Annonce:
Annonce:

Trump rasler med sablen: Her er Europas 'hævn-liste'

Donald Trump meldte torsdag ud, at han indfører straftold på stål og aluminium, men EU var hurtige med en 'hævn-liste', der skal ramme amerikanske produkter

Annonce:
Følg Samfund

USA indfører fra 1. juni straftold på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico.

Sådan var beskeden fra den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross. Men allerede kort efter meldingen var EU klar med et modsvar. En hævnliste, hvor der vil blive indført told på en række amerikanske varer.

Det oplyser EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

- Det er ren og skær protektionisme, siger Juncker om USA's nye toldsatser. Vi vil forsvare Unionens interesser i fuld overensstemmelse med international handelsret, siger han.

Samtidig har EU offentliggjort en liste, hvor hundredvis af amerikanske produkter optræder. Det er de produkter, som fremover vil blive ramt af den europæiske told.

Og det er en blandet landhandel. Alt fra juice til Harley Davidsen-motorcykler bliver omfattet af tolden, og vi kan dermed se frem til, at de produkter kan blive dyrere at købe. Du kan se hele listen her.

Annonce:

Her er nogle af de produkter, der vil blive ramt

- Peanutbutter

- Bourbon-Whisky,

- Make-up

- T-shirts

- Harley Davidson-motorcykler

- Kanoer

- Juice

- Cigaretter

- Sportsprodukter

- Køkkenudstyr

- Spillekort

 

Sådan rammer det Danmark
Danske virksomheder har for omkring 200 millioner kroners eksport til USA i klemme, når USA indfører en told på stål og aluminium fra EU-lande.

Det forklarer underdirektør Peter Thagesen fra Dansk Industri. Han forklarer, at beløbet i sig selv ikke er voldsomt, men at de nye toldsatser kan udløse en udveksling af nye toldsatser, hvilket på sigt kan ramme dansk erhvervsliv.

- Vi kan se i statistikkerne, at det er en eksport i størrelsesordnen 200 millioner kroner fra dansk side, der bliver berørt direkte, siger han.

Jeg følte en vidunderlig dialog: Læs Trumps vilde brev til diktator på dansk

Sex, fusk og storpolitik: Her er de største Nobel-skandaler

- Lige nu og her er det ikke noget, der vil få voldsomt stor betydning. Men det stærkt bekymrende er, at det er en klar overtrædelse af de internationalt gældende regler for handel.

Annonce:

Hårdt mod hårdt
Eksporten består hovedsageligt af danske virksomheder, der sælger komponenter af forskellig art, som er bygget af stål eller aluminium.

Dansk Industri håber, at EU sætter 'hårdt mod hårdt', så der ikke skabes fortilfælde for, at lande kan indføre tolde i øst og vest, uden at det får konsekvenser.

- Så Trump og andre i verden ikke tror, at de kan få fripas til at handle WTO-stridigt. Så risikerer man, at det breder sig som ringe i vandet. Så har man det, der kan udvikle sig til en alvorlig handelskrig, siger han.

Ikke kun EU
Det er ikke kun EU-lande, der med overgangen til fredag vil blive mødt af ny told. Tolden vil også gælde for Canada og Mexico.

Toldsatserne blev indført allerede 1. maj, men USA har givet en måneds undtagelse til allierede såsom EU, Canada og Mexico. Den amerikanske idé var, at parterne i ly af undtagelsen kunne forhandle nogle handelsvilkår på plads.

Det er ikke lykkes, og det er de undtagelser, som USA torsdag lader løbe ud.

Sex, magt og milliardærer: Modellen der ved for meget

Engells brevkasse: Vi skal af med Trump - hurtigt

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: