TV: Nyt girafføl født i København

Det er endnu usikkert, om den lider samme skæbne som Marius

Dyrebestanden i København Zoo blev natten til fredag et medlem rigere, da et nyt girafføl kom til verden.

Zoo's nyeste medlem har det godt og fødslen forløb efter alt at dømme planmæssigt, fortæller Bengt Holst, videnskabelig direktør i Københavns zoologiske have.

- Den er formentlig blevet født engang efter midnat, og så fandt vi den her til morgen. Men det er meget typisk, for de fleste dyr føder faktisk om natten, mens de sover, hvor fødslen så går i gang, siger han til Ekstra Bladet.

Foto: Frank Rønsholt/Zoo
Foto: Frank Rønsholt/Zoo

Fødslen er foregået helt uden hjælp fra havens personale, fortæller han.

- I den situation føler moderen sig meget truet, så hun slår ud med benene til alle sider. Så vi kan ikke gøre noget, medmindre det er et nødstilfælde, som handler om at redde moderen, siger han.

Selvom fødslen skete natten til fredag, er det nye føl allerede i stand til at gå rundt selv.

- Det skal de kunne inden for en time, og helst også inden for en halv time, og det er fordi, at de ude i naturen risikerer at blive taget af løver eller hyæner, der kan dufte, at der har været en giraffødsel, så jo hurtigere, den kan komme op at stå, desto bedre, siger Bengt Holst.

Skæbne ikke afgjort
- For et år siden havde I jo en masse ballade med Marius (ung giraf, der blev aflivet, red.), så man bliver fristet til at spørge, om den nye giraf også skal kastes for løverne?

- Det er bestemt ikke meningen, men vi kan ikke sige noget på nuværende tidspunkt. Det er sådan, at når vi føder sådan en, så melder vi det ind til avlsprogrammet, så man ved, at nu er der en hanunge i Zoologisk Have i København, og så tager de den ind i planlægningen. Men sådan en planlægning svinger meget fra måned til måned, siger zoo-direktøren.

Giraffen Marius obdukseres sidste år. (Video: Jon Pagh)

Bengt Holst forklarer, at det handler meget om bestanden i andre haver i Europa, hvor der måske kan dø nogle giraffer eller blive født et større antal.

- Men da det skifter meget, inden den når alderen på halvanden til to år, så er det ikke noget, vi gisner op på noget tidspunkt. Vi konstaterer bare, at nu er han født, og nu er det inde i avlsprogrammet, og det vil sige, at nu bliver der taget højde for ham i planlægningen i den europæiske bestand, siger han.

- Men der er ikke plads til , at han kan blive i København?

- Nej, det skal han under ingen omstændigheder, for meningen er, at når de bliver født her, skal de videre på et eller andet tidspunkt, for faderen er her stadigvæk, og det vil sige, at han på et tidspunkt vil komme op at slås med faderen. Det er det, der bestemmer tidspunktet for, at han skal et eller andet sted hen, siger Bengt Holst.

Sådan sagde Bengt Holst om aflivningen af Marius tilbage i februar.

Overmatchet af sin far
Det samme var tilfældet med Marius, som der altså ikke var brug for andre steder i det europæiske avlsprogram, og han nåede en alder, hvor han ville komme risikere at komme i slagsmål med faderen.

- De når på det tidspunkt den frigørelsestrang, der gør, at de selv skal ud for at stifte deres egen familie. Og forældrene vil gøre alt hvad de kan for at komme af med dem, for nu skal de i gang med den næste unge. Så det er et helt naturligt opbrud i kontakten med unge og forældre.

På det punkt begynder ungen så småt at slås med sin far.

- Og det er det, vi siger, at vi bliver nødt til at tage en beslutning, for det er klart, at når sådan nogen slås, så er det den unge giraf, der sorteper i den sammenhæng, for faderen er meget stærkere, siger Bengt Holst.

1 af 2 Foto: Frank Rønsholt/Zoo
2 af 2 Et nyt girafføl er kommet til verden i Zoologisk Have i København. (Foto: Frank Rønsholt/Zoo)
50 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere