Trump trodser tvivlerne: Så meget har han sat i gang på syv dage

Den amerikanske præsident på sin første uge udnyttet muligheden for at underskrive dekreter. Og han bliver ved, mener ekspert

25. januar skrev Trump under på et dekret om at styrke grænsekontrollen med 5000 vagter, og at muren til Mexico bliver en realitet. Deres præsident er dog langt fra enig og har derfor meddelt det Hvide Hus, at han ikke dukker op til det aftalte møde. Selv sagde Trump torsdag, at de to havde 'aftalt' det. (Video: AP)

Det var en kontroversiel forretningsmand, som sidste år førte en barsk valgkamp mod den etablerede politiker Hillary Clinton.

Kritikere har tvivlet på om Trump også var klar til at gennemføre flere at de rabiate løfter, han præsenterede dengang. Men Trump har i sin første uge fulgt op på flere af dem.

- Han har fra start fremstillet sig selv som Mr. Fix it. At han var outsideren, som kunne komme ind og rette op på alt det, som er galt. Her den første uge har han ønsket at signalere, at der bliver handlet, siger USA-ekspert og redaktør på Kongressen.com, Anders Agner Pedersen.

Dekreter
Præsidentielle dekreter er en meget direkte vej til at få sat skub i tingene, og det har Trump benyttet sig af.

Allerede første dag lagde han an til at rulle sundhedsreformen ObamaCare tilbage.

Samtidig har Trump også skrevet under på et dekret, som skal gøre en mur mellem Mexico og USA til virkelighed.

- Det handler om at tage handling på de allermest centrale valgløfter. Og muren er nok hans mest kendte og populære. Der er derfor også nærmest pres på ham for at levere i den sag. Nu er der stadig et kolossalt twist med den mexicanske præsident. Men Trump har underskrevet dekretet og sender signalet om, at han ikke venter på politisk sniksnak, siger Anders Agner Pedersen, som har fulgt Trumps indsættelse og tiden efter fra Washington.

Han er ikke overrasket over, at Trump ikke har ændret sig siden valgkampen.

- Dem, som håbede, at han ville moderere sig, havde nok mere et håb om, at han ville gøre det fremfor reelt at tro, han ville gøre det, siger redaktøren.

Trump har underskrevet flere dekreter i den første uge. Få hele overblikket længere nede. (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)
Trump har underskrevet flere dekreter i den første uge. Få hele overblikket længere nede. (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)
 

Sætter ikke tempoet ned
Trump og hans stab har lige siden sidste fredags edsaflæggelse ligget i krig med pressen, da flere medier med rette fremhævede forskellen på indsættelsespublikummet mellem hans og Obamas indsættelse. Ifølge Anders Agner Pedersen har det været en historie, Trump selv har startet.

- Det er et klassisk Trump-move at gøre en sag ud af, hvor mange publikummer der var. Det var ikke en historie, før præsidenten selv mente, der var en historie, siger han.

- Det har været et stort paradigmeskifte fra Obama til Trump, og det bliver interessant at følge. Og det ser ikke ud som om, at han har tænk sig at sætte tempoet ned. Tværtimod.

Sådan fungerer et præsidentielt dekret

Et præsidentielt dekret er en blanding af en lov og en bekendtgørelse. Det kan ændre anvendelsen af en lov, men kan ikke skabe nye love. Til gengæld har den samme effekt som en lov.

Ligesom en lov kan et præsidentielt dekret udfordres ved en domstol.

En præsident skal enten finde forfatningsmæssigt eller parlamentarisk grundlag for at håndhæve sine præsidentielle dekreter.

Kilde: Ritzau

Her får du det fulde overblik over, hvad Donald Trump i sin første uge har udført af politisk arbejde - samt andre større sager. Til sammenligningen kan du se, hvad Obama brugte sine første syv dage på.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.