Annonce:
Annonce:

'Trump var upassende': Derfor kunne FBI-direktør Comey ikke med Trump

Faste principper kolliderede tilsyneladende med Donald Trump for nylig. Den fyrede FBI-direktør James Comey skal nu vidne i undersøgelse mod præsidenten

Comey om Trump: Jeg var bange for at han løj (Video: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Pressede Donald Trump James Comey til at droppe efterforskningen af tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn for forbindelser til Rusland, og fyrede Trump Comey, da han nægtede?

Det er de to store spørgsmål, som senatets efterretnings-komité vil prøve at få svar på i Comeys vidneudsagn.

Sagde nej til Bush
Den 56 årige, nu tidligere FBI-direktør, har en lang række topposter i det offentlige og private erhvervsliv bag sig.

Fyret FBI-chef: Derfor lækkede jeg memo om Trump-samtale til pressen

Og selvom hans karriere nu er sat på pause med fyringen, så er han højt respekteret, fortæller Jørn Brøndal, lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

- Han er en meget selvstændig mand, og så er han meget respekteret for sin høje integritet.

Comey er uddannet advokat ved Chicago Law School og har blandt andet arbejdet som vice-justitsminister fra 2003-2005 under George W. Bush.

Annonce:

Her satte James Comey foden ned for præsidenten.

- Comey demonstrerede sig for alvor som principfast og selvstændig som vicejustitsminister under George W. Bush. Da den daværende præsident forsøgte at fortsætte et problematisk overvågningsprogram fra NSA, nægtede Comey at godkende programmet.

Tidligere FBI-direktør: Bekræfter belastende beskyldninger mod Trump

- Trods et stort pres fra Det Hvide Hus, holdt han fast, og han truede sammen med daværende FBI-direktør Robert Mueller om at sige op, hvis ikke justitsministeriets beslutning om at erklære programmet ulovligt blev fulgt, siger Jørn Brøndal.

Fra 2005 til 2013 fulgte forskellige jobs i den private sektor, blandt andet som vicedirektør i Lockheed Martin, der blandt producerer kampfly og andet krigsmateriel.

I 2013 vendte han så tilbage til det offentlige, denne gang som direktør for FBI ansat af Barack Obama.

Annonce:

'Trump var upassende'
James Comey fandt angiveligt Donald Trump yderst problematisk under sine møder med ham, hvor han angiveligt følte, at Trump forsøgte at presse ham.

Det fremgår blandt andet af hans skrevne vidneudsagn, som han offentliggjorde i går aftes forud for hans forklaring til senatet i dag.

Her skriver Comey blandt andet, at han kun havde mødtes med Obama to gange i hans præsidentperiode, mens Trump havde villet mødes eller tale med Comey hele ni gange på fire måneder.

Eksplosiv udvikling: Nu lægger FBI-boss alt frem

Og allerede efter første møde med Donald Trump, besluttede Comey sig for at skrive detaljerede referater hver eneste gang, de to havde talt sammen.

Det havde han heller aldrig gjort før, fremgår det af det skrevne vidneudsagn.

Én af møderne med Trump, som Comey fremhæver i dokumentet, er en middag i Det Hvide Hus, hvor Trump forlanger hans loyalitet.

Annonce:

- Jeg har brug for loyalitet. Jeg kræver loyalitet, skriver James Comey, at Trump har sagt til ham ved den private middag 27. januar kort efter, at Trump havde spurgt, om Comey var glad for sit job som FBI-chef.

FBI Undersøger Trumps svigersøn: Er han med i Rusland-komplot

Og det har været totalt no-go for Comey, lyder det fra Jørn Brøndal.

- Comey mener bestemt, at FBI skal være uafhængig af præsidentembedet, og derfor er det helt utænkeligt, at han har villet aflægge en loyalitets-ed for præsidenten. Det er tydeligt, at han har fundet det upassende, ligesom han har følt det upassende, at Trump så ofte har villet mødes med ham, siger han.

James Comeys vidneforklaring er netop nu i gang, følg den live på det øverste link. Nedenfor kan du læse Comeys skriftlige vidneforklaring.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: