TV: Kurdisk fest i Danmark efter IS-nederlag

Glæde præger det dansk-kurdiske samfund efter beskeden om, at IS i Kobani er nedkæmpet. Men næsten alle har mistet et familiemedlem eller en bekendt i konflikten

Omkring 150 dansk/kurdere var samlet i Valby for at feste over IS-nederlaget i Kobani. Flere gav gas, som var de deltagere i 'Vild med Dans' (Video: Kenneth Meyer)

Farverige balloner, traditionelle dansemoves og glædeshyl fra lykkelige kvinder.

Det var virkeligheden, da Dansk Kurdisk Kulturcenter forvandlede et lille lokale og en parkeringsplads til en festlig miniudgave af den syriske by.

De ca. 150 dansk/kurdere var samlet foran adressen i Valby i København for at fejre, at Islamisk Stat endelig er blevet fordrevet fra den vigtige grænseby. Efter 132 dages kamp om den belejrede by Kobani i Syrien har kurdiske landtropper og amerikanske kampfly drevet jihadisterne fra Islamisk Stat på flugt.

- Det betyder meget, at Kobane er blevet befriet. Det er jo en symbolsk by for alle kurdere, og vi ved godt, at hvis det var lykkes IS at nedkæmpe Kobani, så ville de gå videre til en anden by.

Artiklen fortsætter under billedet

Ibis Tas. Deltager til festen og talsmand for PYD i Danmark (Foto: Kenneth Meyer)
Ibis Tas. Deltager til festen og talsmand for PYD i Danmark (Foto: Kenneth Meyer)
 

- Derfor er vi alle meget glade, og dett betyder virkelig meget for os, siger Ibis Tas, der er talsmand for den danske afdeling af det kurdiske parti PYD og også var mødt op i Valby for at feste.

Men selv om det hovedsageligt handler om fest, kager og masser dans tirsdag aften, så har krigen i Kobani alligevel haft store konsekvenser for mange af deltagerne.

Alle har mistet
Ifølge Ibis Tas har nærmest alle kurdere været berørte af konflikten.

- Nærmest alle her i aften har familie eller bekendte i Kobani. Enten en kusine, bror eller søster, der er taget derned. Også mig selv. Derfor har vi alle forsøgt at hjælpe på en eller anden måde.

- Vi har selvfølgelig ikke alle sammen kæmpet med militæret, men så har vi hjulpet med forsyninger, medicin eller anden form for humanitær hjælp. Alle har prøvet at bidrage, siger Ibis Tas.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Og det bliver bakket op af en anden deltager ved det festlige arrangement.

Alle kurdere på verdensplan er meget glade. Folk har gjort alt for at befrie Kobani, og det er endelig lykkes nu.

- Siden byen blev angrebet tilbage i august har vi kurdere i Danmark samlet os for at demonstrere og samle ind, til dem der har været ramt af krigen. Mange af vores medlemmer er fra området og kender en masse dernede, siger Feti Baran til Ekstra Bladet.

Ingen fest uden USA
Men selv om kurderne tager en stor del af æren for, at IS er blevet nedkæmpet i Kobani, så var den ikke gået uden en hjælpende hånd fra Obama. Det vurderer den dansk-kurdiske forfatter og journalist Deniz Serinci, der har dækket slaget om Kobani på nærmeste hold og udkommer med en bog om Islamisk Stat til marts.

- Hvis du spørger en kurdisk nationalist, vil han sige, at det var kurderne, der besejrede Islamisk Stat. Men det var det selvfølgelig ikke. Det skyldes USAs luftbombardementer. Uden USA var kurderne færdige, siger Deniz Serinci, der har været i tæt kontakt med kilder i den krigshærgede by.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

Trods tilbageslaget er jihadisterne næppe ved at tabe krigen. Islamisk Stat kontrollerer omkring en tredje del af både Syrien og Irak - et større areal, end da USA begyndte luftangrebene.

Danmark er også med i den internationale koalition, men de danske F16-kampfly har kun mandat til at angribe mål i Irak.

0 kommentarer
Vis kommentarer