TV: Bomberegn under forhandlinger: Aftale om våbenhvile er på plads

Ukraine: De stridende parter trækker tunge våben ud af konfliktzonen

(Video: AP)
Følg Samfund

Blodet flød ved en kiosk ved Donetsks centrale busstation, mens de politiske ledere Merkel, Hollande og Poroshenko onsdag fløj til Minsk i Hviderusland for at forhandle fred i Ukraine med den russiske præsident Putin.

Ved siden af blodpølen på bustsationen lå en sko, som angiveligt tilhørte buschaufføren på linje 11. Buschaufføren og mindst to andre blev dræbt under et granatangreb i den separatist-kontrollerede by, mens flere andre civile blev indlagt med alvorlige kvæstelser, skriver det lokale medie Kiyv Post.

FLere busser brød i brand og busstationens tag blev smadret. (Foto: RIA)
FLere busser brød i brand og busstationens tag blev smadret. (Foto: RIA)
 

Og få timer senere udbrød der voldsomme kampe mellem ukrainske soldater og separatister i den nu mennesketomme spøgelsesby Debaltseve nord for Donetsk. 19 ukrainske soldater blev dræbt og 78 såret under granat- og raketangreb, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men søndag kommer der en foreløbig pause på blodsudgydelserne.

- Det er lykkedes os at komme til enighed om de vigtigste emner, siger Vladimir Putin efter forhandlinger med den tyske forbundskansler, den franske præsident og den ukrainske præsident i mere end 15 timer.

Sidste våbenhvile brudt
Den danske udenrigsminister, som har besøgt Ukraine adskillige gange i løbet af de seneste måneder, kalder aftalen for fantastisk.

- Det er en fantastisk glædelig nyhed fra Minsk, som jeg tror, at alle kan være tilfredse med, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Der blev i september sidste år forhandlet en lignende aftale, men den brød sammen og efterfulgt af krigslignende tilstande i området.

- Men det er vigtigt at slå fast, at glæden jo først for alvor kan slå igennem, hvis det viser sig, at våbenhvilen kan holde, men der vil jeg i første omgang vælge at være optimistisk, siger Martin Lidegaard.

Her ses Merkel, Putin og Hollande i Kreml 6. februar. (Foto: AP)
Her ses Merkel, Putin og Hollande i Kreml 6. februar. (Foto: AP)

Sov under forhandlinger
Den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, tweetede tidligt torsdag morgen, at nogle af forhandlingens delegationer 'bogstavelig talt sov,' men at forhandlingerne fortsat var i fuld gang.

De politiske ledere har underskrevet en fredsplan, som betyder våbenhvile senest fra søndag 15. februar. Desuden trækker både separatister og ukrainere tunge våben ud af konfliktzonen.

Den russiske præsident mener dog, at Ukraine skal ændre sin forfatning til fordel for separatisterne i det østlige Ukraine.

Mere end 5500 mennesker er blevet dræbt i løbet af de seneste 10 måneder i konflikten i Ukraine.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.