TV2 om HPV-dokumentar: Vi var medansvarlige for vaccine-stop

TV2 medgiver, at deres dokumentar om de vaccinerede piger, kan have været med til, at unge ikke ville lade sig vaccinere mod kræftsygdom

TV2 udsendte i 2015 en dokumentar om de HPV-vaccinerede piger, hvor efter flere og flere valgte vaccinen fra. Foto: Redaktionschef på TV2 Troels Jørgensen
TV2 udsendte i 2015 en dokumentar om de HPV-vaccinerede piger, hvor efter flere og flere valgte vaccinen fra. Foto: Redaktionschef på TV2 Troels Jørgensen

Da TV2 i 2015 viste dokumentaren 'De vaccinerede piger', lød der ramaskrig i Danmark. Flere unge piger havde oplevet alvorlige symptomer efter den kræftforebyggende HPV-vaccine, og pludselig ville ingen lade sig vaccinere længere.

Nu tager TV2 medansvar for det landsdækkende vaccine-stop.

- Vi kan ikke udelukke, at vi har et ansvar, i forhold til at vaccinationerne faldt efter programmet, selvom det slet ikke var meningen, siger Troels Jørgens, redaktionschef på TV2.

Han står stadig inde for serien, men har siden overvejet, om det kunne være blevet lavet anderledes.

- Der har været meget snak om programmet, og vi har naturligvis haft mange overvejelser efterfølgende. Blandt andet om casene fyldte for meget, eller om programmet skulle have haft en anden titel. Vi er ikke nået frem til et endeligt svar, for vi mener stadig, at det var en vigtig historie at fortælle, siger Troels Jørgensen.

35-årige Jannie Wohlert er en af de danskere, der har kæmpet med svær mangel på D-vitamin. Hun har det bedre, men kæmper stadig med at få niveauet op. Foto: Claus Bonnesen Krop og træning Jannie manglede D-vitamin: Det føles som om huden revner

Tabt i systemet
Da de vaccinerede piger rullede over danskernes tv, var HPV-vaccinen stadig ny på markedet. Mange unge piger havde oplevet alvorlige symptomer, efter de var blevet vaccineret, og mange gisnede om, hvorvidt vaccinen var synderen.

- Pigerne følte sig tabt i systemet, hvor ingen kunne svare på, hvorfor de oplevede symptomerne, og derfor lavede vi programmet, fortæller redaktionschefen.

Udover at tale med pigerne, talte TV2 også med læger, hvor flere medgav, at vaccinen muligvis var skyld i deres lidelser.

Men det mener Niels Fisker, overlæge på H.C Andersens Børnehospital i Odense, ikke kan være tilfældet. 

- Mennesket har det med at ville finde en årsag til alt, og derfor har mange kodet hpv-vaccinen sammen med nogle tilstande, som intet har med den at gøre, siger han.

Lotte Paarup er uddannet fysioterapeut. Hun arbejder til dagligt med at holde foredrag og kurser om vejrtrækningsøvelser. Foto: Fra bogen åndedrættet af Lotte Paarup Krop og træning Derfor er det vigtigt at trække vejret ordentligt

Ingen sammenhæng mellem vaccine og symptomer
Han fortæller, at pigernes symptomer altid har været kendt, men aldrig har kunnet forklares. Desuden havde andre patienter i samme periode de samme symptomer, selvom e ikke var blevet vaccineret.

- Skal der være en sammenhæng mellem vaccinen og symptomerne, er tidsintervallet mellem de to ting vigtigt. Ligesom ved en forgiftning skal symptomerne komme inden for en bestemt tid, før man kan kode det sammen. Der skal være en statistiske sammenhæng mellem udfaldet af symptomer, og det har vi ikke set, fortæller han.

Om TV2-redaktøren ville have lavet programmet anderledes i dag, kan han ikke svare på.

- Dengang var alle i tvivl, om vaccinen var skyld i sjældne alvorlige bivirkninger. Men efter vores dokumentar, er der lavet en masse forskning og alle er blevet meget klogere på området.

Bivirkninger ved HPV-vaccine

HPV-vaccinen

I Danmark er cirka 600.000 personer blevet vaccineret mod HPV pr. oktober 2016. Nogle har dog købt vaccinen direkte hos egen læge, så tallet er muligvis højere.

Tilslutningen til vaccinationen er højest blandt piger født i år 1998-2000, hvor 92 % har fået minimum ét stik, og 79 % er færdigvaccinerede.

Kun 54 % af alle piger født i 2003 har indtil nu fået minimum ét stik, og kun 29 % er færdigvaccinerede (juni 2017).

Kilde: Du kan læse mere om HPV på hjemmesiden stophpv.dk, der er oprettet af Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse.

Bivirkninger
Ifølge sundhedsstyrelsens forklaringer om bivirkninger skulle vaccinen kunne give de samme slags bivirkninger, som andre vacciner.

Det vil sige rødme, hævelse ved injektionsstedet, træthed og hovedpine.

De oplyser også, at der ikke findes nogen videnskabelige undersøgelser på, at HPV-vaccinen har flere alvorlige bivirkninger end andre vacciner.

De bivirkninger flere har berettet om i forbindelse med HPV-vaccinen, som ikke er (aner)kendte bivirkninger, drejer sig blandt andet om:

Længerevarende hovedpine.

Udtalt træthed.

Hukommelsestab.

I 2015 udarbejdede Det Europæiske Lægemiddelagentur, på opfordring fra Danmark, en sikkerhedsgennemgang af HPV-vaccinerne med særlig fokus på at belyse:

Eventuelle sammenhænge mellem vaccinen og syndromer som POTS, en forstyrrelse i det autonome nervesystems regulering af hjerte og kredsløb.

Sammenhængen mellem vaccinen og CRPS, en kompleks smertetilstand, der giver kraftige smerter og funktionsnedsættelse.

Og sammenhængen mellem vaccinen og kronisk træthedssyndrom CFS.

Der er indtil videre ikke fundet en sammenhæng mellem syndromerne og HPV-vaccinen.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

60 kommentarer
Vis kommentarer