Annonce:
Annonce:

Tusindvis døde af noget helt andet

Officielt døde 2977 mennesker i terrorangrebet på World Trade Center, men 20 år senere er det tal markant højere. Antallet af døde af følgesygdomme i forbindelse med oprydningsarbejdet er langt højere end antallet af ofre for angrebet

Redningsfolkene kæmpede og kæmpede for at redde så mange som muligt. Ofte forgæves - og i dag betaler mange af dem prisen. Foto: Ritzau Scanpix
Redningsfolkene kæmpede og kæmpede for at redde så mange som muligt. Ofte forgæves - og i dag betaler mange af dem prisen. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Terrorangrebet 11. september 2001 har ændret verden for altid. Storpolitisk bliver tingene aldrig de samme, men angrebet har også haft katastrofale konsekvenser for helt almindelige amerikanske familier.

Efter USA havde slikket sårene i kølvandet på terrorangrebet, stod New York tilbage med et gigantisk oprydningsarbejde, der krævede tusindvis af menneskers indsats. Politiet, brandvæsenet og alverdens renovationsarbejdere skulle rydde op.

Allerede i 2018 kom de første advarsler om, at antallet af af døde af følgesygdomme snart ville overstige antallet af ofre.

Årsagen er alle de giftige stoffer, der har været i omløb i forbindelse med oprydningsarbejdet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Annonce:

Tager årtier
Og ifølge dr. Michael Crane, der er ansat hos World Trade Center Health Program, skyldes den pludselige stigningen af dødsfald, at det ofte kan tage årtier for kræft at udvikle sig fra miljøeksponeringer.

- Vi tror, ​​at det er det, der sker nu, sagde han i 2018.

Ifølge World Trade Center Health Program er antallet af døde i årene efter angrebet steget til 4627 mennesker. Her er der tale om 3623 redningsfolk og 1004 civile, der overlevede angrebet.

Størstedelen af de døde havde enten fået kræft eller sygdomme i luftvejene. En lille gruppe har også mistet livet som følge af mentale problemer i kølvandet på angrebet.

Det skal dog understreges, at det ikke er påvist, at alle disse mennesker har fået deres sygdom som følge af de giftige stoffer.

Artiklen fortsætter under videoen...

Se video fra da flyene ramte World Trade Center
 

Annonce:

Luiz blev billedet
I 2019 kom der for alvor fokus på problemet i USA, og et af ansigterne og symbolet på den frygtelige situation blev Luis Alvarez. Den pensionerede politiefterforsker i New York Police Departments bombeenhed døde i juni 2019, men forinden nåede han at vidne i en afgørende kongreskomité.

Samme år var Victim Compensation Fund, der sørgede for at hjælpe ofrene og deres familier med at dække sundhedsudgifter, ved at løbe tør for midler.

Komikeren og tv-værten Jon Stewart satte sig i spidsen for at få tilført nye midler til fonden, og blandt andet takket være Luis Alvarez stærke vidneudsagn lykkedes det.

- I tvang mig til at komme herned dagen før min omgang nummer 69 med kemoterapi, og jeg vil sørge for, at I aldrig glemmer at tage jer af 9/11-ofrene. I lovede, at I ikke vil glemme os. Jeg sørger for, at det ikke sker, sagde Luis Alvarez blandt andet.

18 dage efter sit vidneudsagn døde han.

Her kan du læse mere om, hvad der skete med de terrorister, der stod bag angrebet 11. september 2001.

Se flere billeder fra dagen herunder:

 

14 billeder fra 11. september vi aldrig glemmer

Foto: Stan Honda/Ritzau Scanpix
Foto: Randy Taylor/Ritzau Scanpix
Foto: Randy Taylor/Ritzau Scanpix
Foto: John Mottern/Ritzau Scanpix
Foto: Stephen Jaffe/Ritzau Scanpix
Foto: Seth McAllister/Ritzau Scanpix
Foto: Neils Meilvang/Ritzau Scanpix
Foto: Alex Fuchs/Ritzau Scanpix
Foto: Roberto Schmidt/Ritzau Scanpix
Foto: Ruth Fremson/Ritzau Scanpix
Foto: Shannon Stapleton/Ritzau Scanpix
Foto: Richard Drew: Ritzau Scanpix
Foto: Stan Honda/Ritzau Scanpix

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: