Tusindvis af forældre: Vores børn skal ikke være corona-forsøgskaniner

Tusindvis af forældre har tilsluttet sig en gruppe, som siger, at de nægter at sende deres børn i vuggestue, dagpleje og 0. til 5. klasse efter påske

- De modeller, vi har lavet, tager højde for, at børn er børn og opfører sig som børn og ikke som voksne, lød det mandag aften fra Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut. Video: Ritzau
Følg Samfund

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes sagde, at vuggestue- og dagplejebørn og elever i de yngste klasser skal tilbage efter påske, har tusindvis af forældre samlet sig i protest.

Mette F. præsenterer første fase af genåbning

’Vores små kære skal ikke i krig mod en usynlig fjende,’ lyder mantraet fra den spritny forældrebevægelse.

De har tilsluttet sig Facebook-gruppen 'Mit barn skal ikke være forsøgskanin for covid-19'.

- Det er gået helt amok. Jeg vidste, at det ville gå stærkt, men ikke så stærkt. For hvert minut kommer 50 nye meget skeptiske forældre til. På en halv time er der kommet 1000 nye til, flest mødre, siger initiativtageren, den 29-årige mor to piger Sandra Andersen fra Als.

I skrivende stund er der 16.154 medlemmer.

- Men hvorfor vil I egentlig ikke sende jeres børn tilbage, når nu eksperter siger, at det er sikkert?

- Det er gået for stærkt. Mange tusind børn skal ikke sendes ud i samfundet på en gang. Uden at ville indrømme det ser det ud til, at regeringen arbejder på at opnå flokimmunitet, men det synes jeg er alt for risikabelt, vurderer Sandra Andersen.

- Det er alt for risikabelt. Så vigtigt er det heller ikke, at børn kommer tilbage i sandkassen i børnehaven, siger gruppens initiativtager, Sandra Andersen fra Als. Privatfoto
- Det er alt for risikabelt. Så vigtigt er det heller ikke, at børn kommer tilbage i sandkassen i børnehaven, siger gruppens initiativtager, Sandra Andersen fra Als. Privatfoto
 

- Men burde I ikke udvise såkaldt 'samfundssind' ved at lytte til eksperter, myndigheder og regeringen, så Danmark så småt kan genoptage samfundsaktiviteten?

- Det burde man måske nok. Der kan du have en pointe, men husk på, at jeg – ligesom alle andre forældre – er den vigtigste omsorgsperson for mine børn, og vi sender under ingen omstændigheder vores små kære i krig mod en usynlig fjende. Det kommer ikke til at ske.

Sandra Andersen siger, at børn ikke har en vigtig samfundsmæssig funktion.

- Nej, dem skal vi i stedet passe på derhjemme. De kan sagtens modtage hjemmeundervisning. Faktisk er coronakrisen en enestående chance for, at børnene kan være sammen med deres forældre. Jeg elsker hjemmeskole, og det samme gør mine børn. Når de bliver voksne, skal de huske coronakrisen som noget hjemligt og hyggeligt.

- Jovist, men det kunne jo være, at politikerne hellere vil have forældrene tilbage i job for at tjene penge og betale skat, så den danske stat ikke på sigt går bankerot?

- Det kan jeg sagtens følge, men det skal ikke handle om økonomi. Corona kommer til at koste mange flere mennesker livet, og derfor skal vi ikke tage chancer. Det er alt for risikabelt. Så vigtigt er det heller ikke, at børn kommer tilbage i sandkassen i børnehaven.

Stærk mavefornemmelse
- Men tænk nu, hvis sundhedsmyndighederne faktisk har ret i, at det er forsvarligt at sende børnene tilbage i dagpleje, børnehave og skolens 0.-5. klasse. Hvis du medvirker til at forhindre det, kan din forældrebevægelse så risikere have en skadelig virkning?

- Jeg fik godt tanken i aftes, da jeg kunne se, at tusindvis af forældre tilsluttede sig Facebook-gruppen. Men vores mavefornemmelse siger os, at det er uforsvarligt. Min mavefornemmelse er så stærk. Vi ved, hvordan børn fedter rundt og ikke vasker hænder. Jeg tvivler stærkt på, at børn kan overholde hygiejnerådene.

- Men ifølge Statens Serum Institut bliver småbørn meget sjældent smittet?

- Men de kan stadig tage smitte med hjem på fingre og så videre, hvorefter de smitter forældre og bedsteforældre. Eksperter har foreslået, at de store klasser - bl.a. 9. klasse - skal begynde i skole først, så kan de også få deres eksamen. De kan finde ud af at overholde hygiejnereglerne. Det er en bedre idé.

Sandra Andersens femårige datter, Mille, døjer som tidligere beskrevet i Ekstra Bladet med helbredet. Hun skulle være begyndt i førskole-sfo 1. maj, men det kommer ikke til at ske, siger hendes mor.

Kastet rundt i systemet: Fireårig fik ikke hjælp

- Vi har været fuldt isoleret siden 6. marts, hvor vi kom hjem fra Rigshospitalet med femårige Mille, der havde været igennem et kirurgisk indgreb. Vi har holdt os hjemme og bestilt mad på BilkaToGo.

- Og hver tredje måned skal hun gennemgå et kirurgisk indgreb, og også før corona - tilbage i december 2019 - tog vi hende ud fra børnehaven, fordi hun igen og igen blev ramt af børnesygdomme, der gjorde hende syg i 14 dage.

- I sidste uge talte jeg med en børnelæge, som også anbefalede, at vi så vidt muligt ikke udsatte hende for smitterisiko.

- Så i forhold til Mette Frederiksens udmelding i aftes er jeg er mest bekymret for, at hendes sunde og raske niårige storesøster skal tilbage i 2. klasse og slæbe corona med hjem til sin lillesøster.

- Men hvad med majoriteten; de titusindvis af forældre, der har helt raske børn - burde de ikke roligt sende deres børn tilbage i skole og så videre, som myndighederne siger?

- Nej. Personligt ville jeg ikke gøre det, og det vil medlemmerne af Facebook-gruppen helt sikkert heller ikke. Vi kender ikke corona-sygdommen. Den ændrer sig hele tiden. Sundhedsmyndighederne siger ét, men samtidig skriver medier, at sygdommen er mere aggressiv end frygtet, så patienter ned til 25-års-alderen ligger længe og uhelbredelige i respiratorer.

- Så de ukendte faktorer gør, at at min mavefornemmelse siger mig, at det er uforsvarligt at sende vores allermindste ud i samfundet. Husk på, at de uanset anbefalingerne vil kramme og komme legetøj i munden, ligesom de ikke vasker ordentligt hænder, siger Sanne Andersen.

Ikke længere fan af 'Mette'

Jeg har været en kæmpe fan af Mette (Frederiksen, red.) Imponeret af den måde, hun har tacklet krisen. Jeg har elsket at lytte til hende. Lige indtil i går, da hun sagde, at vores børn skulle i skole osv. Jeg tænkte, hvad fanden laver du. Det er et kæmpe selvmål, når hun vil sende de mindste ud først, synes Sandra Andesen.

'Egoistisk' gruppe
I Facebook-gruppen er der også kritiske røster. Ekstra Bladet har været i kontakt med Stella Da Gloria Alberto fra København, som synes, at gruppen er egoistisk.

- Jeg kender mange familier, hvor nødpasning ikke har gavnet dem - og andre forældre står med virksomheder, som er på renden af konkurs. De forældre knokler, og for dem er det en lettelse at institutionerne åbner, siger hun til Ekstra Bladet.

- Jeg har selv en datter der har været syg, der endda har været en tur på hospitalet på grund af feber og vejrtrækningsproblemer. Men det betyder ikke, at jeg ikke kan sætte mig ind situationen hos de mange forældre, som genåbningen af pasningstilbud og skole gavner.

- Vi kan ikke være lukket ned helt indtil en vaccine er på plads, siger Stella Da Gloria Alberto.

Stella Da Gloria Alberto synes, at gruppen er egoistisk. Privatfoto
Stella Da Gloria Alberto synes, at gruppen er egoistisk. Privatfoto
 

I Facebook-gruppen modtager hun hundredvis af vrede kommentarer.

'Ja... Skide egoistisk at være bange for at ens børn bliver syge. Det kan jeg godt se.. Det giver mening... Hva fanden snakker du om', lyder en bemærkning.

Stella svarer igen:

'Inden i brokker jer, så tænk lige ud over jeres næsetip og tænk på dem det her enlig hjælper og husk at jeres børn også kan blive smittet på legepladsen, zoologisk have og hjemme efter far lige har været nede efter bleer.'

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+