Annonce:
Annonce:

Trump til angreb før høring om sex-anklager: 'Hun var fuld'

Nye anklager mod Trumps kandidat til højesteret, mens kvindelig jurist fra Arizona hentes til Washington for at stå for afhøringen i Senatsudvalg

Donald Trump i New York, hvor han afviser alle anklager mod sin kandidat Brett Kavanaugh. Video: AP
Annonce:
Følg Samfund

- Hun har ingenting at have det i. Hun mener, det måske var ham, måske ikke. Hun erkender, at hun var fuld. Hun har huller i sin hukommelse.

Efter at have optrådt usædvanlig afdæmpet er præsident Trump gået i offensiven mod to kvinder, der anklager hans kandidat til en ledig post i USA's højesteret for sexovergreb begået tilbage i 1980'erne.

Torsdag står et afgørende slag, når både den anklagede kandidat, Brett Kavanaugh, og den ene af kvinderne, Christine Blasey Ford, skal forklare sig i Senatets retsudvalg.

Den anklagede Brett Kavanaugh med bekymrede miner under et tidligere møde i Senatets retsudvalg. Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix
Den anklagede Brett Kavanaugh med bekymrede miner under et tidligere møde i Senatets retsudvalg. Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix

Dagen før høringen fremsætter en tredje kvinde anklager om, at Brett Kavanuagh i sin pure ungdom var til stede ved fester, hvor han krænkede unge piger på måder, der minder om det, de to andre kvinder har beskrevet.

Annonce:

Netop Senatet skal godkende Kavanaughs udnævnelse til højesteretsdommer. Her er stemmetallet 51-49 i republikanernes favør, men flere kvindelige republikanere kan springe over på den anden side - afhængigt af høringens udfald. Sker det, er Trumps kandidat færdig.

OVERBLIK: Anklagerne mod Brett Kavanaugh

* 10. juli offentliggør Præsident Donald Trump, at han nominerer 53-årige Brett Kavanaugh til ny højesteretsdommer i stedet for 81-årige Anthony Kennedy, der går på pension.

* Brett Kavanaugh er i dag dommer ved den føderale ankedomstol i Washington.

* 16. september står den 51-årige lektor Christine Blasey Ford frem i Washington Post og anklager Kavanaugh for forsøg på voldtægt til en fest i 1980'erne. På det tidspunkt var hun 15 år, og han var 17.

* 23. september står en anden kvinde, den 53-årige Deborah Ramirez, frem i magasinet The New Yorker og beskylder Kavanaugh for blandt andet at have tvunget hende til at røre ved hans penis til en kollegiefest.

* Kavanaugh afviser begge anklager.

* 25. september deltager Brett Kavanaugh og hans hustru, Ashley, i et interview på tv-stationen Fox News. I interviewet kalder han beskyldningerne for 'falske'.

* 26. september lægger advokat Michael Avenatti en erklæring på Twitter på vegne af sin klient Julie Swetnick. Hun anklager blandt andet Kavanaugh for at have hældt stoffer og/eller stærk alkohol i 'punch' ved flere fester og for at have 'stået i kø' til gruppevoldtægter af piger i 80'erne. 'Det er latterligt og fra en gråzone. Jeg ved ikke, hvem hun er, og dette er aldrig sket', siger Kavanaugh.

* 27. september skal både Kavanaugh og Ford efter planen afgive forklaring under en høring i Senatets retsudvalg.

* 28. september er det planen, at retsudvalget skal stemme om nomineringen af Kavanaugh. Hvis kandidaten får opbakning i udvalget, er det efterfølgende op til det samlede Senat at godkende ham.

Kilder: Reuters, The New York Times

Deborah Ramirez fremsætter anklager mod Kavanuagh fra deres fælles tid på Yale. Hun bor i dag i Colorado. Foto: AP
Deborah Ramirez fremsætter anklager mod Kavanuagh fra deres fælles tid på Yale. Hun bor i dag i Colorado. Foto: AP

Fik kønsdele i hovedet
Præsidentens vrede bemærkninger faldt under hans deltagelse i FN's generalforsamling i New York sent tirsdag dansk tid.

Ordene var rettet mod en anden kvinde, der er trådt frem med anklager mod Brett Kavanaugh.

Deborah Ramirez læste i 1983-84 på det prestigefyldte Yale-universitet nord for New York på samme tidspunkt som den senere topjurist.

Hun siger, at Kavanaugh her blottede sine kønsdele under en animeret fest på et kollegieværelse og nærmest stak dem op i hovedet på hende.

De nye anklager kom frem i magasinet The New Yorker i sidste weekend, men Ramirez er ikke sat på dagsordenen under retsudvalgets møde torsdag, selvom Det Hvide Hus ifølge Guardian siger, at også hun er velkommen til at møde frem og afgive forklaring.

Annonce:

Christine Blasey Ford afhøres i Senatet torsdag om sine anklager mod Kavanaugh. Privatfoto
Christine Blasey Ford afhøres i Senatet torsdag om sine anklager mod Kavanaugh. Privatfoto

Et 'svindelnummer'
Hovedpersonen torsdag i Senatet bliver Christine Blasey Ford, en psykologiprofessor fra Californien, der siger, at Kavanaugh forsøgte at voldtage hende under en gymnasiefest i Maryland udenfor Washington DC, da de var to henholdsvis 17 og 15 år.

Hende har Trump ikke angrebet direkte, men i New York betegnede han generelt anklagerne mod Kavanaugh som et 'svindelnummer' fra Demokraternes side.

Brett Kavanaugh forsvarede sig mandag aften offentligt på den Trump-venlige tv-station Fox News. Med hustruen ved sin side benægtede han alle beskyldninger.

- Jeg har aldrig forulempet nogen seksuelt, lød det.

- Han var så sandfærdig, siger Trump i en kommentar til interviewet, men bag kulisserne udtrykte præsidenten bekymring, fordi han mente, Kavanaugh optrådte for svagt, skriver New York Times.

Under interviewet hos Fox News blev Kavanaugh støttet af hustruen Ashley, da han afviste alle sexovergreb. Foto: Jacquelyn Martin/AP
Under interviewet hos Fox News blev Kavanaugh støttet af hustruen Ashley, da han afviste alle sexovergreb. Foto: Jacquelyn Martin/AP

'Kvindelig assistent'
Noget overraskende meddeler det republikanske flertal i Senatet, at man har besluttet  at bruge en 'kvindelig assistent' udenfor retsudvalget til at afhøre Christine Blasey Ford.

Annonce:

Rachel Mitchell er en anklager fra Arizona, der er ekspert i sexsager. Med hende i front slipper republikanerne for, at deres 11 mandlige medlemmer af udvalget skal udspørge den angiveligt sexkrænkede kvinde.

Dermed håber politikerne at slippe for en gentagelse af høringen i 1991, hvor en anden kvinde, Anita Hill, havde anklaget højesteretskandidaten Clarence Thomas for sexovergreb,

Den 35-årige Anita Hill blev udspurgt om seksuelle detaljer af et retsudvalg, der dengang udelukkende bestod af mandlige senatorer - overvejende ældre mænd.

Lynafstemning
Forud for høringen er republikanerne øjensynligt så sikre i deres sag, at en afstemning i retsudvalget om Brett Kavanaughs udnævnelse til højesteretsdommer er bebudet allerede fredag.

Lederen af det demokratiske mindretal i udvalget, Dianne Feinstein, kalder det uhørt, hvis der planlægges en  afstemning endnu før Christine Blasey Fords udsagn er hørt.

Den demokratiske senator er valgt i Californien og havde kontakt til Christine Blasey Ford, før hun trådte offentligt frem med sine anklager mod Brett Kavanaugh.

Medlemmerne af USA's højesteret sidder på livstid. Bliver Trumps kandidat valgt, vil det sikre et konservativt flertal i højesteret i mange år fremover.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

... Se billederne

Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: