Tusindvis af soldater udkæmpede slag ved Waterloo igen

Seks tusinde historie-entusiaster fra 52 forskellige lande genopførte det historiske slag, der ændrede Europa.

Foto: AP
Foto: AP

Under de samme blygrå skyer og på de samme fugtige marker blev Salget ved Waterloo fredag udkæmpet igen - på 200 årsdagen for det historiske slag. Denne gang med fyrværkeri og klassisk musik.

Over seks tusinde historie-entusiaster fra 52 forskellige lande var iklædt historiske kostumer, da de genopførte slaget, hvor den franske kejser Napoleons styrker angreb britisk, prøjsiske og hollandske styrker.

Omkring 60.000 tilskuere overværede slaget, som mange havde ventet spændt på at overvære i lang tid. Billetter til begivenheden havde været udsolgt i måneder.

"Vive L'empereur," råbte en tilskuer til stor moro for folkemængden, der vidste, at mange stadig er fascineret af Napoleon 200 år efter det slag, som blev hans nederlag, og som førte til hans eksil.

Der opføres også dele af slaget lørdag, hvor der er fokus på de allieredes modangreb.

Slaget fredag var noget andet end de meget højtidelige ceremonier torsdag, hvor kongelige og diplomater fra store dele af EU var samlet til taler og håndtryk for at mindes slaget, der kom til at ændre Europas fremtid.

- I dag er Europas fokus på forsoning, enhed og sammenhold i 'det europæiske projekt', understregede den belgiske premierminister, Charles Michel, i sin tale.

Belgien har i flere århundreder ligget midt mellem rivaliserende europæiske stormagter og har derfor været slagmark for opgør mellem andre lande.

Kampene ved Waterloo kostede 10.000 døde og 35.000 sårede.

6 kommentarer
Vis kommentarer