Annonce:
Annonce:

Truslen fra pirater er høj ud fra Vestafrikas kyst

Piratangreb er stadig et problem på verdenshavene, og ifølge Danmarks Rederiforening har de ændret karakter

Annonce:
Følg Samfund

Truslen fra pirater er stadig høj. Det viser en ny undersøgelse fra International Maritime Bureau.

Tre danske skibe blev ramt af piratangreb, men ingen besætningsmedlemmer kom til skade.

I 2015 var der 246 globale piratangreb, hvilket er et mere end året før, og det er især ud fra Vestafrikas kyst, at der opstår problemer.

Maria Bruun Skipper, underdirektør i Danmarks Rederiforening, oplever en anderledes form for pirateri end tidligere.

- Problemet i Vestafrika er stigende, og det er en helt anden type pirateri, vi ser. Det er mere sørøveri i form af tyvebander, der går om bord på skibene, tæsker besætningen, nogen gange med dødelig udgang, og så stjæler de lasten, siger hun og fortsætter:

- Pirateriet er organiseret, og det ser vi, ved at de for eksempel stjæler en olielast. Andre gange stjæler de bare værdier som computere og kontanter.

Annonce:

Fra 2014 til 2015 steg antallet af bortførelser af besætningsmedlemmer med det dobbelte fra 9 til 19, og alle foregik i området Guineabugten ud for Nigerias kyst.

I Nigerias havn sker angrebene typisk, når skibene skal ind i havnen. Her skal de losse noget af lasten for at kunne sejle videre, og så slår piraterne til.

Før har piraterne hovedsageligt skabt problemer ud fra Somalias kyst, men i 2015 har der ikke været et succesfuldt angreb på et skib.

Det kan ifølge Maria Bruun Skipper være på grund af den politiske indsats fra EU og Nato med danske flådebidrag, samt rederiernes brug af bevæbnede vagter.

I Vestafrika er det ikke tilladt at have bevæbnede vagter om bord, da de vestafrikanske lande ikke ønsker bevæbnede styrker i deres farvand.

- Det er helt afgørende, at vi fortsat er opmærksomme på truslen fra pirater. Både ud for Somalia, men også især omkring Nigeria, hvor piraterne desværre er meget aktive. Det kræver, at vi bruger hele værktøjskassen, siger Maria Bruun Skipper.

Annonce:

- Lige fra rederiernes egen beskyttelse af skibene over tættere samarbejde med lokale myndigheder til udviklingsbistand og samhandel, der kan give et alternativ til pirateri. Det er en udfordring, der kræver en langsigtet indsats.

På globalt plan er et besætningsmedlem blevet dræbt af pirater og 14 såret i 2015.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: