Tusindvis af lyn slog ned i Danmark

I løbet af søndag og mandag har mere end 2000 lynnedslag ramt Danmark, oplyser DMI

Hvordan opstår lyn og torden? Se med her (Video DMI)

Danmark blev søndag aften og natten til mandag ramt af kraftig regn og tordenvejr. Og med tordenvejr kommer lynnedslag.

Ifølge DMI slog lynet ned mere end 200 gange i løbet af søndag, og det var især den nordlige og østlige del af Jylland samt Nordsjælland, der blev ramt.

- Siden søndag har der været 1577 lynnedslag, og 427 lynnedslag mandag mellem klokken 00 og klokken 8. Hvis du lægger de to tal sammen, så giver det 2000 lynnedslag. Der er kommet yderligere siden, men det har vi ikke tal på endnu, siger vagthavende ved DMI, Steen Rasmussen.

Bliver du ramt af lynet, er det et held, hvis du overlever. Søg straks læge. Hjerteflimmer, høj puls, højt blodtryk og neurologiske forstyrrelser er normalt, oplyser DMI. Foto: Colourbox Samfund Sæson for lynnedslag begynder nu – sådan undgår du at blive ramt

- I Aarhus-området, og i Nordsjælland og i Nordjylland, hvor der også er kommet meget nedbør, har der været en del lynnedslag, siger han.

Hos DMI har man ikke hørt om nogen tilskadekomne efter lynnedslagene, og det kan måske skyldes, at langt størstedelen af lynene er slået ned i vandet.

- Som man kan se på kortet har de fleste lynnedslag ikke ramt indover dansk område, men udover Kattegat. Og det er jo godt, når de rammer ude i vandet, for så er man mere sikker. Med mindre man selvfølgelig er ude og sejle.

De 2000 lynnedslag er ifølge DMI ikke noget specielt højt tal i forhold til, hvad man normalt kan forvente, når det tordner i Danmark.

Det europæsike tordenvjer har indtil videre kostet en mand livet og såret både børn og voksne. Foto: Colourbox Samfund Efter voldsomt vejr over Europa: En dræbt og flere såret

- Jeg har set op til 10.000 lynnedslag i løbet af et tordenvejr. Så det er ikke voldsomt, men meget normalt, vil jeg mene. Men det er ikke et område, vi har statistik på, siger Steen Rasmussen og tilføjer:

- Kigger man på kortet for søndag, kan man også se, at der har været mange flere lynnedslag i Polen og et stykke ud over Østersøen, hvor de har haft kraftige tordenbyger. Det skyldes kraftig opvarmning af landet, og at luften i landet har været mere egnet til at danne et tordenvejr.

20 kommentarer
Vis kommentarer