TV: Ehsan kan ikke få luft - nu skal han udvises

Muskelsvind har ødelagt ung afghaners evne til at trække vejret ordentligt - og uden respirator vil han blive kvalt langsomt og dø hurtigere af sin sygdom

Videoreportage: Jonas Olufson (TV) og Heine Jørgensen (redigering)

Læs hele historien i Ekstra Bladet i dag - og på EKSTRA. Deltag i debatten i kommentarfeltet under artiklen og på Facebook.

I en seng på det midtsjællandske asylcenter Avnstrup ligger en ung mand. Han har en iltmaske over sit ansigt og kun med meget besvær - og hjælp fra sin 63-årige far - lykkes det ham at komme op af sengen.

Sådan endte Ehsan i Danmark Sådan endte Ehsan i Danmark Sådan endte Ehsan i Danmark  

31-årige Ehsan Nayebi er i dag så svækket af sit muskelsvind, at han hverken kan gå, vende sig i sengen, komme på toilettet eller i bad uden andres hjælp. Faderen bruger derfor en løftemaskine til at bakse sin søn over i den elektriske kørestol:

- Sådan begynder min morgen hver dag, siger Ehsan via den tolk, Ekstra Bladet har taget med til asylcenteret. Han er tydeligt forpint og trækker dybt efter vejret.

Uden faderens hjælp kan Ehsan ikke klare sig. (Foto: Jonas Olufson)
Uden faderens hjælp kan Ehsan ikke klare sig. (Foto: Jonas Olufson)
 

Lige nu ved hverken han eller faderen Mohamad, hvornår politiet kommer og henter dem. Begge har svært ved at forstå, hvad der skal til for at få humanitært ophold i Danmark:

- Jeg mener ikke, at ministeriet har læst papirerne rigtigt. For hvis de forstod sygdommen, ville jeg også få et positivt svar fra dem, siger Ehsan Nayebi meget nøgternt, men tydeligt påvirket af situationen.

- Nogle steder i afgørelsen står der, at jeg er alvorligt syg – og så står der et andet sted, at jeg ikke er syg nok. De modsiger jo sig selv.

- Men hvis ministeren så mig og forstod betydningen af min sygdom, er jeg sikker på, at jeg ville få et positivt svar fra hende, siger Ehsan og bryder ud i noget, der minder om et smil.

Han har i flere omgange været til test på Respirationscenter Øst på Glostrup Hospital, hvor lægerne har forsøgt at finde ud af, om han kan klare sig uden den hjælperespirator, der står ved siden af hans seng:

- Men jeg kunne ikke trække vejret, så de gav mig omgående maskinen tilbage. De skrev også de oplysninger i et brev til Justitsministeriet – at jeg ikke kan leve uden maskinen.

Ved den anden test, der blev foretaget i begyndelsen af oktober, kom lægerne til samme resultat:

- Selv sygeplejerskerne var meget rørte den nat, hvor de testede mig. De græd – men som de sagde, så var det et krav fra myndighederne, at vi skulle prøve det her (uden maskinen, red.).

- De bad mig om at holde mig i ro, trække vejret og ikke være ked af det. Men de afbrød igen testen, fordi jeg ikke kunne holde til det, forklarer Ehsan og beskriver oplevelserne på hospitalet som ’at blive kvalt langsomt’

.

Selv når Ehsan er placeret i sin kørestol, har han svært ved at sidde op, fordi hans muskler er meget svækkede af sygdommen. (Foto: Jonas Olufson)
Selv når Ehsan er placeret i sin kørestol, har han svært ved at sidde op, fordi hans muskler er meget svækkede af sygdommen. (Foto: Jonas Olufson)

- Hvad er dine muligheder for at bruge respiratoren i Afghanistan, hvis du fik den med hjem?

- Det vil være umuligt og utænkeligt for mig at bo i Afghanistan, mener Ehsan .

- Der er mangel på stabil strømforsyning i Afghanistan. Og jeg har ikke noget sted at bo.

- Så selv hvis jeg kunne få maskinen med mig, nytter det jo ingenting, sukker Ehsan, der alene har sin ældre far tilbage som familiemedlem. Søsteren og moderen hjemme i Afghanistan har de totalt mistet forbindelsen til.

Læs hele historien i Ekstra Bladet i dag - og på EKSTRA. Deltag i debatten i kommentarfeltet under artiklen og på Facebook.

Humanitært ophold er et musehul

Folketinget har besluttet, at humanitært ophold skal være en absolut undtagelse - men at alvorligt syge mennesker samtidig skal have en reel mulighed for at få beskyttelse og ophold i Danmark

De seneste år er praksis på området blevet strammet, så færre end nogensinde før i dag bliver tildelt humanitært ophold.

Frem til 30. september har 51 fået humanitært ophold i 2014 (som 1. gangs søgende). Hele sidste år fik 65 ophold - og der er typisk op mod 1000 ansøgninger om året.

Humanitært ophold er tidsbegrænset og skal derfor løbende søges forlænget.

Kilde: Udlændingestyrelsen

Sidste nyt: Nu bliver sagen genoptaget

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med justitsminister Mette Frederiksen (S) om Ehsans sag og om kritikken af ministeriets nuværende praksis på området. Kort før avisens deadline tirsdag besluttede ministeriet dog ifølge Ehsans advokat at genoptage sagen.

Ministeriet vil nu spørge de afghanske myndigheder – som man ifølge Ekstra Bladets oplysninger ikke tidligere har inddraget i sagen – om mulighederne for, at Ehsan kan få den livsnødvendige behandling i Afghanistan.

Samtidig oplyser ministeriet i en mail, at det er regeringens plan næste forår at fremsætte et lovforslag, så det fremover bliver muligt at anke afgørelser om humanitært ophold til Flygtningenævnet. Selve sagsbehandlingen skal i den forbindelse også flyttes fra Justitsministeriet til Udlændingestyrelsen.

Således skriver ministeriet i sin udtalelse til Ekstra Bladet:

”Betingelserne for at få humanitær opholdstilladelse på grund af sygdom er meget strenge. Men omvendt skal vi hjælpe dem, der er alvorligt syge, og som ikke kan få behandling i deres hjemlande.

Det beror på en konkret vurdering, om en ansøger lider af en så alvorlig sygdom, at der kan gives humanitær opholdstilladelse. Når ministeriet foretager denne vurdering, lægges de lægelige oplysninger uprøvet til grund. Der stilles med andre ord ikke spørgsmål ved den stillede diagnose.

I dag afgøres sager om humanitært ophold i Justitsministeriet, og afgørelserne kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Med det forslag, som regeringen vil fremsætte til februar, indføres der imidlertid en to-instansbehandling, idet sagerne flyttes til Udlændingestyrelsen med klageadgang til Flygtningenævnet.”

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter