Turister kommer hjem med livsfarlige bakterier

Hver femte turist bringer resistente tarmbakterier med hjem fra ferien, viser undersøgelse

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Følg Samfund

Danske turister medbringer ofte andet end varme ferieminder, når de vender hjem fra den eksotiske drømmerejse i udlandet.

Ifølge en ny undersøgelse kommer cirka hver femte turist hjem med antibiotika-resistente tarmbakterier, der kan medføre diarre og i værste fald være dødbringende.

Undersøgelsen viser, at ud af 430 rejsende - der blev testet før og efter ferieturen - vendte 90 personer (21 procent) hjem med resistente bakterier i tarmen.

Selv om undersøgelsen er foretaget på finske rejsende, vil konklusionen være den sammen for danske turister, mener overlæge Eskild Petersen fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Skejby Sygehus ved Aarhus.

- Verden er blevet mindre, og vi rejser mere, men man skal huske, at man overtager den mikrobiologiske flora i det land, som man opholder sig i, advarer overlægen og fortsætter.

- Når man er blevet smittet under ferien og vender hjem med de resistente tarmbakterier, kan man smitte familien, hvis man deler samme toilet, siger overlæge Eskild Petersen og kalder udviklingen 'meget bekymrende'.

Bordplader og håndtag
Han tilføjer, at lande med dårlig hygiejne er de rene bakteriefælder.

- Den rejsende kan være blevet smittet fra mad og drikke, men også snavsede bordplader og håndtag er smittekilder, forklarer Eskild Petersen til Ekstra Bladet.

Ifølge undersøgelsen er risikoen størst, hvis man rejser i Asien, hvor diarre er en hyppig følgesvend for de rejsende. Især i Indien er der grund til at være påpasselig, mener overlæge Eskild Petersen.

- Det er et land med stor fattigdom. De har en helt anden standard for hygiejne, og samtidig har de ikke styr på deres brug af antibiotika, hvilket betyder, at der eksisterer resistente bakterier, som vi slet ikke kender herhjemme.

Ingen effekt af antibiotika
Han forklarer, at turister, som bliver smittet med de farlige bakterier, ikke nødvendigvis bliver syge med det samme. De risikerer dog ved en senere antibiotika-krævende behandling at få en nedsat eller ingen effekt af antibiotika, og det kan i værste fald være livstruende.

Robert Leo Skov, områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne ved Statens Serum Institut, oplyser til Ekstra Bladet, at der ikke findes officielle tal på, hvor mange danskere, der årligt smittes med resistente tarmbakterier under ferien i udlandet.

Er du vendt hjem fra ferie i udlandet med antibiotika-resistente tarmbakterier, så vil vi gerne høre din historie. Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+