Tsipras' genistreg: Derfor udskriver han valg nu

Ifølge græsk ekspert er Tsipras timing perfekt, og hans beslutning om at trække sig kan betyde, at han blive endnu mere magtfuld

Alexis Tsipras skal endnu en gang føre valgkamp, når grækerne skal stemme i september.
Alexis Tsipras skal endnu en gang føre valgkamp, når grækerne skal stemme i september.

Grækerne skal endnu en gang ind i stemmeboksen, og det er langt fra tilfældigt, at den græske premierminister udskriver valg netop nu.

Umiddelbart kan det se ud som om, at Alexis Tsipras er svækket, men sådan er det langt fra. Der er derimod tale om en mindre taktisk genistreg.

Det vurderer ekspert i græske forhold og lektor på Saxo-Instituttet, Mogens Pelt.

- Hvis du glemmer alt om holdninger og ideologi, så er det et utroligt klogt tidspunkt. Der er simpelthen et tomrum i midten af græsk politik, og det kan han overtage, siger Mogens Pelt til Ekstra Bladet.

Ifølge eksperten er der fire årsager til, at valgudskrivelsen kommer netop nu. Tid, intern splittelse i partiet, EU-aftalen og en opposition i ruiner.

Intern ballade
Siden Alexis Tsipras fik aftalen med EU i hus, har der været intern splittelse i Syriza-partiet. Den lille fløj i partiet Venstre Platform har offentligt trukket støttet, og det betyder, at han var tvunget til at reagere.

- Tsipras lavede en u-vending i forhold til den politik, som han var blevet valgt på, og det . Han fik sin EU-pakke i land med hjælp fra oppositionen, men reelt har han siden fredag aften i sidste uge været under de fornødne 120 mandaters opbakning. Det betyder, at han så skulle have søgt en tillidsafstemning i parlamentet.

Se også: Tsipras træder tilbage

- Det kunne sagtens være, at han fik opbakning nok til ikke at skulle træde tilbage. Internt i partiet ville Venstre Platforme formentlig ikke give ham den gave, det ville have været, hvis han blev stemt ud. Det kunne han have brugt til sin fordel i en eventuel valgkamp. Så kunne han sige, at hans egne tvang ham til at træde tilbage, siger Mogens Pelt til Ekstra Bladet.

Opposition i opløsning
I stedet valgte Alexis Tsipras selv at trække stikket, og det kan der også være en anden årsag til. Mangel på tid.

- Tiden er også en vigtig faktor for ham, fordi han i de seneste par målinger fra juli har været populær. Syriza med Tsipras i spidsen ser ud til at kunne få en 33-34 procent af stemmerne. Det vil sige, at han har en gylden mulighed for at skære den indre opposition i partiet fra. Han vil simpelthen ikke sætte dem på valglisten, som er imod han internt i partiet, vurderer Mogens Pelt.

Artiklen fortsætter under billedet

Alexis Tsipras har fået lidt at tænke over (Foto: AP)
Alexis Tsipras har fået lidt at tænke over (Foto: AP)

Rent faktisk kan Alexis Tsipras ender med at få absolut flertal i parlamentet, hvis han får en anelse større tilslutning end ved sidste valg. Det skyldes det kringlede græske system og en opposition i ruiner.

Se også: Regeringskilde: Græsk valg om en måned

- De kan ikke gøre så meget. De vil sige, at aftalen med EU er kommet for sent, men ellers kan de ikke gøre så meget. Samtidig er oppositionen lidt i opløsning. De har lige skiftet chef i de to store partier, og det virker mest som en overlevelseskamp. De er super svækkede, siger Mogens Pelt til Ekstra Bladet.

Gyldent Daggry uden momentum
En anden interessant spiller i græsk politik er det kontroversielle parti, Gyldent Daggry. Men de skal ikke frem til at fejre en valgsejre med masser ouzo. Tværtimod.

- De står ikke specielt godt. Når jeg siger det, så ligger de omkring 5-6 procent af stemmerne, som de også havde sidste gang. Der er intet, der tyder på, at de får styrket deres position. De har også mistet deres dagsorden, vurderer Mogens Pelt.

Den afgående premierminister nævnte ikke en mulig dato for valget, men tidligere sagde regeringskilder ifølge flere medier, at Tsipras har foreslået 20. september som den dag, grækerne skal til stemmeurnerne.

18 kommentarer
Vis kommentarer