Tvangsauktion sender 82-årige Ejvind på herberg: Så hellere dø

Gribskov Kommune nægter at hjælpe den 82-årige folkepensionist Ejvind Eliasen, som ikke har kunnet betale sine terminer og derfor har fået sit hus i Gilleleje solgt på tvangsauktion

Ekstra Bladet har tirsdag eftermiddag besøgt Ejvind. Her kan du se interviewet. (Video: Tariq Khan)

Ekstra Bladet har besøgt Ejvind. Se med i klippet herover artiklen

Det har egentlig været et godt og indholdsrigt liv for 82-årige Ejvind Eliasen.

Han har haft fast arbejde som fisker i Gilleleje og har taget del i fællesskabet på den måde, som man nu gør, når man betaler sin skat og interesserer sig for sine medmennesker.

Han og hustruen levede livet og svarede enhver sit, mens de kunne.

Men så døde hun uventet for 14 år siden på et tidspunkt, hvor de havde optaget et større lån, og selv om Ejvind Eliasen ikke selv havde drømt om, at han skulle blive så gammel, som han nu en gang er blevet, så er han nu havnet i en ulykkelig situation.

- Jeg har ikke kunnet betale mine terminer. Jeg skyldte 1,3 millioner kroner i huset. Og selv om jeg hidtil har kunnet klare mig med at sælge mine både en efter en, så solgte jeg den sidste for et halvt år siden. Nu er jeg flad. Der er ikke flere penge tilbage. Og kreditforeningen har solgt mit hus på tvangsauktion, siger Ejvind Eliasen.

Ejvind Eliasen vil hellere dø end at flytte på herberg, sådan som en sagsbehandler ifølge hans egen forklaring har givet udtryk for. (Foto: Tariq Khan)
Ejvind Eliasen vil hellere dø end at flytte på herberg, sådan som en sagsbehandler ifølge hans egen forklaring har givet udtryk for. (Foto: Tariq Khan)

Har prøvet alt
På søndag overtager de nye ejere det hus, som han har boet i i flere menneskealdre. Og Ejvind Eliasen er henvist til at finde sig et nyt sted at bo.

Han har ikke kunnet finde noget.

- Jeg har ikke været skrevet op i boligforeninger. Jeg har simpelthen prøvet alt, forklarer han.

Og Gribskov Kommune kan heller ikke hjælpe, selv om Ejvind Eliasen har klaget sin nød til kommunens ydelsescenter. Flere undersøgelser af Ejvind Eliasens fysiske tilstand har vist, at han er i topform. Så han kan skyde en hvid pil efter muligheden for at flytte i ældrebolig.

- Det er sådan, at vi har nogle ældreboliger, som man kan blive visiteret til, hvis man har et helbredsmæssigt problem. Har man ikke helbredsmæssige problemer, bliver man ikke visiteret til ældrebolig. Det er en individuel vurdering hver gang, siger Birgit Roswall (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget i Gribskov Kommune.

Flyt på herberg
I stedet har Ejvind Eliasen fået det indtryk i de breve og i den kommunikation, han har haft med sin sagsbehandler, at han i yderste konsekvens må indlogere sig på et herberg.

- Men jeg skal ikke på noget herberg. Så hellere dø, siger Ejvind Eliasen.

Livet har flasket sig indtil nu, og selv om Ejvind Eliasen ikke havde regnet med at blive så gammel, som han er blevet, så er han desværre havnet i en ulykkelig situation. (Foto: Tariq Khan)
Livet har flasket sig indtil nu, og selv om Ejvind Eliasen ikke havde regnet med at blive så gammel, som han er blevet, så er han desværre havnet i en ulykkelig situation. (Foto: Tariq Khan)

Ejvind Eliasens datter er tirsdag ankommet til hans hjem. Hun hjælper med at pakke alle hans sager i kasser, så de kan blive flyttet til weekenden. Ejvind Eliasen mener ikke, det er en mulighed, at han kan flytte ind hos sin datter eller andre medlemmer af familien.

Han fatter simpelthen ikke, at det overhovedet kan være et tema i Gribskov Kommune, at han ikke kan få hjælp. Specielt ikke, når den samtidig må være klar over, at han har betalt sin skat gennem hele livet. Aldrig har han ligget nogen til last. Og han har heller ikke - som andre ældre - på noget tidspunkt bedt om hjemmehjælp eller andre ydelser fra det offentlige.

Når det en gang imellem har knebet med noget praktisk, så har han haft gavn af en god nabo, der har kunnet tage fat.

- Alle mine kære synes selvfølgelig, at det er en ulykkelig situation, jeg står i. Men min familie skal altså ikke blandes ind i det her. Jeg skal have noget hjælp fra kommunen, og så færdig, siger Ejvind Eliasen.

Forvaltning ydede ekstra indsats
Ifølge Birgit Roswall er Ejvind Eliasen for velfungerende. Loven er ifølge hende og de ansatte i forvaltningen skruet sammen på den måde, at man skal have en eller anden fysisk skavank, før der kan blive tale om, at kommunen er forpligtet til at hjælpe. Og forvaltningen har ifølge hende gjort, hvad den kunne.

Ejvind Eliasen har udfyldt en mængde papirer, hvor han har søgt om bolig. Det har blandt andet ført til, at Ejvind Eliasen har fået besøg i hjemmet. Der er blevet målt op. Og hans bolig er også blevet vurderet til at have visse skavanker, som ikke er hensigtsmæssige, når man er gammel.

- Det var fuldstændig åndssvagt, at de gik og målte op. Jeg fortalte dem jo, at det ikke tjente et formål. Boligen var solgt på det tidspunkt, og jeg skulle ikke blive boende, siger Ejvind Eliasen.

Men ifølge Roswall skyldes  de ellers formålsløse opmålinger, at sagsbehandlerne i kommunen har gjort alt, hvad der lovligt var muligt.

- Når de har målt op, har det jo været, fordi de har forsøgt at finde hjemmel i loven til alligevel at kunne hjælpe manden. Det er faktisk et sympatisk træk. De ansatte i forvaltningen er jo heldigvis mennesker, og hvis der har været en mulighed dér, så har man forfulgt den mulighed, forklarer Birgit Roswall.

Kan ikke hjælpe alle
Alligevel har visitationsteamet efter en samlet vurdering valgt at give Ejvind Eliasen et afslag på hjælp.

Birgit Roswall ærgrer sig over, at det ikke er muligt at hjælpe Ejvind Eliasen. Men sådan er det altså, forklarer hun. Og har kommunen fejlet, så skyldes det ifølge hende, at man tilsyneladende ikke orienterer ældre medborgere godt nok om, hvordan reglerne er.

- Vi kan godt blive bedre til at få kommunikeret, at det altså er folks eget ansvar at sørge for en bolig til sig selv. Det er i virkeligheden forkert at kalde det for en ældrebolig. For det giver folk opfattelsen af, at når man er ældre, så har man ret til en bolig. Men sådan er det altså ikke. Der bor også yngre, handicappede mennesker i ældreboliger. Det er det fysiske, der er afgørende for, om man kan komme i betragtning, siger hun.


Ifølge Roswall er der også den mulighed, at Ejvind Eliasen få en almennyttig bolig anvist. Kommunen har mulighed for at henvise folk til 25 procent af de ledige boliger i boligselskaberne. Men der er ifølge Roswall ingen ledige boliger for tiden. Og slet ikke, efter at kommunen også er blevet pålagt at huse mange flygtningefamilier.

Social- og sundhedsudvalgsformanden fortæller, at det politisk for tiden prioriteres at få lavet flere centerboliger på plejehjem til de svageste ældre. Men der er ikke umiddelbart udsigt - eller penge - til, at der bygges flere almennyttige boliger i Gribskov Kommune, som folk som Ejvind Eliasen kan have gavn af.

Så flyt da i sommerhus
Hun har et enkelt godt råd til Ejvind Eliasen, så han slipper for at indlogere sig på et herberg på søndag.

- Vi har så mange sommerhuse. Lej da et sommerhus. Der kan han bo til 1. oktober uden problemer. Og derefter kan han søge dispensation for at bo der i vinterhalvåret. Mon ikke vi finder en løsning på det, spørger hun retorisk.

Også den idé afviser Ejvind Eliasen kategorisk.

- Jeg skal dæleme ikke bo i noget sommerhus. Hvad så med mine møbler? Der er garanteret møbleret i forvejen, siger han.

Ejvind Eliasen håber i stedet på, at omtalen i Ekstra Bladet kan skaffe ham den hjælp, han behøver. Om ikke andet for, at også andre ældre i samme situation som ham selv, i fremtiden kan få hjælp, når skuden er ved at synke.

Men hjælpen kommer ikke fra Gribskov Kommune.

- Vores problem er, at vi hele tiden skal blive bedre til at fortælle, at kommunen ikke sørger for boliger, fordi man af den ene eller anden grund ikke har sin bolig mere. Det er folks eget ansvar. Vi sørger for dem, der er svage og syge, men det er Ejvind ikke, forklarer Birgit Roswall.

635 kommentarer
Vis kommentarer