TV: Væltepeter-ræs i Rundetårn: Benjamin slog 127 år gammel rekord

Benjamin Justesen fra Nordsjælland var lørdag på væltepeter endda tæt på at matche cykellegenden Ole Ritters præstation på to hjul

Bjørn Oppermann blev lørdag den lille i den direkte duel med Benjamin Justesen. Men hans præstation er også imponerende. (Video: Michael Falgreen)

Dansk mester på mountainbike og i cykelcross, Benjamin Justesen, Slangerup, satte lørdag eftermiddag en bemærkelsesværdig rekord, idet han på væltepeter forcerede Rundetårns sneglegang - fra bund til top - i tiden 59 sekunder og 103 tusindedele.

Bjørn Oppermann, Næstved, deltog også i dysten, men måtte erkende, at Benjamin Justesen var hurtigere.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bjørn Oppermanns taktik med at køre en mere stejl rute mod toppen, viste sig ikke at være nok. (Foto: Michael Falgreen)
Bjørn Oppermanns taktik med at køre en mere stejl rute mod toppen, viste sig ikke at være nok. (Foto: Michael Falgreen)

Ikke siden 15. juni 1888 har nogen forsøgt at gøre forsøget på at klatre de 35 højdemeter på væltepeter. Dengang vandt en unavngiven københavner et løb samme sted under verdensudstillingen i København. Det skete i tiden tre minutter rent.

- Jeg måtte give alt, hvad jeg havde i mig, sagde Benjamin Justesen efter det usædvanlige rekordforsøg.

Midt i DM-forberedelse
Benjamin Justesen er ellers midt i sine forberedelser til DM i Mountainbike 20. juni. Han havde faktisk trænet tre timer i kuperet terræn, inden han troppede op ved Rundetårn.


- Jeg kan desværre ikke trække en hel dag ud af min træningskalender til sådan et projekt som dette. Havde jeg kunnet det, tror jeg, at jeg kunne have nået en bedre tid, siger Benjamin Justesen, der også afslører, at det mest vanskelige er at holde balancen på strækningen op i toppen.

- Bjørn er tungere end jeg og kan træde flere watt. Han tog den kortere rute inde mod midten, mens min taktik var at køre længere ude mod siden. Så fik jeg lidt længere, men det viste sig at være rigtigt for mig, fortsætter Benjamin Justesen.

Benjamin Justesen (t.v.) og Bjørn Oppermann er friske på at gentage rekordforsøget, hvis det viser sig, at der kommer et nyt forsøg inden for de næste 127 år. (Foto: Michael Falgreen)
Benjamin Justesen (t.v.) og Bjørn Oppermann er friske på at gentage rekordforsøget, hvis det viser sig, at der kommer et nyt forsøg inden for de næste 127 år. (Foto: Michael Falgreen)

Fire sekunder langsommere end Ritter
Tilbage i 1971 kørte kendte navne som Ole Ritter og Leif Mortensen også om kap i Rundetårn. Det gjorde de imidlertid på datidens moderne racercykler, og selv om teknikken er anderledes i dag end dengang, så vidner deres tider om, at Benjamin Justesen alligevel gjorde det godt.

Benjamin Justesen var faktisk kun fire sekunder langsommere.

- Men der er lidt usikkerhed om, hvor Ole Ritter startede fra. Det var vist uden for tårnet, mens vi startede inde i tårnet. Så man kan nok ikke helt sammenligne, forklarer rekordinehaveren.

Det var ikke alene Benjamin Justesen og Bjørn Oppermann, som lørdag mellem klokken 14 og 14.30 forcerede Rundetårn. Rekordforsøget skete nemlig under et ophold i Royal Rundetårn Uniracer Rally, som er en årlig tilbagevendende begivenhed - blot for ethjulede cyklister.

25 kommentarer
Vis kommentarer