Turister evakueres fra Gambia: Frygt for militær-kup

Britiske turister hentes ud af den afrikanske stat - frygt for uroligheder

Yahya Jammeh, hvis visitkort prydes af et hav af titler,  tabte valget i december, men nu nægter han at forlade jobbet som præsident. Foto: AP
Yahya Jammeh, hvis visitkort prydes af et hav af titler,  tabte valget i december, men nu nægter han at forlade jobbet som præsident. Foto: AP

Ved du noget? Befinder du dig i Gambia? Mail 1224@eb.dk eller sms/mms 1224 til almindelig takst

Britiske turister bliver nu evakueret i stor stil fra den afrikanske stat Gambia.

Frygten for et militær-kup - der måske kan ende blodigt - får rejsebureauet Thomas Cook til at indsætte ekstra fly for at få bragt turisterne ud af den potentielle farezone.

Omkring et tusinde britiske turister forventes at blive sendt hjem før tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Thomas Cook kræver ikke, at deres gæster rejser hjem og det er således frivilligt, om man vil afbryde ferien.

Slikker sol og ved intet
Mange af gæsterne er overhovedet ikke klar over den højspændte situation i Gambia. De ligger på strandene, slikker sol sol og slapper af, skriver AP.

Balladen er opstået efter at landets præsident tirsdag har erklæret undtagelsestilstand i landet. Det skete tirsdag kun to dage før han skal forlade embedet som præsident.

Yahya Jammeh, hvis visitkort prydes af et hav af titler,  tabte valget i december, men nu nægter han at forlade jobbet som præsident. Han mener, at der er foregået ulovligheder under valget.

Gambia har i vintermånederne tidligere været et populært feriemål for danske turister.

Hjem som planlagt
Kommunikationschef Torben Andersen, Spies, oplyser, at der for øjeblikket befinder sig omkring 20 danske turister i Gambia.

- Som det ser ud nu evakuerer vi dem ikke. De kommer hjem efter deres egen tidsplan. Men vi følger naturligvis situationen nøje i landet. Vi har ikke længere charter-ture til landet, som vi havde tidligere. Gæsterne har således kun købt fly-billetten til Gambia, siger Torben Andersen til Ekstra Bladet.

Rejs ikke derned
Ifølge Torben Andersen bliver de engelske turister evakueret fordi den engelske rejsevejledning anbefaler dette.

- Udenrigsministeriet i Danmark anbefaler, at man ikke rejser til landet. Så vi sender ikke folk med fly derned. Således har vi lige aflyst seks rejser til Gambia.

Kommunikationschefen oplyser også, at han har været i kontakt med destinationschefen i Gambia.

- Forholdene er for øjeblikket helt normale. Hvis der sker ændringer sender vi en SMS-besked til vore gæster, siger Torben Andersen.

Tidligere var Gambia et stort rejsemål for Spies. Men danskernes interesse for Gambia er faldet gennem årene. Umiddelbart er der ikke andre større charterselskaber i Danmark, som sender turister til den afrikanske stat.

Vi forlænger lige perioden
Gambias parlament har vedtaget en resolution, der betyder, at præsident Yahya Jammeh kan blive på posten i yderligere tre måneder.

Forlængelsen gælder fra onsdag, rapporterer stats-tv i landet.

Ifølge planen skulle Jammeh have overdraget magten til oppositionslederen Adama Barrow, som vandt det seneste præsidentvalg i det vestafrikanske land.

Men det har Yahya Jammeh nægtet. Han har tidligere over for BBC sagt, at han - om Gud vil - er klar til at "lede landet i en milliard år".

Nabolande har krævet, at Jammeh træder tilbage og overlader posten til Adama Barrow, som er valgt af folket.

Præsidenten har klaget over valgresultatet, og han vil ikke trække sig, før sagen er blevet hørt ved en domstol.

 

15 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere