Annonce:
Annonce:

Tusindvis af arbejdsløse akademikere

Mens flere brancher mangler arbejdskraft, er over 14.000 akademikere arbejdsløse, men det er en myte, at kræsenhed afholder dem fra at tage ledige job, mener fagforeningsformand

Camilla Gregersen er som formand for DM først og fremmest fokuseret på, at arbejdsløsheden blandt akademisk uddannede har været faldende over en bred kam de seneste år. Foto: Pr foto
Camilla Gregersen er som formand for DM først og fremmest fokuseret på, at arbejdsløsheden blandt akademisk uddannede har været faldende over en bred kam de seneste år. Foto: Pr foto
Annonce:
Følg Samfund

Hvis du vil være buschauffør, gøre rent eller arbejde i restaurationsbranchen, hænger jobbene populært sagt på træerne, som det er fremgået af flere artikler i Ekstra Bladet på det seneste.

Men samtidig med, at et fuldtidsarbejde er lige til at hive ned af træerne i visse brancher, så oplever andre faggrupper fortsat arbejdsløshed, herunder akademikere inden for det natur- og samfundsvidenskabelige felt og inden for det humanistiske fagområde.

Bruttoledighedsprocenten for november 2021 var på 3.9 procent, viser tal fra Akademikernes Hovedorganisation.. Det svarer til 14.467 personer, der ville kunne bestride et fuldtidsjob. Alligevel står eksempelvis transportbranchen tilbage med skrigende mangel på arbejdskraft, selvom flere virksomheder tilbyder gratis uddannelse med henblik på ansættelse.

Annonce:

Formand for den akademiske fagforening DM, Camilla Gregersen, forstår udmærket frustrationerne for de virksomheder og brancher, som ikke kan rekruttere arbejdskraft og derfor taber indtægter som følge af tabte ordrer.

- Men det er en myte, at akademikere ikke vil have andre job, fordi de er kræsne, siger Camilla Gregersen og henviser blandt andet til en to år gammel undersøgelse, der dokumenterede, at 93 procent af de arbejdsløse akademikere søgte bredt og ikke kun inden for deres eget fagområde.

- Herunder også ufaglærte job, tilføjer hun.

Vilde forandringer
Camilla Gregersen pointerer, at eksempelvis it-branchen i høj grad mangler akademisk arbejdskraft, og hun forventer, at ledigheden fortsat vil falde for akademikerne, fordi flere og flere brancher efterspørger akademisk arbejdskraft. Så Camilla Gregersen er med sine egne ord optimist og overbevist om, at mange flere akademikere i fremtiden vil få job i andre brancher, end de oprindeligt er uddannet til.

Annonce:

- Der er allerede ret vilde forandringer i gang, og vi vil være med til at bygge flere broer på tværs af fag og brancher, siger Camilla Gregersen, der står i spidsen for lidt over 60.000 akademikere i DM.

Selvom der altså er flere end 14.000 ledige akademikere, så er det 7.250 færre sammenlignet med november måned 2020, hvor antallet var 21.374. Ledigheden blandt akademikere er således på det laveste niveau siden 2009.

- Vores medlemmer får ofte at vide, at de er overkvalificerede, hvis de søger et ufaglært job. Arbejdsgiverne vil ikke bruge penge på at lære dem op, fordi de frygter, at de er ude af døren igen om en måned, siger Camilla Gregersen og tilføjer, at det jo også giver mening, at folk gerne vil bruge deres uddannelse til noget, som samfundet har investeret i.

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: