Tusindvis er bolig-gidsler i forsikringsstrid

Krise i forsikringsselskab kan ramme danske boligejere hårdt økonomisk, hvis uheldet er ude

Følg Samfund

Ved du noget - eller har du billeder fra festen? Mail 1224@eb.dk eller sms/mms 1224 til almindelig takst

Tusindvis af danske boligejere, der gennem de sidste år har købt ejendom med ejerskifteforsikring, risikerer selv at stå med regningen, hvis der kommer en skade på deres hus. 

Gennem det danske forsikringsagentur Husejernes Forsikring har det internationale forsikringsselskab Gable Insurance solgt ejerskifteforsikringer til danskerne. Gable Insurance er underlagt Finanstilsynet i Lichtenstein, der har påbudt selskabet at droppe nye aktiviteter, ligesom Finanstilsynet i Danmark oplyser, at selskabet nu er sat under administration af de udenlandske myndigheder. Dermed er Husejernes Forsikring også blevet ramt af påbuddet.

- Myndighederne i Lichtensein har besluttet, at der skal indsættes en administrator, og det gør man, fordi der er noget i selskabet, som ikke helt er, som det skal være, siger Ulla Brøns Petersen, kontorchef i Finanstilsynet, der skriver på dets hjemmeside:

'Finanstilsynet er løbende i kontakt med tilsynsmyndighederne i Lichtenstein, det europæiske forsikringstilsyn EIOPA i Frankfurt og med den danske agent, Husejernes Forsikringsagentur. Finanstilsynet vil fortsat følge sagen tæt og bidrage til, at der hurtigst muligt bliver skabt klarhed om situationen for de kunder i Danmark, der har tegnet forsikringer i Gable Forsikring,' skriver Finanstilsynet.

Fordi Gable er knyttet til Lichtenstein, dækker Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber ikke, hvis det udenlandske selskab ender med at gå konkurs. Det fortæller Torben Weiss Garne, som dels er underdirektør i brancheorganisationen Forsikring og Pension, dels er sekretariatschef i garantifonden:

– En ting er, at man kan tabe sin præmie, men det værste er, at hvis nogen har en skade, så er der faktisk kun et eventuelt konkursbo i Lichtenstein at gå løs på, siger Torben Weiss Garne.

Problemet er endvidere, at husejerne ikke har mulighed for at tegne en ny forsikring, fordi en ejerskifteforsikring - som navnet antyder - kun indgås ved en handel, hvor sælger og køber hver betaler halvdelen af forsikringspræmien, fortæller Torben Weiss Garne:

– Produktet bliver lavet ud fra tilstandsrapport, når der laves en hushandel. Hvis det går galt for Gable, så er det kompliceret for husejerne, fordi de kan ikke bare lige tegne en ny ejerskifteforsikring. Den hænger logisk sammen med hushandelen, siger han.

Husejernes Forsikring har efterhånden været en del i vælten. I maj afslørede TV2, at Husejernes Forsikring havde en gruppe, som skulle presse kunderne til at droppe sager, som blev anset for værende besværlige. Gruppen blev omtalt som ’tæskeholdet’.

Ifølge de seneste tal fra Ankenævnet for Forsikring har Husejernes Forsikring 8.027 kunder i Danmark svarende til 3,2 procent af markedet. Husejernes Forsikring vil ikke ud med, hvor mange kunder de har, men kommunikationschef Louise Anine Kampp Rasmussen vurderer selv, at de sidder på 40 procent af markedet for ejerskifteforsikring.

Finanstilsynet opfordrer kunder til at holde sig orienteret:

'Kunder, der har tegnet forsikringer i Gable Insurance gennem Husejernes Forsikringsagentur, opfordres til at holde sig orienteret gennem selskabet og gennem Finanstilsynets hjemmeside. Forsikringskunder med aktuelle skader opfordres til at dokumentere skaderne så godt som muligt og anmelde dem til Husejernes Forsikringsagentur,' skriver det danske Finanstilsynet.

***

– Hvis de dør, dør vi

– Hvis Gable eksempelvis går konkurs, bliver jeres kunder ikke dækket af garantifonden. Jeg vil gerne høre, om I har et beredskab til jeres kunder?

– Vi har ikke noget beredskab klar. De penge, der kommer fra os, de kommer fra Gable. Hvis de dør, dør vi. Så simpelt er det. Men de har nogle forskellige backup-situationer, som man har i markedet, men der er ikke noget, som overhovedet tyder på det. Gable er lige kommet med halvårsregnskab, og der er penge på kistebunden, kan man roligt sige.

– Det er ikke meningen, at de skal blive ved med at være forsikringsselskab. De er i gang med en omstrukturering, så de bliver agent for et stort internationalt forsikringsselskab: Dermed får de mindre risiko fremadrettet, siger Louise Anine Kampp Rasmussen, kommunikationschef i Husejernes Forsikring.

– I starten af året var der en TV2-udsendelse med ’tæskeholdet’, og nu er der usikkerhed om, hvorvidt Gable kan fortsætte. Hvad gør I for at folk tør at blive kunder i jeres forretning?

– Vi oplever ikke noget med TV2-programmet nu. De fleste kan godt gennemskue, når noget er Se & Hør-journalistik, og når noget er noget andet. Som du kan se på vores Trustpilot, har vi meget glade kunder i forhold til andre ejerskifteudbydere. Så man kan sige, at vi gør, hvad vi kan for at informere.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind