Tsipras: Kreditorer siger nej til Grækenland

Det europæiske aktiemarked er på vej ned, efter kreditorer har afvist græsk løsningsforslag på landets økonomiske krise

Den græske premierminister Alexis Tsipras har fået nej. (Foto: AP)
Den græske premierminister Alexis Tsipras har fået nej. (Foto: AP)

Grækernes internationale økonomiske støtteprogram udløber om seks dage, og der forhandles fortsat intensivt om en løsning på den græske gældskrise. Men onsdag ved middagstid, få dage før deadline, falder det europæiske aktiemarked pludseligt.

Det sker efter, at den græske premierminister, Alexis Tsipras, netop har fortalt sin regering, at kreditorerne har vendt tommelfingeren nedad til grækernes forslag.

- Visse institutioners insisteren på ikke at acceptere parametriske foranstaltninger er ikke set før - ikke i Irland, heller ikke i Portugal, skriver Tsipras på sin Twitter-profil.

- Denne holdning tyder på, at de enten ikke ønsker en aftale, eller at man ønsker at støtte specifikke interesser, fortsætter han efter flere dages stilhed på sin profil.

Grækerne er rasende
Den græske premierminister har siddet til møde med direktøren for fonden, Christine Lagarde, og formanden for Europakommissionen, Jean-Claude Juncker, i et forsøg på en nå frem til en aftale. Her har Grækenland angiveligt forsøgt at få den nuværende støtte låst, men det har kreditorerne ifølge en regeringskilde sagt nej tak til onsdag.

Grækerne er ifølge en regeringskilde rasende over den manglende accept, skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

Som det ser ud lige nu, står Grækenland dermed til at skulle betale en regning på 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond når støtteprogrammet udløber 30. juni.

Næste regning er på vej
Hvis grækerne ikke betaler, er de ikke automatisk i betalingsstandsning, men det er herefter op til Den Europæiske Centralbank at tage stilling til, om Grækenland skal betragtes som bankerot, og om Grækenland skal have lov til at blive i euroen.

20. juli er forfalsdatoen for den næste store gældspost - her skal grækerne betale 3,5 milliarder til Den Europæiske Centralbank. Ifølge flere eksperter vil det være umuligt for Grækenland at forblive i eurozonen, hvis landet svigter denne betaling.

Tsipras er lige nu på vej til hastemøde i Bruxelles, hvor han skal mødes med flere europæiske finansministre for tredje gang i denne uge.

143 kommentarer
Vis kommentarer