Turister forargede over Auschwitz' kølebrusere

Med temperaturer på knap 40 grader er det svedende varmt at være turist i Auschwitz lige nu. Derfor er der installeret brusere, som skal nedkøle turisterne - men de giver meget grimme associationer.

Sådan ser vandsprinklerne, der skal nedkøle Auschwitz' turister, ud. (Foto: Jewish Daily Forward, Twitter)
Sådan ser vandsprinklerne, der skal nedkøle Auschwitz' turister, ud. (Foto: Jewish Daily Forward, Twitter)

Sprinklere, der sender vand ud på svedende turister, ville ved mange turistattraktioner være et kærkomment syn. Bare ikke i Auschwitz, der er blandt de mest berømte og berygtede koncentrationslejre fra 2. verdenskrig, som begyndte for nøjagtig 76 år siden i dag.

For i turisternes øjne minder vandsprinklerne uhyggeligt meget om bruserne i de gaskamre, som nazisterne brugte til at slå jøderne ihjel i koncentrationslejre som bl.a. Auschwitz under 2. verdenskrig.


Sådan så gaskamrene, hvor tusindvis af jøder mistede livet, ud.

Sprinklerne, der er sat op for at nedkøle turisterne i de knap 40 graders varme, er især faldet nogle israelske turister for brystet:

- Lige så snart jeg stod af bussen, kom jeg over til bruseren. Jeg var i chok. Jeg gik ind i receptionen og spurgte medarbejderne om bruserne. Hun sagde, at det var en varm dag. På et sted som dette burde de tænke over, hvilke associationer det her ville medføre. Hvis man vil nedkøle folk, bliver man nødt til at finde en anden løsning. Det var ikke et rart syn at se de sprinklere, siger Meyer Bolka ifølge Metro til Jerusalem Post.

Se også: Teenagere på skoletur stjal Auschwitz-fangers ejendele

På Auschwitz' egen Facebook-side så man sig i går nødsaget til at give svar på den kritik, sprinklerne har medført. Her lyder det bl.a., at køen til koncentrationslejren, som kan være meget lang, er placeret direkte i solen, hvor der ikke er mulighed for at søge skygge. Mange turister kommer ifølge Auschwitz' medarbejdere fra lande, hvor der ikke er lige så varmt, og derfor mente man på stedet, at der måtte gøres noget for at sikre gæsternes helbred i varmen.

Til sidst i Facebook-opslaget svarer Auschwitz' folk på beskyldningerne om, at vandsprinklerne ligner dem, der blev brugt mod jøderne:

- Det er meget svært for os at kommentere på de foreslåede historiske referencer, eftersom sprinklerne ikke ligner brusere. Og de falske brusere, som tyskerne installerede inde i nogle af gaskamrene blev ikke brugt til at føre gassen videre. Zyklon B (den gas, nazisterne brugte, red.) blev smidt ind i gaskamrene på en helt anden måde - gennem huller i loftet eller lufttætte huller i væggen.

Se billederne og døm selv.

39 kommentarer
Vis kommentarer