TV: Første robot i atomreaktor død efter tre timer

Specialdesignet robot nåede at sende utrolige billeder inde fra det nedsmeltede atomkraftværk i Fukushima, inden den efter bare tre timer gik i stå

Flere end 300.000 mennesker blev evakueret, da en altødelæggende tsunami ramte Japans kyst i 2011 og sprængte tre af seks reaktorer på atomkraftværket i Fukushima.

Næsten 16.000 mistede livet i oversvømmelserne og som følge af de massive ødelæggelser, vandmængderne påførte landet.

Se også: Fire år efter tsunami: 2595 japanere fortsat forsvundet

Siden da har atomkraftværket været svært tilgængeligt, men nu er de første billeder inde fra en af selve atomreaktorerne kommet frem.

Optagelserne, som man kan se et udpluk fra ovenfor, blev taget af en robot, ingeniører havde sendt ind for at inspicere noget smeltet brændstof.

Japanske politibetjente i beskyttelsesdragter inspicerer en del af det kæmpemæssige, tsunami-ramte område i april 2011. (Foto: AP)
Japanske politibetjente i beskyttelsesdragter inspicerer en del af det kæmpemæssige, tsunami-ramte område i april 2011. (Foto: AP)

Den rullende Hitachi-enhed var designet til at klare sig gennem 10 timers, for mennesker dødelig, stråling, men til de ansvarliges overraskelse klarede den kun tre, før mekanikken ophørte og robotten gik død.

Se også: Radioaktivitet fra atomulykke i Japan dukker op i USA

En inspektion nummer to var egentlig planlagt til mandag, men er som følge heraf blevet udsat, indtil ingeniørerne kan sige, hvad robottens pludselige 'nedsmeltning' skyldtes.

Selv om robotten kun nåede at undersøge to tredjedele af det planlagte område, vurderer TEPCO, der kontrollerer det ødelagte kraftværk, at man har indsamlet nok oplysninger til at kunne sende flere robotter dybere ind i reaktoren.

Resultaterne skal primært bruges til at højne sikkerheden på atomkraftværker i fremtiden.

Fiskene er stadig bestrålede efter atomulykken på Fukushima.

Over 2.500 japanere savnes fortsat efter ulykken. Her dykker en mand efter sin forsvundne kone.

18 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere