TV2's direktør står bag Totalkredits bidragsforhøjelser

Medieforskere advarer mod Merete Eldrups dobbeltrolle som TV2 direktør og bestyrelsesmedlem i Nykredit

TV2s direktør Merete Eldrup har været med til at beslutte bidragsstigninger til en halv million boligejere. Foto: Jens Dresling
TV2s direktør Merete Eldrup har været med til at beslutte bidragsstigninger til en halv million boligejere. Foto: Jens Dresling

TV2's administrerende direktør Merete Eldrup spiller en central rolle i forbindelse med de bidragsforhøjelser, som er på vej til at ramme en lille halv million boligejere med lån i Totalkredit, der hører under Nykredit.

Udover at være tv-boss er Eldrup også medlem af den 13 personer magtfulde bestyrelse i Foreningen Nykredit, som har givet endeligt grønt lys til de forhadte bidragsforhøjelser.

- Det er et potentielt problem, fordi man kan stille spørgsmål ved TV2's troværdighed og ved Merete Eldrups habilitet, siger medieforsker Mark Ørsten, professor ved Roskilde Universitetscenter.

Også Stig Hjarvad, professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, finder det problematisk, at seerne kan frygte, at TV2-medarbejderne ikke tør gå i kødet på Nykredit på grund af Eldrups bi-job.

- Det er jo en central position, hun indtager som medlem af hele tre bestyrelser i Nykredit-ejede selskaber. Det er ikke sikkert, at der er noget at komme efter. Men det behøver der heller ikke at være, for at der kan rejses kritik af det, siger Stig Hjarvad.

Spørgsmålet om Merete Eldrups dobbeltrolle optager da også flere på de oprørske kunder på facebookgruppen 'Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit', der har 32.000 medlemmer.

’Hvor er TV2 i denne sag? Er der nogen, der har en uheldig dobbeltrolle?,’ lyder et af flere indlæg.

Her kan du blive klogere på hele sagen

Slipper selv

Nykredit er i øvrigt så glade for Merete Eldrups indsats, at hun nu kravler et par skridt højere op i hierakiet. I forbindelse med den forstående børsnotering skifter hun nemlig posten som menigt bestyrelsesmedlem ud med posten som næstformand i Nykredit Holding og Nykredit Realkredit.

Og Eldrup har også grund til at være tilfreds med Nykredit. Hun bliver nemlig slet ikke ramt af de nye bidragssatser i villaen på Frederiksberg.

Hun har nemlig ikke lån i Totalkredit i villaen, som hun ejer i fællesskab med sin mand Anders Eldrup, der er tidligere Dong-direktør.

Det flexlån med afdragsfrihed på 3,1 tre millioner kroner, som parret optog i 2010, er optaget i Nykredit, og her er bidragssatsen fortsat kun på 0,5 pct., mens kunder i Totalkredit med et tilsvarende lån fra 1. juli må betale det tredobbelte.

Forskellen skyldes, at Nykredit ved købet af Totalkredit i 2003 fik forbud af konkurrencemyndighederne mod at hæve bidragssatsen. I stedet besluttede Nykredit nogle år efter, at alle nye lån og lånomlægninger skulle foregå i Totalkredit, hvor der ikke er nogen begrænsninger.

Merete Eldrup har svært ved selv at se problemet.

- Det er helt legitimt at stille spørgsmålet om, hvorvidt de to ting kan forenes. Mit svar er, at det kan det godt. Det forudsætter naturligvis, at der er styr på kasketterne og helt rene linjer, og jeg kunne naturligvis hverken finde på eller have held med at påvirke TV2's dækning af Nykredit, siger hun.

Merete Eldrup bliver ikke selv ramt af de forhøjede bidragssatser på lånet i millionvillaen på Frederiksberg. Lånet er i Nykredit, hvor bidraget ikke stiger. Foto: Mogens Flindt
Merete Eldrup bliver ikke selv ramt af de forhøjede bidragssatser på lånet i millionvillaen på Frederiksberg. Lånet er i Nykredit, hvor bidraget ikke stiger. Foto: Mogens Flindt
 

284 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere