Tusindvis dømt til døden i Irak: - Vi er dybt bekymrede

3130 personer er dømt til døden i Irak, fremgår det af dokumenter, som nyhedsbureauet AP er i besiddelse af

Følg Samfund

Flere end 3000 personer, der er anklaget for medvirken til terrorvirksomhed, er angiveligt blevet dømt til døden i Irak.

Det fremgår af dokumenter, som en anonym embedsmand i Irak har videregivet til AP, skriver det amerikanske nyhedsbureau.

17-årig tysk IS-tilhænger er idømt fængselsstraf i Irak

I januar sad 27.849 personer fængslet i Irak. Heraf var flere end 19.000 personer anklaget for relationer til den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat eller til anden terrorvirksomhed, fremgår det af dokumenterne.

Siden 2013 er 8861 personer blevet dømt for terrorrelationer, herunder er i alt 3130 personer dømt til døden.

De sidste fire år er 250 af de dødsdømte fanger blevet henrettet. I alt fandt 100 henrettelser sted sidste år, fremgår det af AP's dokumenter.

- Bekymrende
Oplysningerne får alarmklokkerne til at ringe hos Amnesty International.

- Vi er dybt bekymrede over denne rapport og over de irakiske myndigheders massebrug af dødsstraf, udtaler Lynn Maalouf, vicedirektør ved organisationens kontor i Beirut.

Det høje antal indsatte har medført, at mange af de irakiske fængsler er blevet overfyldte. Der er ikke længere plads til de fængslede, og celler oprindeligt indrettet til to personer bruges nu til at huse seks indsatte.

Røde Kors besøger jævnligt fængsler i Mellemøsten, og den internationale humanitære organisations direktør, Peter Maurer, advarer mod netop overbelægning i fængslerne.

- Torturen, de dårlige behandlingsmuligheder og de vedvarende dårlige forhold medvirker alle til, at mange indsatte bliver radikaliseret, udtaler Peter Maurer.

Sidste år advarede menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch mod, at de irakiske myndigheder dømmer personer, der er anklaget for minimale relationer til Islamisk Stat, på samme vis som personer med de hårdeste terroranklager mod sig.

Anne Linnets svigerdatter sendt på genopdragelse i Irak - flygtede fra familien

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+