Annonce:
Annonce:

TV: Bør McDonald's rydde op efter dette griseri?

Byerne flyder med McDonald's-affald, for hverken fastfoodkæden eller dens kunder gider rydde op

Se svineriet her (Foto: Christian Kloster/Redigering: Mikkel Cramon)
Annonce:
Følg Samfund

Hver lørdag og søndag morgen sejler landets bykerner i især McDonald’s-affald.

Ekstra Bladet gik på gaden lørdag morgen kl. 6 for at dokumentere svineriet, som har stået på i årevis, fordi utallige initiativer og kampagner ikke har lært nattens branderter at bruge de skraldespande, som ofte er halvtomme.

Altså mens gader, stræder og stationer og flyder med engangsemballager og madrester til forbløffelse for turister. Og til manges frustration.

Kommunens opgave
Så det er blevet kommunal opgave – altså en opgave for skatteyderne - at opsamle McDonald’s-poser, syltede agurkeskiver, tomme sodavands-bægre, fladmaste cheeseburgere, halve Baby Bites fra 7-Eleven, pommes-frites-emballager fra Burger King. Og så videre.

Vemodige burger-elskere: Tak, McD

Annonce:

Affald fra McDonald’s – landet største fastfoodkæde –  er der mest af. Fem kommunale renovationsarbejdere, Ekstra Bladet talte med i København, vurderede, at 40-60 procent af det affald, der skal samles op, er med det karakteristiske gule 'M'.

Forargelse
De var forargede over at gæsterne overlader det til andre at rydde op. Og flere af renovationsarbejderne – som ikke ønskede at sige det til kamaeraet - mente, at McDonald’s i højere grad selv må tage affære og rydde op eller sende penge i kommunens retning for dermed at bidrage til finansieringen.

For oprydningen koster formuer.

215 millioner
- Vi kommer alene i København til at bruge 215 millioner kroner på at rydde op i 2015. Mange de penge kunne vi bruge på eksempelvis daginstitutioner, siger Københavns teknik og miljøborgmester Morten Kabell, Enhedslisten.

McDonald's afsløret i snyd med det søde og det grove

- Men vi har ikke mulighed for at opkræve penge til oprydning fra eksempelvis McDonald’s. Jeg er heller ikke sikker på, at det er den rigtige måde, at løse problemet på, siger han.

Annonce:

Afviser bødestraf
- Men hvorfor kalder du ikke politidirektøren ind til et møde og opfordrer til at hans folk udsteder flere bøder til borgere, der kyler affald fra sig - ligesom man gør i eksempelvis Singapore?

- Vi ønsker ikke at leve et totalitært styre, hvor det er frygten for bøder, der regulerer folks adfærd i byen. Folk opfører sig dumt og uansvarligt, når alkoholen går ind, men vi arbejder med andre løsninger end straf for at motivere dem til at kassere affaldet.

Morten Kabell forklarer, at kommunen har sendt adfærdspsykologer ud i det pulserende natteliv for at de kunne analysere sig frem til, hvordan de fulde folk opfører sig for dermed at kunne målrette affalds-stativerne, så de kan ramme dem.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: