Trump taget i ny løgn: 'Ingen præsident har gjort noget lignende'

Det er en lodret løgn, når Donald Trump siger, at han har forstærket USA's atomarsenal

Trump har ikke forstærket det USA's atomarsenal, fastslår flere eksperter. Foto: AP
Trump har ikke forstærket det USA's atomarsenal, fastslår flere eksperter. Foto: AP

- Min første ordre som præsident var at renovere og modernisere vores atomarsenal. Det er nu langt stærkere og mere kraftfuldt end nogensinde før.

Sådan skrev præsident Donald Trump for nyligt på Twitter.

Mange Twitter-brugere var hurtigt ude at kalde udtalelsen for en løgn, og skeptikerne bakkes nu op af den danske USA-ekspert Philip Ulrich, der er udenrigsredaktør på Kongressen.com.

- Det er ikke Trump, der har sat initiativet i gang. Det var Obama, der satte processen i gang. Det er en proces, man regner med, vil tage 30 år. Det tager rigtig lang tid, og den samlede regning vil ramme en billion dollars. Trump hævder, at en proces, der vil tage 30 år, er blevet stærkere på seks måneder. Det er simpelthen løgn, siger Philip Ulrich.

Danskeren er ikke den eneste, der har luret Trumps løgn. Blandt andet kalder amerikaneren Stephen Schwartz, som er atom-professor og analytiker, Trumps udtalelse for absurd.

- Det her er åbenlyst absurd. Der er bogstaveligt talt ikke sket noget i de sidste 201 dage for at øge den samlede styrke af USA's atomarsenal, skriver Stephen Schwartz, som har undersøgt og analyseret USA's udvikling af atomvåben siden 1994.

Store ændringer
Det ville ellers være imponerende, hvis Trump havde formået at reformere USA's atomarsenal på blot seks måneder, mener Philip Ulrich.

Den proces, der blev sat i gang under Obama-ledelsen, indbefatter nemlig særdeles store ændringer og forbedringer af landets atomarsenal.

- Overordnet er der tale om tre områder, der skal forbedres. Der er atomraketter, der skal renoveres, men der er også alle de ubåde, som sejler rundt på verdens have med atomvåben, som skal blive stærkere. Derudover skal de strategiske bombemaskiner, B52, der er tilbage fra 1950'erne, erstattes af nyere modeller. Det er umuligt at forstærke atomarsenal på seks måneder, siger USA-eksperten.

- Det budget, der stadigvæk arbejdes med i Det Hvide Hus, er Obamas. Finansåret 2018 starter først den 1. september, så Trumps budget er endnu ikke blevet gennemført, forklarer han.

To løgne i et tweet
Desuden passer det heller ikke, at Trumps første ordre skulle have handlet om det amerikanske atomarsenal, forklarer eksperten.

- Han skriver, at hans første ordre var at renovere og modernisere deres atomarsenal. Det var ikke hans første ordre. Hans første ordre gik på at ændre ObamaCare, siger Philip Ulrich.

Det er ikke første gang, at Donald Trump er blevet taget i at sige noget, som folk hurtigt har påvist er løgn.

Da han blev indsat som præsident skrev flere medier, at der var langt færre mennesker til stede, end da den tidligere præsident, Obama, blev indsat.

Trump var hurtigt ude at konkludere, at der var flere mennesker til hans indsættelse, men billeder fra de to indsættelser afslørede efterfølgende, at Trump var på dybt vand.

Ingen har gjort det før
Udenrigsredaktør på Kongressen.com, Philip Ulrich, var i chok, da han læste præsidentens seneste tweet.

- Jeg slog hånden mod panden, da jeg læste det her tweet. Det er så unødvendigt. USA er den mægtigste magt i verden. Der er ingen, der er i tvivl om, at hvis USA og Nordkorea går i krig, så vil det gå grimt for Nordkorea, siger Philip Ulrich.

USA-eksperten kan ikke huske, at USA tidligere har haft en præsident, der har løjet på den måde, som Trump har gjort.

- Det svækker ham også at lyve på den måde, fordi omverdenen og nordkoreanerne vil sige, at det er latterligt.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen