TV: Dansk ulv fanget på video

Landbrugsmedhjælper leverer det endelige bevis på, at ulven er tilbage i Danmark

TV: Dansk ulv fanget på video

Landbrugsmedhjælper Anders Sylvester Kudsk var i gang med at kunstgøde en mark, da han så en ulv fra sin traktor. (Foto: Anders Sylvester Kudsk/LandTV)

Efter flere års forgæves forsøg er det endelig lykkes at filme en levende ulv i den danske natur.

Siden den første ulv i Danmark i nyere tid blev observeret ved Thy i 2012, har naturfotografer og ulveinteresserede danskere ellers ihærdigt forsøgt at forevige en dansk ulv på video, men indtil nu har de eneste beviser på eksistensen af ulve i Danmark har været døde får, ulvelorte og grynede natbilleder.

Jæger i dansk skov: Her kommer ulven

Gammel video
Nu har online tv-kanalen LandTV dog offentliggjort en dansk ulvevideo, som faktisk har flere år på bagen. Den blev nemlig filmet den 3. juni 2013 af landbrugsmedhjælper Anders Sylvester Kudsk, da han var i gang med markarbejde. Fra sin traktor spredte han kunstgødning på en mark, da han så ulven nærme sig på cirka 24 meters afstand.

- Den gik jo nærmest hen imod mig. Jeg troede, at det måske var en ræv, der havde skab, eller en hund. Det kunne selvfølgelig også være en ulv, som der havde været megen snak om på egnen, efter at naboen havde fået taget 15 får, men den var så hvid. Alle, der så min video, sagde godt nok, at det var en ulv, men jeg troede ikke, det kunne passe, så jeg gjorde ikke mere ved det, fortæller Anders Sylvester Kudsk til LandTV.

Det var først halvandet år senere, da LandTV på sin facebookside viste en video, der handlede om en professionel naturfotografs forgæves forsøg på at filme en ulv i Danmark, at Anders Sylvester Kudsk igen kom til at tænke på sin ulvevideo. Den blev derefter sendt til Naturhistorisk Museum i Aarhus, hvor seniorforsker Thomas Secher Jensen ikke var i tvivl om, at det er en ulv, som Anders har filmet.

- Det er en meget fin video, og der er næppe nogen tvivl om, at det er ulv. Den har en kort pels med antydning af vintertegning, og det er helt sikkert ikke en ræv med skab. En ulv kan se skabet ud, når den er i sommerpels, men vi ved, at skab ikke bider så hårdt på ulv som på ræv. Det er svært at sige noget om både alder og køn. Det kan være en etårs ulv eller tæve, men der findes både store og små ulve, siger Thomas Secher Jensen.

Kan ændre opfattelsen af ulve
Som man kan se i videoen, bevæger ulven sig tæt på traktoren ved højlys dag, men det kommer ikke bag på ulveforskeren.

- Det kan selvfølgelig være en ung og uerfaren ulv, der endnu ikke har oplevet, hvor grusomme mennesker kan være, men erfaringer fra udlandet er, at ulve ikke kommer tæt på mennesker. Til gengæld må vi regne med, at ulve i et kulturlandskab i lighed med hjortevildt ikke er bange for biler og traktorer. Det er nok derfor, at den først forsvinder, da han stiger ud af traktoren og råber til den, lyder det fra Thomas Secher Jensen.

LandTV-redaktør Erik Poulsen mener, at videoen kan rokke ved den gængse opfattelse af ulvens levevis.

- Ulve-vennernes påstand om, at ulve er ekstremt sky, nataktive væsener, som gemmer sig i de store skove, ser ikke ud til at holde stik. Videoen beviser, at vi tilsyneladende når som helst skal regne med at møde ulven overalt i det danske kulturlandskab, siger Erik Poulsen.

TV: Dansk ulv fanget på video


Det er flere gange lykkes at fotografere ulve i Danmark, som her ved Silkeborg for en lille måneds tid siden. Nu er en ulv blevet foreviget i levende billeder.