Annonce:
Annonce:

TV 2 Nyhedernes Steffen Jensen i sprængfarligt område

Underjordisk-tag kollapsede for øjnene af TV 2-journalist

Steffen Jensen oplever i øjeblikket irakernes forsøg på at tilbageerobre Mosul på tætteste hold. 
Foto: Thomas Sjørup.
Steffen Jensen oplever i øjeblikket irakernes forsøg på at tilbageerobre Mosul på tætteste hold. Foto: Thomas Sjørup.
Annonce:
Følg Samfund

Gennem en uge har den irakiske hær sammen med kurdiske peshmerga-styrker og en international-koalition, som Danmark er en del af, startet en kamp frem mod den næststørste by i Irak, Mosul.

I mere end to år har byen været erobret af terror-organisationen Islamisk Stat. Men nu skal byen tilbage på irakiske hænder. En kamp som flere forventer bliver vundet af irakerne.

På tætteste hold
I kampen for at komme frem til Mosul kæmper de irakiske- og kurdiske soldater sig gennem forstæder som Islamisk Stat sidder på.

Annonce:

Indtil for nogle dage siden var landsbyen Khazir, mellem Erbil og Mosul, kontrolleret af Islamisk Stat, men peshmerga-styrker har tilbageerobret byen. Efter tilbageerobringen er hundredemetervis lange underjordiske tunneller blevet afsløret. Tunneller som Islamisk Stat har brugt til bevæge sig rundt i. Ligesom tunnelsystemet er blevet brugt som opbevaringssted for ammunition og bombeværksteder.   

Fredag fik TV 2 Nyhedernes mellemøstkorrespondent Steffen Jensen mulighed for ved selvsyn at opleve tunnelsystemet. Under et ganske almindeligt hus tog Steffen Jensen sammen med sin fotograf turen ned i dybet sammen med et par kurdiske soldater.

Mens Steffen Jensen befandt sig sammen med soldaterne i tunnelsystemet, styrtede tunnel-taget sammen over to kurdiske soldater, der blev fanget i dybet. Sammen med sin fotograf kravlede Steffen Jensen op fra tunnelsystemet om fortalte soldaternes chef, at to soldater var blevet spærret inde i tunnelsystemet.

- Soldaterne kom ud et lille stykke tid efter. De havde selv graveudstyr med og gravede sig ud, fortæller Steffen Jensen til Ekstra Bladet og fortsætter:

Annonce:

- De sagde, at de allerede havde set, at der var nogle dræbte Islamisk Stat-krigere inde i tunnellerne, men de havde ikke rørt ved dem, for de var bange for, at de var bombefælder. Hvis du lægger et lig oven på en håndgranat, hvor splitten er taget ud, når du rører ved liget, så risikerer du, at håndgranaten springer i luften, siger Steffen Jensen.

Sprængfarlige områder
Det kan være sprængfarlige minefelter for soldaterne at bevæge sig rundt nede i tunnelsystemerne , og ifølge Steffen Jensen havde de kurdiske soldater en ide om, at der lå en Islamisk Stat-kriger og spillede død i tunnelsystemet.

- Men måske var han bare såret. Eller måske var han slet ikke såret og lå og ventede på, at de kom, siger Steffen Jensen og fortsætter:

- Derfor var de (soldaterne, red.)  lidt utilbøjelige med at rykke alt for hurtigt frem, og det kan man ikke fortænke dem i. For det er i forvejen ret klaustrofobisk at være nede sådan et sted, forklarer Steffen Jensen, der, da Ekstra Bladet taler med ham, befinder sig i den irakiske by Erbil godt 70 kilometer fra Mosul.

Annonce:

Kan ikke se dem
Tunnelsystemet siger, ifølge Steffen Jensen, noget om, hvordan krigen vil komme til at foregå, når de irakiske styrker og den internationale koalition kommer ind i selve Mosul.

- Normalt bliver der brugt droner til at flyve rundt oppe i luften til at forsøge at observere Islamisk Stat, så man ved, hvor de er. Men det bygger på en tese om, når Islamisk Stat bevæger sig fra det ene sted til det andet sted, så gør de det oven på landjorden, så vi kan se dem. Men hvis de gør det i tunneller under jorden, så betyder det i virkeligheden, at vi ikke kan se, når de bevæger sig rundt, lyder det fra Steffen Jensen.

Masseflugt
I byen Mosul er der, ifølge Steffen Jensen, mellem 1-1,3 millioner mennesker, og når først krigen rykker ind i selve byen, så forventes det, at et kæmpe antal mennesker vil flygte fra byen. Men indtil videre gør Islamisk Stat det for farligt folk folk at flygte ud af Mosul.

Annonce:

- Når folk flygter, så gør de det enten om natten, hvor de sniger sig henover markerne eller gennem dræningskanaler. Der er er der mange, der bliver dræbt og lemlæstede af minefelterne, for der er miner alle vegne. Så det er lidt at spille hasard med sit liv at begynde at flygte der indefra, fortæller Steffen Jensen, der forklarer, at der formentligt kan være omkring 6000-8000 medlemmer af Islamisk Stat i Mosul.

 

***

Sidste kapitel for Islamisk Stat

Det har stor symbolsk betydning for Irak at få smidt Islamisk Stat ud af Mosul. For ud over at være landets næststørste by, så gik det ganske ubesværet for terroristerne at overtage Mosul. Og det var først efter erobringen af Mosul, at Islamisk Stat blev proklameret som en stat, forklarer Steffen Jensen.

- Mosul er den andenstørste by i Irak, så på det felt er den vigtig. Den er også vigtig rent symbolsk. For det var da den by, blev erobret af Islamisk Stat, at Islamisk Stat proklamerede sig som en stat, fortæller Steffen Jensen.

Mosul er det sidste store sted, som stadig er besat af Islamisk Stat. Og hvis det lykkes at få Islamisk Stat ud af Mosul, så ser irakerne det, ifølge Steffen Jensen, som et farvel til Islamisk Stat. 

Annonce:

- Irakerne ser det som, at når Mosul er generobret, så har man fået sparket Islamisk Stat ud. Men det har man selvfølgelig ikke, for Islamisk Stat trives også inde i Irak blandt irakiske sunni-muslimer. Der er mange af dem, der er Islamisk Stat, der er irakere, siger Steffen Jensen og fortsætter:

- De fleste vil mene, at når Mosul er generobret af irakerne, så er det også begyndelsen på sidste kapitel af Islamisk Stat i det hele taget. Også i Syrien. Det betyder ikke, at Islamisk Stat er på vej ud af historien. De kommer sikkert til at fungere som en terrorgruppe eller opstår under et nyt navn, siger Steffen Jensen til Ekstra Bladet.

***

Det ved vi om Mosul

Iraks andenstørste by, Mosul, har i mere end to år været besat af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS). Gruppen har udråbt området til et såkaldt kalifat for alle verdens muslimer.

En operation for at befri byen blev indledt natten til 17. oktober, og irakiske sikkerhedsstyrker og kurdiske peshmerga-krigere bevæger sig tættere og tættere på den besatte by.

Her er, hvad vi indtil videre ved om militæroffensiven mod Mosul:

* Den militære operation begyndte natten til mandag. Det sagde Iraks premierminister, Haider al-Abadi, på statsligt tv.

* Omkring 45.000 irakiske soldater leder angrebet fra den sydlige del af Mosul. Peshmerga-styrkerne bevæger sig ind i positioner, hvorfra de kan blokere IS' flugtruter.

* Under offensiven mod Islamisk Stat i Mosul ventes de irakiske sikkerhedsstyrker og deres allierede at anvende en strategi, hvor fjenden først omringes og derefter angribes.

* Mandag formiddag har de kurdiske peshmerga-styrker i Irak taget kontrol over mindst syv landsbyer i nærheden Mosul. De irakiske sikkerhedsstyrker har taget kontrol over seks landsbyer sydøst for Mosul.

* Den amerikanskledede koalition bidrager med støtte til de irakiske og kurdiske soldater.

* USA sagde søndag nat, at landet er stolt af at stå sammen med sine allierede om at tilbageerobre Mosul. I en erklæring sagde USA's forsvarsminister, Ash Carter, at "det er et afgørende øjeblik i kampen for at give Isil (Islamisk Stat, red.) et varigt nederlag".

* Omkring en million mennesker befinder sig fortsat i den besatte by. Det er inklusiv en halv million børn.

* Den USA-ledede koalition vil slå til mod IS med forskellige typer af fly - muligvis også Apache angrebshelikoptere. Koalitionen har også hjulet med artilleri - blandt andet raketstyr og affyringsramper.

Kilder: Ritzau, AFP, Reuters, The Guardian

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: