Turist-raket på vej: Tag med til rummet om 18 måneder

I april 2019 vil turister kunne opleve vægtløs tilstand i Blue Origins passagerkapsel. Planen var oprindeligt, at det allerede skulle ske næste år, men torsdag kom det frem, at de rum-tørstige turister må vente lidt længere

Om cirka 18 måneder kan turister tage plads i New Shepards rumkapsel. Foto: AP/Blue Origins
Om cirka 18 måneder kan turister tage plads i New Shepards rumkapsel. Foto: AP/Blue Origins

Rummet må være den ultimative rejsedestination for globetrotterne, og ifølge Jeff Bezos, der ejer det amerikanske rumfartsfirma Blue Origin, skal de ikke vente så længe mere. Dog lige lidt længere end først antaget.

Blue Origin satser benhårdt på rumturisme, og firmaet er snart klar til at sende turister en kort tur i rummet. Til de rumglades store ærgrelse meddelte ejeren Jeff Bezos dog ifølge CNN torsdag, at den første flyvning med turister bliver udskudt 18 måneder og ikke vil være til næste år som planlagt. 

Til gengæld lover firmaet, at almindelige mennesker vil have råd til at stige ombord på turist-raketten.

- Om cirka 18 måneder vil vi tage mennesker med i rummet. Det vil ikke være astronauter, det vil være almindelige borgere, udtalte direktør Bob Smith ifølge CNN.

Det er dog stadig uvist, hvad billetprisen bliver, men det, at Blue Origin både genbruger rumraket og rumkapsel, skulle angiveligt være nøglen til at gøre rumfart så billiget, at almindelige turister kan betale for det.

Ifølge Finn Willadsen, der er næstformand i Dansk Selskab for Rumfartsforskning, kan man regne med, at prisen stadig vil være høj.

-Turisme i rummet bliver formodentligt almindeligt i løbet af det kommende årti, men det bliver ikke helt billigt. Priserne vil ligge på linje med andre kostbare ferieformer såsom luksuskrydstogtskibe til Arktis eller Antarktis, siger Finn Willadsen til Ekstra Bladet.

En kort fornøjelse
Blue Origins rumraket New Shepard vil om 18 måneder sende rumkapsler med seks passagerer op ad gangen i en højde på 100 kilometer, og på firmaets hjemmeside fremgår det, at der er god mulighed for at svæve rundt i kapslen, mens den falder tilbage mod jorden.

- Der er plads i kapslen til, at alle seks passagerer kan løsne sig fra deres sæde og prøve at svæve rundt i en vægtløs tilstand, står der.

Turister ombord på en af Blue Origins rumkapsler vil angiveligt kunne se frem til en helt fantastisk udsigt, og ifølge ejer Jeff Bezos, som også er grundlægger af Amazon, vil udsigten være det vildeste på turen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jeff Bezos ejer rumfartsfirmaet Blue Origin, der satser på rumturisme. Foto: Ted S. Warren/AP
Jeff Bezos ejer rumfartsfirmaet Blue Origin, der satser på rumturisme. Foto: Ted S. Warren/AP
 

På firmaets hjemmeside står der, at man kan se frem til at kigge ud ad vinduer, der næsten er tre gange så store som på et Boeing 747-fly.

Turen vil vare omkring 11 minutter, og planen er, at turisterne vil blive sendt ud til den officielle grænse mellem atmosfæren og rummet. De vil altså ikke komme i kredsløb om jorden, men op i rummets mørke, hvor man kan se krumningen på jorden. 

Hvis en raket skal sendes i kredsløb om jorden, kræver det, at den er større og hurtigere.

Flere firmaer herunder Blue Origin arbejder på at udvikle turist-raketter, der kan komme i kredsløb om jorden.

Turistflyvninger er populært i branchen
Blue Origin er ikke det eneste firma, der har fokus på rumturisme. Firmaet Virgin Galactic har ifølge Finn Willadsen længe været i gang med at udvikle en maskine, der kan løfte turister cirka 100 kilometer op over jordens overfalde.

En tur i rumflyet kommer til at koste omkring 1,7 millioner kroner, og i cirka fire minutter vil man kunne opleve vægtløshed, inden atmosfæren sørger for at tyngdekraften vender tilbage. Det fremgår på firmaets hjemmeside.

Milliardæren Elon Musk, der er medstifter af Tesla, satser med firmaet SpaceX også på rumfartsturisme. Næste år er det planen, at firmaet vil sende to turister på en tur rundt om månen.

SpaceX blev skabt i 2002 med det langsigtede formål at gøre det muligt for mennesker at leve på andre planeter.

Jeff Bezos havde nogenlunde samme mål, da han i år 2000 startede Blue Origin. Ifølge Videnskab.dk ville han gøre rummet tilgængeligt for mennesker, så der med tiden kunne bo 2-3 millioner ude i rummet i rumkolonier.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen