley Siemssen, der er sprogofficer, advokat og har en mastergrad i Space Law til Ekstra Bladet.

Efter Trumps udmelding blev det, blandt andet af Reuters, påpeget, at USA har underskrevet en Outer Space Treaty (traktat for det ydre rum), der foreskriver, at man kun må foretage sig fredelige aktiviteter i rummet.

Det er dog ikke noget, hun tror, Trump bekymrer sig meget om.

- Traktaten begrænser anvendelsen af det ydre rum til fredelige formål, men forbyder kun placering af kernevåben og andre masseødelæggelsesvåben uden at definere nærmere, hvad disse betegnelser dækker over. Desuden er der sket ganske meget inden for våbenudvikling, siden Traktaten blev nedfældet i 1967 under den Kolde Krig, herunder bl.a. udvikling af systemer, der kan nedskyde satellitter i rummet fra jorden, siger hun.

Overherredømme i rummet
Baggrunden for Trumps forslag om at etablere et nyt sjette værn under USA's forsvar er også rimelig åbenlys.

- USA vil gerne sikre overherredømmet i rummet. De begynder at føle sig truet af rivalerne Kina og Rusland, siger hun.

Man skal altså ikke forvente en rumbase bemandet af bevæbnet militært personel i den nærmeste fremtid. 

- Space Force kommer til at handle om at samle rumkompetencerne under et værn, der bliver ansvarligt for at overvåge og føre tilsyn med de mange GPS-, kommunikations- og overvågningssatellitter, som det amerikanske militær har i kredsløb, og som er helt afgørende for at sikre amerikanske sikkerhedsinteresser, siger hun. 

- Vi kommer altså ikke til at se en decideret Star Wars lignende krig i rummet i den nærmeste fremtid, fastslår hun

163 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere