Trumps triumf: Nu er han verdens mægtigste mand

Forretningsmanden Donald John Trump er officielt præsident for USA

Her indsværges Trump. Video: AP

Det er 72 dage siden, erhvervsmanden Donald Trump kunne erklære sig vinder af det amerikanske præsidentvalg. Og efter edsaflæggelse i Washington kunne Trump kort efter klokken 18.00 dansk tid officielt kalde sig USA's 45. præsident.

- I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States, lød det fra Trump.

- Jeg sværger herved højtideligt, at jeg loyalt vil varetage embedet som De Forenede Staters præsident og efter bedste evne vil bevare, beskytte og forsvare De Forenede Staters forfatning.


Her aflægger Trump sin ed. Video: AP

Trump knyttede næven på Capitol Hill, før han officielt blev verdens mægtigste mand. (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)
Trump knyttede næven på Capitol Hill, før han officielt blev verdens mægtigste mand. (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)

Historisk bibel
Indsættelsescermonien begyndte med en række religiøse ledere, som fremsagde bønner og oplæste hellige skrifter. Derefter svor Donald Trump sin troskab til amerikanerne og landet. Her lagde Trump sin hånd på samme bibel, som Abraham Lincoln lagde sin hånd på ved sin indsættelse i 1861.

Trump brugte også sin egen bibel, som han fik af sin mor kort før sin 9-års fødselsdag.

Tidligere præsident Barack Obama hilser på sin aftager til cermonien. (Foto: AP Photo/Patrick Semansky)
Tidligere præsident Barack Obama hilser på sin aftager til cermonien. (Foto: AP Photo/Patrick Semansky)

Tumult i gaderne
Der var flere demonstranter, som dagen igennem viste deres utilfredshed med Donald Trump. Det blev til flere sammenstød med politiet, som var stærkt repræsenteret i gaderne i Washington.

Her fjerner politiet demonstranterne. Video: AP

Der blev smadret butiksruder af sortklædte demonstranter, mens der også blev smidt chokgranater.

Demonstranterne tilhører blandt andet en gruppe, der kalder sig Disrupt J20. De ønsker med deres aktion at vise deres vrede over Trumps kommentarer om kvinder, illegale indvandrere og muslimer.

- Vi er mange mennesker med forskellig baggrund, som er imod amerikansk imperialisme, og vi føler, at Trump vil videreføre denne arv, siger Ali McCracken, der er en af organisatorerne.

Tyndt befolket
Tilskuerne strømmede til området omkring Kongressen i Washington, men det var et mere beskedent fremmøde til Donald Trumps indsættelse.

Det var en noget anden historie, da Barack Obama blev indsat som præsident i januar 2009. Her overværede omkring 1,8 millioner mennesker cermonien. Det var amerikansk rekord.

Oversigtsbillede over National Mall, før Trump trådte ud. (AP Photo/Patrick Semansky)
Oversigtsbillede over National Mall, før Trump trådte ud. (AP Photo/Patrick Semansky)
 

Arrangørerne anslog før cermonien, at man ventede omkring 800.000 tilskuere til Trumps indsættelse. Men i løbet af dagen kom der flere meldinger fra Washington om, at der tydede på at komme endnu færre en først antaget.

Allerede torsdag aften stod det klart, at Donald Trumps indsættelse ikke bliver et tilløbsstykke. Mens 400.000 mennesker dukkede op til Obamas fest natten før indsættelsen i 2009, var blot 10.000 personer til stede for at fejre Trump i aftes.

 

104 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere