TV: Mand forbløder - se om han får hjælp

Socialt eksperiment: Indisk filminstruktør og skuespiller tester folks vilje til at hjælpe et menneske i nød i ny video, men ekspert er kritisk

Her ses den virale hit-video, hvor indere går forbi en skuespiller, der er ved at dø.
Følg Samfund

Voldtaget af seks mænd og mishandlet med et jernrør.

En gruppevoldtægt i en bus i New Delhi fra 2012 har fået den indiske skuespiller og filminstruktør Varun Pruthi til at reagere.

Det har han gjort ved at lave et socialt eksperiment på tv, hvor han tester folks vilje til at hjælpe en blødende mand på gaden. Og resultatet er ifølge videoen skræmmende.

Et af argumenterne lyder, at kun en person ud af 100 vælger at hjælpe manden, som her er skuespil, spillet af Varun Pruthi selv.

Videoen er blevet et viralt hit med over to millioner visninger, siden den blev lagt online i sidste måned.

Den er dedikeret til 'Nirbhaya' på dansk 'Den frygtløse', som er pseudonymet for den 23-årige kvinde, der i december 2012 blev gruppevoldtaget og mishandlet med et jernrør af seks mænd i en bus i det sydlige New Delhi. Hun døde 13 dage efter af sine kvæstelser, trods behandling på et hospital i Singapore. Ifølge indisk lovgivning er det ikke tilladt at oplyse ofres navne, hvorfor hun fik tilnavnet 'Den frygtløse'.

Gruppevoldtægten har skabt stor røre i Indien og internationalt og er tilsyneladende ikke glemt endnu - i hvert fald ikke hvis man spørger den indiske filminstruktør Varun Pruthi.

- Del denne video for at redde liv. Hvis denne video kan redde bare et offers liv, vil alle vores anstrengelser være en succes. Dette eksperiment er dedikeret til Nirbhaya, som ofrede sit liv for at få os til at vågne op. Men er vi vågne? Er noget blevet ændret?, skriver Varun Pruthi på YouTube.

- Mindre end en procent, som er en ud af 100 mennesker, stopper for at hjælpe, lyder det fra Varun Pruthi, som henviser til en såkaldt 'medmenneskelighedsrate'.

Ekspert er skeptisk
Disse tal er en dansk seniorforsker fra Nordisk Institut for Asienstudier under Københavns Universitet, som har speciel interesse for Indien, særlig skeptisk over for.

- Jeg kan godt sympatisere med budskabet, men jeg tvivler på, om der er lavet en survey på det, så man må forholde sig kritisk over for de tal, han fremlægger, lyder det fra Stig Toft Madsen, som har set videoen igennem. Seniorforskeren har heller ikke hørt om den 'medmenneskelighedsrate', som Varun Pruthi henviser til.

Han kritiserer, at skuespilleren på den ene side henvender sig til bilerne og ikke til folk ved busstoppestedet. Det kan nemlig signalere en 'avanceret tigger', som Stig Toft Madsen formulerer det, og det kan gøre det sværere at få folk til at stoppe op. Samtidig beder skuespilleren om hjælp på engelsk og ikke på hindi.

Det er først til sidst i videoen, at Varun Pruthi skifter fra engelsk til hindi og giver sig til at skælde ud på de personer, der står ved busstoppestedet. Han siger blandt andet 'skam jer over at være indere', lyder det ifølge Stig Toft Madsen.

Trods kritikken kan seniorforskeren godt medgive, at indere generelt har problemer med at hjælpe hinanden i det offentlige rum.

- Det overrasker mig ikke, at folk ikke stopper op i videoen. Det sker, fordi folk ikke ved, hvad de skal gøre, men det skyldes også en nervøsitet over for politiet, og at de ikke har lyst til at blive blandet ind i noget, lyder det.

- I den voldtægtssag, som han (Varun Pruthi, red.) henviser til, er det rigtigt, at folk ikke gjorde noget, efter kvinden og hendes ven var blevet smidt på gaden forslåede efter voldtægten i bussen. Og da politiet endelig kom gik der bureaukrati i den. Det vil sige, at politiet brugte for lang tid på at diskuterede, hvilken politistation der skulle behandle sagen, siger Stig Toft Madsen.

Se videoen herover artiklen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller