Den amerikanske præsident er en evig joker, når det kommer til mødet med verdens ledere. Har han tænkt sig at give dem hånd? I så fald: Hvor længe? Og vigtigst af alt: Bliver det akavet?
Derfor ventede - i hvert fald - de danske medier med spænding på at se, hvilken type håndtryk vores udsendte statsminister, Lars Løkke Rasmussen, ville få i mødet med den amerikanske præsident.
Såfremt Donald Trump altså havde tænkt sig at besvære sig med at trykke den danske statsminister hånd.
Artiklen fortsætter under billedet...
Torsdag blev spændingen udløst, og det mest mærkværdige ved håndtrykket var, at det slet ikke var så mærkværdigt. Det var faktisk helt normalt.
Det mest interessante skete først efterfølgende, da nogle journalister spurgte ind til forholdet mellem de to ledere. Trump svarede 'fremragende', og Løkke benyttede lejligheden til at give præsidenten et kammeratligt dask på siden.
Håndtrykket fra helvede: - Løkke er fræk som en slagterhund
Ukompliceret forhold
Den amerikanske præsident er normalt meget aktiv på Twitter, og også mødet med Danmarks statsminister har han skrevet om på Twitter. Trump skriver, at det var en ære at byde Lars Løkke velkommen.
Forholdet mellem Trump og Løkke er ukompliceret mener Niels Bjerre-Poulsen, professor ved Center for Amerikanske Studier hos Syddansk Universitet.
- Der er ikke så meget at sige om deres forhold. Trump har ikke det store i klemme og Danmark er en solid allieret. Trump har heller ikke brugt Løkke som skrækeksempel, som han har gjort med Angela Merkel, siger USA-eksperten.
Tysk bommert
Tidligere i marts så hele verden måbende til, da Trump skulle mødes med Angela Merkel. I mødet nægtede præsidenten nemlig at give hånd til den tyske kansler.
Eller sådan så det i hvert tilfælde ud.
Da de to ledere mødtes med pressen, bad flere journalister de to ledere om at give hånd, men Trump rykkede sig ikke ud af flækken. I stedet kiggede han den anden vej.
Artiklen fortsætter under billedet...
Angela Merkel forsøgte ellers på journalisternes opfordring at sætte et håndtryk i gang.
- Do you want a handshake? (Vil du give hånd? red.), spurgte hun.
Men intet skete.
En talsmand fra Det Hvide Hus har dog siden undskyldt brøleren med, at Trump simpelthen ikke hørte spørgsmålet.
Trump bruger Merkel som synbebuk
Angela Merkel gjorde sig i første omgang ikke fortjent til at blive nævnt på Trumps Twitter-profil. Det var først, da flere medier bragte historien om, at Trump efter sigende skulle have overrakt den tyske kansler en kæmperegning, han tog sig tid til at nævne mødet.
Forholdet mellem Angela Merkel og Trump er dog langt fra så ukompliceret som forholdet med Lars Løkke, fortæller USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen.
- Det er straks en anden sag. Trump har brugt Merkel som skrækeksempel på, hvor galt det kan gå ved at lukke for mange flygtninge ind i Europa. Han giver hende skylden for krise i Europa, fortæller han.
Niels Bjerre-Poulsen fortæller også, at Trump har gjort Merkel til syndebuk.
- Han kaldte Hillaty Clinton for USAs Angela Merkel. Der brugte han en kvindelig politiker til at slå i hovedet på den anden. Dermed sagde han, at USA ikke skulle overlade roret til en kvinde, for se hvor galt, det er gået i Tyskland.
USA-eksperten mener dog heller ikke, at Trump undgik at give Merkel hånd med vilje.
- Det er noget bullshit. Han gav hånd til hende, da hun ankom. Jeg tror ikke han hørte hendes opfordring under pressemødet, fordi han havde travlt med at sidde og se macho ud, og så manglede han nok en pressechef til at fortælle, at nu var det meningen, at han skulle give hånd, siger Niels Bjerre-Poulsen.
Medie: Trump giver Merkel bøde på 2.500.000.000.000
Verdens længste håndtryk?
Et håndtryk plejer at være en kort og formel fornøjelse, men det var ikke tilfældet, da Trump i februar mødte den japanske premierminister, Shinzo Abe.
Hele 19 sekunder brugte den amerikanske præsident på den formelle gestus.
Artiklen fortsætter under billedet...
Og ikke nok med det, så klappede han også premierministeren på hånden flere gange undervejs. Det var et ganske bizart optrin, og på en video fra mødet kan man også se Shinzo Abe ryste grinende på hovedet efterfølgende.
En nervøs Shinzo Abe
Det sære håndtryk spændte dog ikke ben for, at de to ledere kunne hygge sig. Faktisk hyggede Trump sig så meget, at Shinzo Abe gjorde sig fortjent til at blive nævnt på Twitter - endda med et billede af ham og en storsmilende Trump.
Det virker til, at Shinzo Abe og Trump har et godt møde, mener Niels Bjerre-Poulsen, professor ved Center for Amerikanske Studier hos Syddansk Universitet.
Af de fire møder har dette været det mest vellykkede, mener USA-eksperten.
- Japanerne har naturligt nok været nervøse på grund af Trumps signaler om USA’s fremtidige i Stillehavsområdet. Trump har stillet spørgsmålstegn ved, at USA skal bruge så mange penge på at have soldater udstationeret i Japan og Sydkorea, hvilket har skabt meget tvivl, hvorvid USA fortsat vil garantere landenes sikkerhed eller, for Japans vedkommende, om landet skulle til at iværksætte en omfattende militær oprustning.
Men selvom de to har et godt forhold, så er USA’s fremtidige rolle i Stillehavsområdet, og supermagtens forhold til Kina, fortsat usikker.
- Der er ingen sikre på, hvilken kurs Trumpo vil føre udenrigspolitisk. Han sender mange forskellige signaler, fortæller Niels Bjerre-Poulsen.
En lidt for kærlig Trump
Den engelske premierminister, Theresa May, var den første af verdens ledere, der fik fornøjelsen af at møde Trump efter indsættelsen. Mødet var i stor grad omtalt i medierne, men atter engang blev det mødet mellem de to lederes hænder, der stjal opmærksomheden.
Artiklen fortsætter under billedet...
I første omgang gav den amerikanske præsident og den engelske premierminister hinanden hånden uden de store dikkedarer.
Senere blev der dog offentliggjort video med de to parter, der kommer gående langs Det Hvide Hus.
Her rækker Trump pludseligt ud efter Theresa Mays hånd, og hånd i hånd kommer de to 'turdelduer' så vadende de næste par meter, før Trump klapper premierministerens hånd et par gange og giver slip. Se videoen øverst i artiklen.
Theresa May ønskede mødet
Heller ikke mødet med den engelske premierminister var særligt nok til, at Trump gad at bruge Twitter-plads på det.
USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen fortæller, at mødet da også i høj grad var præget af, at Theresa May ønskede mødet.
- Hun havde brug for det lige op til forhandlingerne med EU om Brexit. Obama havde jo sagt, at nu ville Storbritannien stå bag i køen når der skulle forhandles frihandelsaftaler, fortæller han, og May ville gerne kunne signalere til de andre EU-lande, at man nu havde et alternativ i at styrke handelsrelationerne med USA.
Ved mødet forsøgte May også at holde Trump fast på et løfte om fuld opbakning til NATO. På overfladen gik mødet fint, men et par dage efter mødet, var det mindre sikkert, at det var gået så godt, som det først så ud til:
- May rejste også fra USA med troen om, at hun og Trump havde lavet en aftale om at hans planlagte indrejseforbud ikke skulle gennemføres. Det er i det hele taget svært at vide, om der bliver fulgt op på det, der bliver aftalt med Trump, for ingen ved rigtigt, hvem han i sidste ende lyter til af sine rådgivere, siger Niels Bjerre-Poulsen.