Tusindvis af kvadratmeter dansk natur ædt af flammerne: Vibeke og Kim kan ikke bruge deres yndlings spot

Der er nu udstedt forbud mod at tænde en grill i naturen i 27 kommuner. Til gengæld brugte tusindvis af danskerne grundlovsdag til selv at lade sig stege under den glohede grill, der stadig hænger over os.  

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Vi danskere elsker at grille alt spiseligt. I villahaver, på stranden, i skove, i parker og på plæner. Grillaften er dansk sommerhygge for fuld udblæsning, men nu er det foreløbigt slut med at dyrke vores grill-lyster i det fri.

Den historisk varme maj og hede junidage har nemlig gjort jorden knasende tør og nu så brandfarlig, at der er udstedt afbrændingsforbud i foreløbigt 26 kommuner.

Forbuddet gælder Ifølge Frederiksborg Brand & Redning ikke kun for grill i naturen, men også afbrænding af bål og anvendelse af ukrudtsbrændere. De understreger dog, at det fortsat er helt i orden at grille i private haver, hvis grillen er placeret på fliser eller andet ikke-brændbart underlag. 

- Som der står i forbuddet, så er det helt i orden at grille i sin egen private have. Men hvis man er ude i naturen, så må man ikke tænde grillen. Vi har valgt at indføre det her forbud, fordi afbrænding kan være årsag til, at man starter en naturbrand, siger forebyggelseschef i Frederiksborg Brand & Redning, Peter Cowland, til Ekstra Bladet.

Dansk kød på grill
I Trekantsområdet gælder forbuddet også afbrænding af haveaffald, halm, affald fra skovbrug og bål - og derudover gælder det også forbud mod ukrudtsbrændere, terrassevarmere, blæselampe og ildsteder.

Til gengæld er der endnu ikke forbud mod selv at lægge sig ud i naturen og lade sig stege knasende sprød, brun og lækker under den gigantiske grill, der har stået tændt på max volumen i ugevis.

Det benyttede tusindvis af danskere sig af Grundlovsdag. Et af de mange tilløbsstykker var Furesø Bad ved Farum, hvor der sidst på eftermiddagen kun var få centimeter plads tilbage på stegepladen, hvor mange hundrede danskere havde lagt sig for at nyde en ny dag under solen. 

Vibeke og Kim Knudsen, - og hunden Beastie, Hareskoven

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
 

- Vi bor i nærheden, men har først for ganske nyligt opdaget det her sted. Lørdag og søndag blev den store fællesgrill helt nede ved søen brugt flittigt, og vi kunne såmænd godt tænke os at kunne grille her. Men det er klart, at det kan være brandfarligt i den her tørke, så skidt med det.

- Vi har selv en have, men det er jo rart at kunne komme lidt hjemmefra om aftenen til et sted, hvor man også kan hoppe i vandet. Og så skal man heller ikke klippe hæk og lave alt muligt andet. Her slapper vi af, og vi kan have hunden med. Og vandet er rigtigt dejligt, og til vores overraskelse er der ingen alger i det -  i hvert fald ikke nogle af dem, man kan se. Men vi regner med at få det at vide, hvis der også kommer forbud mod at bade. Indtil da nyder vi det fuldt ud, sagde de og lagde sig nydelsesfuldt under den store grill igen. 

Line Garmin, 23 år og Robert Stoica, 27 år, Gyngemosen

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
 

- Vi bor i en lille lejlighed, så det er helt vild dejligt at kunne cykle herud med madkurven og lave mad i det fri, fortalte de og havde selv taget lidt tøj på for ikke selv at blive gennemstegt. I stedet grillede de kylling, svampe og naanbrød,.

- At sidde her og spise aftensmad med udsigt og søen er fantastisk, og vi har endnu ikke hørt, at vi ikke må grille her- til gengæld er det forbudt at tænde grill inde på græsplænen. Nu må vi se, om vi afslutter aftensmaden med en tur i vandet, sikkert ikke. Det er iskoldt.

Michelle Saltoft, Kim Jensen, Martin Andersen og børnene Gustav, Mateo, Victor, Laura og hunden Zanto, Gladsaxe

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
 

- Vi sidder tit og griller aftensmad her, men vi retter os selvfølgelig efter det, hvis der kommer et forbud. I dag har vi planlagt kun at bade og grille selv her sammen med alle ungerne. Vi er stamgæster her denne her sommer, når vi ikke er på arbejde. Og det er fantastisk- mindst lige så godt som i Spanien, så vi gider ikke at tage på ferie - for her er skønt, uanset om vi må undvære grillpølserne.

Danske Beredskaber oplyser på på Twitter, at forbuddet mod grill og afbrænding nu gælder følgende kommuner 27 kommuner:

2 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere