Tusindvis af grækere demonstrerer for et nej til aftale

Demonstranter i Athen og Thessaloniki støtter regeringen og beskylder Grækenlands kreditorer for afpresning

Her brænder vrede grækere hul i et EU-flag. (Foto: AP)
Her brænder vrede grækere hul i et EU-flag. (Foto: AP)

Tusinder af grækere strømmede mandag aften ud på centrale pladser i hovedstaden Athen og i havnebyen Thessaloniki for at vise deres støtte til premierminister Alexis Tsipras og hans regering.

Demonstranterne opfordrer deres landsmænd til, at de stemmer nej ved folkeafstemningen søndag, hvor de skal tage stilling til, om de kan godkende et reformkrav fra landets kreditorer.

- Vores liv tilhører ikke kreditorerne, står der på nogle af de bannere, demonstranterne har med sig på Syntagma-pladsen i det centrale Athen.

Mange demonstranter giver udtryk for, at de vil følge Tsipras' anbefaling om at stemme nej.

- Jeg forlod Grækenland for to år siden, fordi jeg ikke kunne finde et arbejde, siger den nygifte Thanos Tsapelis på 37 år, som i dag arbejder på en græsk skole i Storbritannien.

- Vi ønsker, at nedskæringerne stopper, så vi kan vende tilbage til Grækenland og finde et job.

Græsk politi vurderer, at omkring 20.000 mennesker er samlet på Syntagma-pladsen mandag aften for at bakke op om Tsipras og hans anbefalede nej til reformkravene fra kreditorerne.

Hvis det bliver et nej ved søndagens folkeafstemning, kan det være med til at skubbe Grækenland ud af eurosamarbejdet, siger flere iagttagere.

Artiklen fortsætter under billedet...

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Tsipras har godt nok fortalt grækerne, at et nej ikke nødvendigvis medfører et såkaldt "Grexit", men såvel økonomer som Grækenlands partnere i eurozonen advarer om, at Tsipras og hans venstrefløjsregering undervurderer risikoen.

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, sagde i en følelsesladet tale tidligere på dagen, at folkeafstemningen på søndag handler om Grækenlands ja eller nej til Europa.

- Et nej vil betyde, at Grækenland siger nej til Europa. Det er sandhedens øjeblik for Grækenland, sagde Juncker på et pressemøde i Bruxelles.

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 Her brænder vrede grækere hul i et EU-flag. (Foto: AP)
60 kommentarer
Vis kommentarer