Trusler og chikane: 500 tyrkiske elever trukket fra skoler efter kup

Sommerens kupforsøg i Tyrkiet har haft stor betydning for danske elever i dansk-tyrkiske friskoler.

En stribe privatskoler er blevet beskyldt for at være tilhængere af Fethullah Gülen - der her bliver simuleret hængt i Ankara - som hævdes at være bagmand bag et mislykket kup i Tyrkiet i juli. Arkivfoto: AP
En stribe privatskoler er blevet beskyldt for at være tilhængere af Fethullah Gülen - der her bliver simuleret hængt i Ankara - som hævdes at være bagmand bag et mislykket kup i Tyrkiet i juli. Arkivfoto: AP
Følg Samfund

Siden sommerens kupforsøg i Tyrkiet er 14 danske friskoler blevet chikaneret på de sociale medier i en sådan grad, at mange forældre nu har trukket deres børn ud af skolerne.

Skolerne kædes sammen med Fethullah Gülen, deraf den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, beskyldes for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet 15. juli.

Den sammenkædning har betydet, at 505 børn nu er blevet hevet ud af de dansk-tyrkiske friskoler siden skolestart. Det viser en rundringning, som DR Nyheder har foretaget til skolelederne fra de 14 skoler.

Antallet af udmeldelser fra de dansk-tyrkiske friskoler blev i midten af august opgjort til 366, efter at TV2 havde lavet en lignende rundringning. Mindre end en måned senere er det tal altså nået op på over 500.

Ifølge skolelederne skyldes størstedelen af udmeldelserne, at forældrene bliver presset af andre med tyrkisk baggrund til at tage deres børn ud af skolerne. Ellers vil de blive stemplet som Gülen-støtter og eksempelvis få problemer, hvis de rejser til Tyrkiet i fremtiden.

På Slagelse Privatskole kom reaktionerne allerede to dage efter sommerens kupforsøg i Tyrkiet skole, fortæller skoleleder Karabey Kara:

- Først fik vi hærværk på vores skole. Og vi skulle have startet skoleåret med 85 elever, men nu vi er nede på 55.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) opfordrer forældre til ikke at blande den tyrkiske konflikt ind i børnenes skolegang.

- Jeg kan kun opfordre til, at man lader eventuelle konflikter fra sit tidligere hjemland blive i hjemlandet, og ikke bringe det til Danmark, hvor vi jo har frit skolevalg, og hvor det er alle forældre og børn frit forundt at vælge den skole, man helst vil gå i.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?