Tsunami af flygtninge forværrer Grækenlands gældskrise

Krig, sult og jagten på et bedre liv får tusindvis af flygtninge til at søge mod Europa. Et af de lande, der er hårdest ramt af den globale humanitære katastrofe, er det gældshærgede Grækenland

Alene i de fem første måneder i år er der ifølge FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) ankommet op mod 42.000 flygtninge til landet primært via den græsk-tyrkiske grænse og de græske øer.

De for danske turister velkendte øer som Kos, Samos og Mytilini har modtaget så mange flygtninge, at det har fået en negativ indvirkning på turismen, der de senere måneder har været faldende. Og stormen af desperate mennesker, der er på jagt efter et bedre liv, ser ud til at være i stigning.

Strømmen af flygtninge er en stor udfordring for landet, der lige nu nærmer sig en statsbankerot.

Kaos på Kos: 300 flygtninge ankommer dagligt

Hidtil har hjælpen fra de øvrige EU lande dog været begrænset.

- Grækenland er hårdt belastet af flygtningestrømmen, og landet vil derfor gerne have at flygtningene skal fordeles efter EU-landenes BNP og befolkningsstørrelse, men det har EU-landene afvist, siger Tom T. Kristensen, der forsker i græske samfundsforhold på Københavns Universitet, og fortsætter:

- Det her er et fælles europæisk problem, men er blevet en konflikt mellem de lande, der ikke vil modtage flygtninge over for Grækenland og Italien, der er overbebyrdede med flygtninge

Han fortæller, at krisen har betydet, at mange af medarbejderne i den offentlige sektor, der tidligere sad med sagsbehandlingen af de mange flygtninge, er blevet fyret. Sagsbehandlingen tager derfor lige nu flere måneder , og i mellemtiden vokser flygtningelejrene i det gældshærgede land.
Tom T. Kristensen fortæller, at grækerne derfor har brug for hjælp til at håndtere flygtningestrømmen, hvis man skal undgå, at også flygtningestrømmen forværrer den græske krise:

- Man opererer med ca. en million illegale indvandrere, som er i Grækenland og tager sort arbejde. Indvandrerne tager de jobs, der bliver tilbudt til de lavestlønnede, og det gør jo at krisen forstærkes, da landet i forvejen har en arbejdsløshed på op mod 50 procent for unge.

Uhyggelige billeder: Tragedien ingen kan stoppe

88 kommentarer
Vis kommentarer