Annonce:
Annonce:

TV2's muldvarp taler ud: Derfor gik jeg undercover

I bogen 'Undercover' fortæller 'Fatma' om de tre måneder hun var muldvarp i muslimske miljøer i Danmark

Se hvordan Grimhøjmoskeens formand forholder sig til den omdiskuterede dokumentar. (Foto: Anita Graversen)
Annonce:
Følg Samfund

TV2's dokumentar 'Moskeerne bag sløret' har ramt det danske mediebillede som et jordskælv. I dokumentaren går to personer undercover i miljøerne omkring otte forskellige danske moskeer, hvor de igennem tre måneder afslører, hvordan imamer siger ét udadtil, mens de prædiker streng sharia til deres muslimske fæller.

Personerne bag afsløringerne har dæknavnene Muhammed og Fatma, og netop Fatmas oplevelser er rammen om en ny bog, der udkommer på forlaget Peoples Press fredag og er fortalt til forfatteren Marie Louise Toksvig.

- Vi havde en meget begrænset periode, hvor jeg har interviewet hende, om det hun havde oplevet, og så er det delvist også baseret på nogle af de notater, hun lavede undervejs, siger forfatteren til Ekstra Bladet.

Annonce:

Ville ikke generalisere
Fortællingen 'UNDERCOVER - Jeg var Fatma i Danmark' begynder med, at bogens hovedperson bliver kontaktet af journalisten bag dokumentaren. 'Fatma' er kritisk, da hun ikke ville bidrage til dokumentaren, hvis hun hermed blev medvirkende til at skabe et generaliserende billede af islam.

Imamer efter hastemøde: Så lidt ville de sige

'Jeg er helt bevidst om retorikken og holdningerne på den yderste højrefløj, der bruger enhver kritisk historie om muslimer og moskeer, islam og islamisme som ammunition mod indvandrere over en bred kam. Det har jeg absolut intet ønske om at medvirke til'.

'Tværtimod er det efter min mening i høj grad nødvendigt at nuancere den debat, der er blevet så polariseret, at venstrefløjen på sin side er tilbøjelig til helt at afvise enhver kritik af noget, der måtte have med islam at gøre. Det er i min optik kujonagtigt, for der er bestemt grund til at være kritisk. Spørgsmålet var bare, om en tv-station i Danmark kunne og ville løfte opgaven sagligt og fordomsfrit', fortæller hun til Marie Louise Toksvig i bogen.

'Fatma' fortæller i bogen om sine tre måneder som muldvarp i muslimske miljøer i Danmark. (Foto: People's Press)
'Fatma' fortæller i bogen om sine tre måneder som muldvarp i muslimske miljøer i Danmark. (Foto: People's Press)
 

Annonce:

Har forladt islam
Men lidt efter lidt bliver skepsissen fejet til side. Under et møde med programmets tilrettelægger Martin Jensen blev hun lige så stille og roligt overbevist.

'De svar, jeg fik, overbeviste mig om, at det ikke alene var et meget ambitiøst og velgennemtænkt projekt, der virkelig vil kunne gøre en forskel. Det var også noget, jeg bare gerne ville være med til', fortæller hun i bogen.

'Fatma' er vokset op i et strengt sharia-kontrolleret samfund, men er i dag ikke længere troende. Men med hendes baggrund in mente, og hendes evne til at tale flydende arabisk følte både tilrettelæggeren og hende selv, at hun var den rette til jobbet'.

Tidligere talsmand for Grimhøjmoskeen: Det er komisk

Annonce:

'Jeg kender jo retorikken fra min opvækst: At frafaldne, kristne og jøder er nagasa – det vil sige skidt, som man bør undgå kontakt med. At enhver, der krænker Profeten, er en fjende, der bør bekæmpes. Og at det er fuldstændig almindeligt at tale om, at disse fjender bør dræbes. Spørgsmålet var, om det var det samme, der blev prædiket i de danske moskeer', siger hun i bogen.

Langsomt klogere
Marie Louise Toksvig ønsker ikke at fortælle, hvor hun har mødtes med fortælleren. Til gengæld  vil hun gerne fortælle om den proces, det har været at arbejde med bogen.

- Jeg synes, at det har været en proces, hvor jeg meget langsomt er blevet klogere på en måde at tænke på, som er meget fjern fra den jeg er selv er vokset op med, siger Marie Louise Toksvig og fortsætter:

Imam om Grimhøjmoske: Det er en forfærdelig tankegang

Annonce:

- Det, der var meget vigtigt for hende, var ikke så meget de spektakulære udmeldinger om for eksempel, at kvinder skal stenes, men mere hele den indstilling til det enkelte menneske, der præger den her tankegang, vi ser i dokumentaren. Hun er især optaget af den undervisning, der foregår i moskeer og i koranskoler. Den måde, hvor de underviser og indoktrinere deres elever til at forstår verden på en bestemt måde, siger hun.

'Fatma' er ikke fortællerens rigtige navn. Af hensyn til hendes sikkerhed har hun valgt at være anonym.

Bogen  'UNDERCOVER - Jeg var Fatma i Danmark' udkommer på fredag hos forlaget People's Press.

Ekstrem sikkerhed omkring TV2-dokumentar: Muldvarpe har forladt Danmark

DF-profil sat på plads: Ikke vores politik at slå børn

DF'er: Lussinger til børn er ok - bare ikke i Grimhøj

Efter afsløringerne spurgte Ekstra Bladet danskerne, hvordan de havde det med kontroversielle citater fra Biblen. (Foto: Lasse Brøndal)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU
Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: