TV 2 ændrer i nyt håndværkerprogram

TV 2 ændrer i næste afsnit af tv-programmet 'Danmark mod Østeuropa', kort før det bliver vist i tv torsdag aften

Det lettiske firma, Dins, besigtiger gulvet sammen med husets ejer, Michael Rask. Foto: TV 2
Det lettiske firma, Dins, besigtiger gulvet sammen med husets ejer, Michael Rask. Foto: TV 2

TV 2 ændrer i næste afsnit af tv-programmet 'Danmark mod Østeuropa', kort før det bliver vist i tv torsdag aften. Det sker på grund af usikkerhed om lønnen til de lettiske håndværkere, der deltager i programmet. Det skriver Avisen.dk.

Andet afsnit i serien har ellers ligget tilgængelig på betalingstjenesten TV 2 Play i flere dage. I den version, der er offentliggjort på TV 2 Play, bliver seerne præsenteret for den lettiske tømrermester Dins Grans, der ifølge programmet betaler sine lettiske håndværkere 100-120 i timen. 

I programmet sammenlignes lønnen med de 175-210 kroner, det danske byggefirma Ansø Byg giver deres håndværkere i timen.

Efter skat
Men Avisen.dk har talt med Dins Grans, og han understreger, at hans timeløn er efter, der er betalt skat af pengene.

Den lettiske håndværker Dins ses her i sin lejlighed, hvor han bor alene. Hjemme i Letland har han kone og to børn. Foto: TV 2
Den lettiske håndværker Dins ses her i sin lejlighed, hvor han bor alene. Hjemme i Letland har han kone og to børn. Foto: TV 2

-  Jeg betaler 100-120 kroner, men det er det, de får i hånden efter skat. For skat har jeg allerede betalt, siger han til Avisen.dk.

Det får TV 2 til at ændre i udsendelsen.

- Nu går jeg ind og får det præciseret, så det ikke kan misforstås, siger TV 2's redaktør på programmet Jes Schrøder til Avisen.dk

'Danmark mod Østeuropa' går ud på, at to hold af håndværkere kæmper mod hinanden. Det ene er fra Danmark - det andet fra Østeuropa. Det første afsnit vakte stor debat, da den danske deltager tømrermester André Boas, som tabte dysten, følte sig ført bag lyset af TV 2.

Forvirrende billede
Næste afsnit vækker nu også debat på grund af lønforholdene for deltagerne. Jes Schrøder anerkender, at det er svært at sammenligne lønnen for de to hold.

- Vi prøvede at medregne lettiske skatter, men det gav et forvirrende billede. Vi skærer derfor ind og fortæller, hvad de får ind på kontoen.

- Dins Grants oplyser, at han betaler skatten for sine ansatte. De får store 100 kroner, når alt er betalt. Det, synes vi, giver et billede af, hvad får de pågældende ansatte får ud af at komme og arbejde i Danmark siger redaktør Jes Schrøder. 

Det kan også være svært at sammenligne lønninger, når skatten betales i to forskellige lande, fordi skattereglerne er så forskellige fra land til land, forklarer arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jens Arnholtz.

- I mange lande har man et langt højere arbejdsgiverbidrag, end vi har her, men hvor skatten på indkomst så er lavere. Det spiller også ind. Der er også varierende skatteregler alt efter, hvor længe man opholder sig her, siger Jens Arnholtz til Avisen.dk.

Ikke unormalt
Det er ifølge Jens Arnholtz ikke unormalt for de udenlandske håndværkere at tale om løn efter skat.

- Der er rigtig mange af dem, der er her, som fokuserer på bundlinjen. Altså hvad man får i sidste ende. Skatter, fradrag og andre regler er de ikke så optagede af, siger han.

Med den timeløn, som Dins Grants oplyser hans håndværkere modtager. får de en væsentlig bedre løn end de fleste andre udenlandske håndværkere i Danmark. Ifølge en undersøgelse lavet af Jens Arnholtz, får den gennemsnitlige polske håndværker, der arbejder på villaveje, 83 kroner i timen.

Afhænger af oprindelsesland
Der er altså tale om store forskelle i lønningerne blandt den udenlandske arbejdskraft.

- I forhold til de polske håndværkere ligger det i den høje ende. Men der er stor forskel på, hvad man får i løn, alt efter hvilket land man er fra. Tyskerne går sandsynligvis rundt til højere lønninger, og rumænerne får sandsynligvis en løn, der er lavere. Det er betinget af, hvordan det ser ud i hjemlandet, siger han.

I undersøgelsen viste det sig, at polakkernes løn på store byggepladser er 123 kr. i timen.

I sidste uge lagde André Boas kontrakten mellem ham og TV 2 frem som dokumentation for, at han var blevet ført bag lyset. Du se kontrakten og læse meget mere om den sag her.