TV: Du er ikke alene, Nadia

Historien om 19-årige Nadia, der ikke får den rette behandling for sin spiseforstyrrelse, er langt fra et enkeltstående tilfælde. Vi har mødt flere patienter med spiseforstyrrelser, som kan berette om lignende historier

Følg Samfund

- Hvis hun ikke snart får den rigtige hjælp, så dør hun på Bispebjerg.

Sådan lyder 28-årige Malenes Frederiksen's reaktion på Nadia Yadgar's situation. Som atypisk anoretiker har Malene selv været i samme situation, og også hun har mødt store udfordringer i behandlingerne.

Med indlæggelser flere steder, hvor hun selv kunne styre sit indtag af mad, blev det kun mere og mere frustrerende for den unge pige.

Skolepigen Nadia kæmper for sit liv

Hun udviklede allerede anoreksi som 13-årig, og sygdommen blev kun værre med årene. Hun var på et tidspunkt helt nede og veje et par og 30 kilo, og har også været indlagt på Bispebjergs lukkede psykiatriske afdeling.

Her fik hun allerede fra første dag besked om, at hun ikke kunne få hjælp til sin kost på den afdeling. Den besked fangede Malene lynhurtigt, og en plan om at snyde med maden blev hurtigt ført ud i virkeligheden.

På mange måder minder hendes forløb derfor om Nadia Yadgars, og her kan du høre mere om, hvad det var for et system Malene oplevede:

En anden, der har haft store problemer med at få den rette behandling er 50-årige Pernille Oschlag.

Som 22-årig udviklede hun bulimi, og den sygdom forfulgte hende i rigtig mange år. Selvom hun allerede dengang forsøgte at få hjælp hos sin læge, blev hun flere gange mødt med den samme nedslående besked.

Anoreksipatienter svigtes: Der har manglet senge i 22 år

- Jeg kunne ikke få bevilget en psykolog, for lægen mente ikke, at jeg havde været ude for skilsmisse, dødsfald eller noget andet traumatisk, fortæller hun.

Sygdommen begyndte at fylde mere og mere i Pernilles liv, og selvom hun forsøgte med psykologtimer, som blev betalt fra egen lomme, var der ikke noget, der kunne hjælpe hende.

Først efter utallige forgæves forsøg lykkedes det endelig for Pernille at råbe sin læge op, og med det frie sygehusvalg fandt hun endelig - som 47-årig -  en behandling, der lykkedes. 

Hør hele Pernilles historie her:

Både Malene og Pernille er ved at være ude på den anden side af sygdommen, og derfor gør Nadias historie stort indtryk på de to piger.

- Jeg er ked af at sige det, men jeg frygter for hendes liv.

Sådan lyder den kontante melding fra Malene Frederiksen.

Hør Malene og Pernilles reaktion på Nadias situation i klippet over artiklen!

Hospital modsiger læge: Vi kan sagtens hjælpe anoreksiofre  

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.